UFC

‘Procurili‘ su Whiteovi mailovi o Jonu Jonesu: ‘Propalica mora znati da ga ne trebamo, nastavit će nas izigravati‘

Dana White i Jon Jones

 JEFF ZELEVANSKY/Getty images/Profimedia
UFC-ov predsjednik Dana White imao je zanimljiv razgovor Lorenzom Fertittom, nekadašnjim čelnikom organizacije

U tijeku je protivmonopolska tužba koju nekolicina bivših UFC-ovih boraca (Cung Le, Jon Fitch, Brandon Vera, Nate Quarry...) godinama vode protiv UFC-a. UFC-u prijeti kazna koja bi mogla iznositi preko milijardu američkih dolara, a u nekom najgorem slučaju, UFC bi ostao oštećen za nekoliko milijardi dolara. Ako se u međuvremenu ne nagode, naravno.

Otkako se taj istraga provodi detaljnije, u javnost su nekoliko puta isplivali povjerljivi dokumenti i podaci iz UFC-a, kao i mailovi koje su razmjenjivali ‘‘matchmakeri‘‘ i čelnici UFC-a. Sinoć su procurili novi mailovi koji datiraju iz 2014. godine, a dotiču se Jona Jonesa, Dane Whitea, i Lorenza Fertitte (nekadašnji UFC-ov čelnik).

Mailovi su navodno poslani u trenucima kada je Jons tražio borbu protiv Daniela Cormiera, umjesto revanša s Alexanderom Gustafssonom, što je bila želja UFC-a. Jones je odbijao produljiti ugovor zbog svega toga, a White je Fertitti poručio:

‘‘Što je s Jonesom? Je li se predomislio ili je i dalje đubre (‘scumbag‘)?‘‘, na što Fertitta odgovara:

‘‘I dalje je glupan (‘douche‘), ali približavamo se dogovoru. Nismo se pomakli u pregovorima oko novca, ali poslali smo pismo s ultimatumom.‘‘, odgovorio je Ferttita, a White je bio zadovoljan u kojem smjeru se kreće situacija.

‘‘Sjajno. Je**š tu propalicu, Lorenzo. On mora znati da ga ne trebamo ili će nas izigravati još više nego do sad.‘‘, dodao je Dana.

Inače, Jonu Jonesu tada je preostalo pet borbi prema ugovoru s UFC-om, ali White i Fertitta htjeli su se osigurati i ‘‘zaključati‘‘ Jonesa na puno više mečeva i dulji period. Upravo to je jedan od razloga zbog kojih je UFC pod tužbom, jer su borce prisiljavali na preduge ugovore i nisu im davali mogućnost da testiraju tržište i ponude koje bi potencijalno dobili na drugim mjestima. Sudska parnica trebala bi se održati u četvrtom mjesecu, a prema mišljenju pravnih stručnjaka, UFC ne stoji dobro u ovoj sudskoj tužbi.

Dana White odgovarao je na pitanja tužitelja Michaela Dell‘Angela, a pitanja su se odnosila na gore navedene mailove u kojima se spominje Jon Jones.

‘‘Dakle, htjeli ste da gospodin Fertitta Jonesu daje do znanja da ga UFC ne treba?‘‘, pitao je tužitelj, a White je odgovorio: ‘‘Da, tako je.‘‘

‘‘I smatrali ste da se Jones ponaša kao đubre u pregovorima?‘‘, uslijedilo je novo pitanje, a zatim i novo pojašnjenje Dane Whitea.

‘‘Ne. Znate li povijest Jona Jonesa? Mislio sam da se općenito u život ponaša kao đubre (‘scumbag‘). Svaki tip koji je radio sa mnom može vam to potvrditi. Nisam bio sretan s Jonesovim životnim odlukama.‘‘, dodao je Dana.

Možda je sada jasnije zašto je Jones toliko puta tijekom karijere bio u raznim zavadama s UFC-om te je imao duge pauze između mečeva i potpisivanja novih ugovora. Pitanje je kako će se ovi mailovi odraziti na odnos između njega i Whitea, iako je prošlo više od deset godina otkako su White i Fertitta imali spornu prepisku.

Linker
02. svibanj 2024 15:45