UFC

Tri fantastična meča potvrđena za UFC 290 event: Whittaker ugovorio meč protiv bivšeg Soldićevog rivala

Robert Whittaker

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
UFC je sinoć počastio potvrdama triju vrhunskih mečeva

Priželjkivali smo meč između Stipe Miočića i Jona Jonesa na UFC 290 eventu koji se održava 8. srpnja (sedmi mjesec), ali taj meč nažalost nećemo gledati tako brzo. UFC-u je preostalo popuniti taj event nekim drugim velikim mečevima, a jučer su službeno potvrđena tri fantastična meča za taj event.

Prije svega ćemo izdvojiti obračun Roberta Whittakera i Dricusa Du Plessisa. Ova borba svojevrsni je ‘‘title eliminator‘‘ u srednjoj kategoriji. Robert Whittaker drugorangirani je izazivač srednje kategorije, ali nakon što UFC ukloni Alexa Pereiru iz poretka u srednjoj kategoriji jer Brazilac prelazi među poluteškaše, Whittaker će postati prvorangirani izazivač. Dvaput je Robert već gubio od Israela Adesanye u mečevima za titulu. Novu priliku pokušat će izboriti pobjedom nad Dricusom Du Plessisom.

Južnoafrikanac pod okriljem UFC-a ima pet pobjeda u jednako toliko nastupa, a četiri puta slavio je prekidom. Posljednje dvije pobjede upisao je protiv Darrena Tilla i Dereka Brunsona, a trenutno je šestorangirani izazivač (bit će petorangirani nakon uklanjanja Pereire). Šuškalo se da bi Du Plessis mogao dobiti napad na titulu već sada, ali morat će upisati pobjedu protiv borca kao što je Whittaker.

Robert Whittaker iza sebe ima 14 nastupa u UFC-ovoj kategoriji, a slavio je čak 12 puta. Jedina dva poraza upisao je od prvaka Israela Adesanye i svjedočimo jako sličnoj situaciji kao što je ona u perolakoj kategoriji. Tamo je prvak Alexander Volkanovski, dok je Max Holloway nepremostiva prepreka svim ostalim izazivačima. Holloway je međutim triput gubio od Volkanovskog te se nalazi u podosta nezahvalnoj poziciji kao i Whittaker. No, tko zna, možda bivši rival Roberta Soldića uspije pronaći način za svladati Whittakera.

Što se ostalih mečeva ugovorenih za UFC 290 event tiče, čekaju nas dva prava vatrometa. Veteran Robbie Lawler i dalje je aktivan borac, a čeka ga obračun protiv Nike Pricea. Obojica su super atraktivni borci i preferiraju otvorene obračune u stojci. Obojica ipak ulaze u meč nakon poraza i u podosta su lošim nizovima. Price je izgubio tri od posljednje četiri borbe, a porazio je samo Alexa Oliveiru. Lawler je u posljednjih šest nastupa poražen čak pet puta, a porazio je samo Nicka Diaza. Ipak, ime Robbieja Lawlera izgovara se s posebnim poštovanjem, a meč na UFC 290 eventu možda bude i njegov oproštajni.

I konačno, treći sinoć objavljeni meč tiče se lake kategorije, a čeka nas obračun Jalina Turnera i Dana Hookera. Borba je to između desetorangiranog izazivača (Turner) i Hookera koji je jedno mjesto niže u poretku. Taj obračun trebali smo gledati početkom trećeg mjeseca na UFC 285 eventu, ali Hooker se ozlijedio dva do tri tjedna prije meča i Mateusz Gamrot je uskočio na ‘‘short notice‘‘. Gamrot je podijeljenom sudačkom odlukom porazio Turnera i prekinuo je njegov niz od pet uzastopnih pobjeda.

Dan Hooker je nakon dva uzastopna poraza napokon došao do pobjede u 11. mjesecu prošle godine. Tehničkim nokautom u drugoj rundi porazio je Claudia Puellesa, a bila je to jako bitna pobjeda za Hookera. ‘‘Hangmanu‘‘ se vratio osmijeh na lice nakon te pobjede, a povratio je i izgubljeno samopouzdanje. Trebat će mu samopouzdanje u meču protiv Jalina Turnera, jer radi se o izrazito nezgodnom protivniku.

UFC 290 event izgleda zbilja fantastično prema dosad ugovorenim mečevima. Osim gore spomenutih mečeva, gledat ćemo i dva obračuna za titulu prvaka. Alexander Volkanovski i Yair Rodriguez borit će se za ujedinjenje titula u perolakoj kategoriji, a Brandon Moreno branit će pojas u muha kategoriji protiv Alexandrea Pantoje.

Deiveson Figueiredo i Manel Kape trebali bi ponuditi strašan meč, a najavljen je i obračun Bo Nickala kojeg čeka Tresean Gore. Bit će tu još ugovorenih mečeva, ali event već sada izgleda nevjerojatno dobro. Nadajmo se da neće biti otkazivanja zbog ozljeda i ostalih razloga.

Linker
07. svibanj 2024 03:13