UFC

(VIDEO) Oprostio se legendarni UFC-ov borac bantam kategorije: Karijera je potrajala gotovo 20 godina

Raphael Assuncao (lijevo) i Daniel Cormier (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
40-godišnji Raphael Assuncao sinoć je položio rukavice u kavez

Nakon Bensona Hendersona i njegovog povlačenja na Bellator 292 eventu, još jedan veliki MMA borac objavio je kraj svoje karijere tijekom ovog vikenda. Raphael Assuncao (28-10-0, 12-7 UFC) taj je borac, a kraj karijere obznanio je nakon sinoćnjeg poraza na UFC Fight Night 221 eventu.

40-godišnji Assuncao izugbio je ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi, točnije 17 sekundi prije kraja borbe. Davey Grant prisilio ga je na predaju ‘‘inverted triangle chokeom‘‘, a gorčina poraza Brazilcu je još veća nakon saznanja da je na dvama sudačkim karticama vodio 20-18 nakon prve dvije runde. Jako blizu pobjedi bio je Assuncao, ali sport napušta nakon petog poraza u posljednjih šest nastupa. Grant je prije samog ‘‘submissiona‘‘ uspio uzdrmati Raphaela, a Brazilac nije htio tapkati na gušenje i posljednji poraz upisao je ostavši bez svijesti.

Već je nekoliko godina jasno da to nije onaj pravi Assuncao. Nije to onaj borac koji je u jednom periodu svoje karijere imao niz od sedam uzastopnih pobjeda. Pogledamo li nešto širu sliku, Assuncao je u periodu od osmog mjeseca 2011. godine pa do sedmog mjeseca 2018. godine upisao čak 11 pobjeda i jedan poraz. Izgubio je samo od T.J. Dillashawa, a pomalo je nevjerojatno da Assuncao u tom periodu nikad nije dobio priliku za napad na pojas.

Neka od najvećih imena koja je uspio poraziti u svojoj karijeri svakako su T.J. Dillashaw (dvaput su se borili), Aljamain Sterling, Pedro Mnhoz, Jorge Masvidal i Marlon Moraes. Posljednju pobjedu Assuncao je upisao u 10. mjesecu prošle godine. Tada je jednoglasnom odlukom sudaca porazio Victora Henryja.

Assuncao je profesionalnu karijeru započeo još u prvom mjesecu 2004. godine, a njegova karijera potrajala je više od 19 godina. U svom oproštajnom govoru, Assuncao je rekao sljedeće:

‘‘Hvala Bogu što mi je davao snagu sve do ove dobi. Hvala mojoj obitelji na stopostotnoj podršci. Hvala UFC-u i svima vama koji činite ove priredbe. Ovo je tako teška karijera. 19 godina sam se bavio ovime, ali mislim da je došlo vrijeme (za povlačenje). Uložio sam puno napora u ovaj trening kamp, odvojen od svoje obitelji. Mislim da je to, to.‘‘, poručio je Raphael Assuncao.

Ukupno 38 profesionalnih nastupa odradio je ovaj veliki brazilski borac, a slavio je u 28 navrata. Čak 10 pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘, 14 puta slavio je na bodove, a četiri puta nokautirao je protivnika. Rekoder je UFC-ove bantam kategorije kad je u pitanju vrijeme provedeno unutar kaveza (3:44:19), ali došlo je vrijeme za povlačenje iz profesionalnog sporta, a mi mu želimo dugu i sretnu mirovinu. Zaslužio je.

Njegov oproštajni govor pogledajte u videu ispod ovog teksta.

Linker
01. svibanj 2024 04:49