Regija

Ante Delija prolazi u doigravanje PFL-a ako mu se poklope tri rezultata

Ante Delija
 Ivan Dijaković
U četvrtak je na rasporedu šesti ovosezonski event Profesional Fighters Leaguea, ujedno posljednji u prvom dijelu sezone. On sadrži borbe poluteške i teške kategorije, a svoje mjesto u doigravanju tražit će Satoshi Ishii. Njemu je potrebna pobjeda nad Jaredom Rosholtom, no isto je uz još dva rezultata za mjesto u doigravanju potrebno i Anti Deliji.

Ante Delija zbog ozljede neće nastupiti u drugom kolu PFL turnira, ali je već izjavio kako se nada da će ga drugi rezultati odvesti među osam najboljih, gdje bi onda krenuo u borbu za milijun dolara. On je u prvom kolu sudačkom odlukom savladao Carla Seumanutafu pa ne može biti siguran u prolaz, kao što bi mogao biti da je do pobjede došao prekidom. No, nije da nema nade.

Pravila određivanja pozicija u PFL-u zapravo su vrlo jednostavna. Ante Delija ima tri boda i na tome će ostati, no problem mu stvara to što će imati samo jednu borbu. Upravo zbog toga mora se nadati pobjedama tri borca, koje bi ga smjestile na osmo mjesto. U tom slučaju bi ga čekao drugi krug i borba protiv prvopostavljenog borca. To će vjerojatno biti pobjednik glavne borbe ovotjednog eventa, Denis Goltsov ili Kelvin Tiller. No, idemo redom.

Na slici iznad možete vidjeti poredak. Ante Delija svakako će ostati na tri boda, no njegov problem je taj što će gotovo svatko drugi s tri boda biti bolji od njega. Naime, određivanje PFL poretka je tako da je prvi kriterij međusobna borba, ako je do nje došlo, dok je drugi kriterij broj odrađenih borbi. Tu možemo stati jer će svi borci osim Bena Edwardsa nakon ovog kola imati po dvije borbe. Edwardsa ćemo se dotaknuti kad dođe do njegove borbe. Prema tome je lako zaključiti neke stvari.

Borba Kelvina Tillera i Denisa Goltsova nema nikakvog utjecaja na Antu Deliju, dok će pobjednici borbe Alexa Nicholsona i Zeke-Tuinei Willyja te Muhammeda Dereesea i Valdrina Istefija u svakom slučaju završiti ispred Ante. Eventualni neodlučeni ishod u nekoj od tih borbi bi neizmjerno pomogao hrvatskom borcu, no o tome nećemo jer je u pitanju rijetkost u MMA borbi koja se održava u SAD-u. Preostale su tri borbe i zapravo će o njihovim ishodima ovisiti sudbina Ante Delije.

Kod dvije borbe je situacija jednostavna. Satoshi Ishii mora savladati Jareda Rosholta, još više zbog svog mjesta u doigravanju nego zbog Antinog. Japansko-hrvatski borac nikako si ne smije dozvoliti poraz prekidom, a njegov protivnik će možda upravo tako što tražiti. Drugi borac čijem se trijumfu Ante mora nadati je Ali Isaev. Ako on bude poražen od Carla Seumanutafe, Antinog protivnika iz prvog kola, Dubrovčanin će svoju sreću morati tražiti u idućoj sezoni.

Preostala je posljednja borba, ona između Francimara Barrosa i Bena Edwardsa. Tu se zapravo trebao naći Ante i Edwards je uskočio kao zamjena. Pobjeda Brazilca svakako bi bila najbolja opcija, no Ante ima šanse završiti ispred Edwardsa i u slučaju da Australac pobijedi. Kako je Ante slavio sudačkom odlukom rezultatom 30-26, 30-26 i 30-27, u slučaju Edwardsove pobjede odlukom bi se gledalo njegovo bodovanje. Kako je Ante dobio dvije runde 30-26, svakako dobro stoji u slučaju da Australac upiše pobjedu na taj način. Ukoliko bi Edwards eventualno slavio prekidom, to je još jedna opcija u kojoj bi se Delija oprostio od turnira.

U svakom slučaju, Ante Delija će u četvrtak navijati za tri borca, dok se u dvije borbe ima pravo nadati neodlučenom rezultatu. Prije svega, svi se nadamo pobjedi Satoshija Ishiija, bez koje bi oba naša borca završila eliminirana. S nestrpljenjem čekamo četvrtak i ovu priredbu.

Linker
07. svibanj 2024 03:15