K1 i Boks

Saga se nastavlja: Devin Haney podnio tužbu prema Ryanu Garciji zbog navodnog ‘premlaćivanja‘

Haney vs. Garcia

 Al Bello/getty Images/profimedia
Ovakve tužbe spadaju u domenu dobro poznatih "Nadrealista"

Devin Haney podnio je tužbu protiv Ryana Garcije u petak, optužujući ga za fizički napad, prijevaru i nepošteno obogaćivanje, uz uključivanje promotorske kuće Golden Boy Promotions kao suoptuženika, zahtijevajući detaljan pregled i prilagodbu računovodstvenih podataka vezanih za njihov kontroverzni meč, koji je sada označen kao "no contest."

Podsjetimo, 20. travnja, Garcia se suočio s Haneyjem, tadašnjim WBC prvakom u superlakoj kategoriji, u borbi koja je završila s iznenađujućim preokretom. Garcia je premašio dogovorenu težinsku granicu, no unatoč tome uspio je tri puta srušiti Haneyja tijekom borbe, ostvarivši na kraju pobjedu na bodove.

Međutim, samo nekoliko dana nakon borbe, Voluntary Anti-Doping Association (VADA) i Atletska komisija države New York otkrile su da je Garcia imao zabranjenu supstancu Ostarine u sustavu. Njegova je pobjeda preinačena u "no contest", a Garcia je suspendiran na godinu dana, uz dodatne novčane kazne.

Prema dokumentima predanim Okružnom sudu SAD-a za istočni okrug New Yorka, Haneyjev odvjetnik, Pat English, zatražio je kaznenu odštetu za štetu nanesenu Haneyju.

"Devin je vrhunski profesionalac, dok Ryan Garcia nije pokazao nikakvo poštovanje ni prema sebi, ni prema sportu," rekao je Bill Haney, Devinov otac i trener, u izjavi za BoxingScene ubrzo nakon podnošenja tužbe.

Haneyjevi pravni predstavnici istaknuli su da je Garcia prekršio dogovore potpisane prije borbe, gdje je potvrdio da nije koristio nikakve zabranjene supstance. Osim toga, Haneyjev tim tvrdi da bi Atletska komisija države New York zabranila borbu da je unaprijed znala za pozitivne nalaze na doping testu.

Optužbe protiv Garcije detaljno opisuju njegov neprofesionalno ponašanje prije i tijekom borbe, uključujući višak kilograma na vaganju, čudno ponašanje na konferenciji za novinare i neprimjerene objave na društvenim mrežama.

English je u tužbi posebno naglasio da Haney nikada ne bi pristao na borbu da je znao za Garcijinu uporabu dopinga te je stoga cijeli događaj okarakteriziran kao "neprihvatljiv napad".

"Ryan Garcia se ne samo nepravedno obogatio na štetu Haneyja, već je i narušio njegov ugled te mu nanio značajnu financijsku i emocionalnu štetu," stoji u tužbi.

Osim toga, Haneyjev tim zatražio je povrat sredstava koja Garcia duguje promotorskoj kući Golden Boy prema odluci Komisije iz lipnja ove godine, uz zahtjev da dodatna sredstva budu pohranjena na escrow račun do daljnjih pravnih odluka.

Bill Haney izjavio je da će njegov sin pristati na revanš s Garcijom, ali samo pod uvjetom da bude osigurano strogo testiranje na doping i zadovoljavajući financijski uvjeti.

Linker
28. rujan 2024 09:11