K1 i Boks

AIBA SP 2019.: Jalolov počistio supertešku, Nurdauletov detronizirao La Cruza nakon osam godina

Bakhodir Jalolov i Bekzad Nurdauletov
Boksači iz Rusije i Uzbekistana obilježili su ovogodišnje Svjetsko AIBA boksačko prvenstvo održano u ruskom Jekaterinburgu, osvojivši šest od ukupno osam zlata. Najimpresivniji boksači bili su superteškaš Bakhodir Jalolov, koji je dominantno prošao kroz turnir superteške kategorije te 21-godišnji Bekzad Nurdauletov koji je detronizirao posljednjih godina nedodirljivog Julija Cesara La Cruza.

Bakhodir Jalolov boksač je o kojem će se pričati još neko vrijeme nakon ovog prvenstva. Znali su organizatori koliko je dobar kad su ga postavili za drugog nositelja, no rijetko tko je mogao očekivati dominaciju poput one kakvu je pružio. Do zlata je došao uz najljepši nokaut prvenstva, uvjerljivu pobjedu nad domaćim predstavnikom te na kraju i više nego uvjerljivu pobjedu nad prvopostavljenim boksačem, Kamshybekom Kunkabayevim iz Kazahstana. Nije to bio meč lijep za gledanje kao onaj između Jalolova i Babanina, prije svega zbog stila boksača iz Kazahstana, no uspio se novi svjetski prvak prilagoditi i uvjerljivo slaviti. Nije nasjedao na pokušaje "dirty boxinga" i uspješno je skupljao bodove dok su bili na distanci, sve to za čistu pobjedu.

Zlato u teškoj kategoriji, ujedno jedno od tri za domaćina na ovom prvenstvu, uzeo je Muslim Gadhzimagomedov. Velika ruska nada za zlato na OI u Tokiju prvo je došla do europskog, a sad i svjetskog zlata. Nitko nije uspio stati na kraj ovom vrlo visokom i tehnički potkovanom 22-godišnjaku koji je prije prvenstva bio postavljen za četvrtog nositelja. Srebro u ovoj kategoriji uzeo je Julio Castillo iz Ekvadora. Puno uzbuđenja donijela je kategorija do 81 kilogram, već godinama poznata kao Julio Cesar La Cruz kategorija. No, nakon jednog olimpijskog, tri panamerička i četiri svjetska zlata, netko je morao zaustaviti 30-godišnjeg Kubanca. To je Bekzad Nurdauletov, koji je La Cruza savladao u polufinalu, da bi u finalu uzeo zlato sjajnim nastupom protiv Dilshodbeka Ruzmetova iz Uzbekistana. To je ujedno jedino zlato za Kazahstan, uz jedno srebro i četiri bronce.

Zlato srednje kategorije pripalo je Glebu Bakshiju iz Rusije, koji je savladao Eumira Marcala s Filipina, dok je posljednje rusko zlato ono u velteru, koje je uzeo Andrej Zamkovoj. On je bio bolji od Pata McCormacka, osvajača jedine srebrne medalje za Englesku. Osim toga, europskoj velesili pripale su i dvije bronce. Jedino zlato za Kubu uzeo je Andy Cruz u lakoj kategoriji, pobjedom nad Keyshawnom Davisom, jedinim medaljašem iz SAD-a, dok su zlata u dvije najlakše kategorije otišla najuspješnijoj reprezentaciji turnira, Uzbekistanu. Perolaku kategoriju pokorio je Mirazizbek Mirzakhalilov, dok je zlato u muhi osvojio Shakhobidin Zoirov.

Pet hrvatskih predstavnika, Marko Zeljko, Ramon Ferati, Matej Uremović, Mladen Sobjeslavski i Toni Filipi, eliminirani su odmah u prvom kolu, dok je Marko Milun dominantno slavio u prvom meču, da bi ga u drugom kolu savladao Richard Torrez iz SAD-a.

Linker
23. travanj 2024 00:13