K1 i Boks

Andy Ruiz Jr.: Želim predstavljati Meksiko na Olimpijskim igrama

Andy Ruiz Jr.
 Instagram
Trenutni svjetski boksački prvak teške kategorije po IBF-u, WBO-u i WBC-u, Andy Ruiz Jr., izrazio je želju nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju i to pod meksičkom zastavom.

Kako se bliže kvalifikacijski turniri za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, sve više boksačkih profesionalaca moglo bi iskazati svoj interes za naći se na tom turniru. No, većina fanova ostala je iznenađena kad je takvu ideju iznio Andy Ruiz Jr. Trenutni svjetski prvak čak tri elitne organizacije volio bi se naći na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, no uz vrlo zanimljivu ideju. Naime, iako profesionalno nastupa pod zastavom SAD-a, tamo bi to volio napraviti pod zastavom Meksika.

"Bila bi velika čast predstavljati Meksiko na Olimpijskim igrama. Morat ću vidjeti kakve su mogućnosti ovisno o ugovorenim obavezama, no spreman sam napraviti sve što je u mojoj moći da bih sudjelovao i dobio priliku još jednom promovirati Meksiko i podići ga u visine", napisao je Ruiz na Twitteru.

Ovo je prva izjava nekog svjetskog prvaka kako želi nastupiti na Olimpijskim igrama iduće godine. Njima je dozvoljen nastup od prošlih igara, ali tamo su se uspjela kvalificirati tek trojica. Sva trojica imali su zapažene amaterske rezultate prije profesionalne karijere, no u Rio De Janeiru se nisu proslavili. Bivši prvak Afrike, Hassan N'Dam N’Jikam, eliminiran je u prvom kolu, dok su Carmine Tommasone iz Italije i bivši brončani sa Svjetskog prvenstva, Amnat Ruenroeng, prošli prvi kolo, da bi bili zaustavljeni u osmini finala, daleko od ikakve šanse za medalju. Svi ostali profesionalci koji su se nadali nastupu u Riu su zaustavljeni već u kvalifikacijama.

Meksikanci su na prošli igrama uzeli broncu Misaela Rodrígueza te su prekinuli sušu od tri nastupa na OI bez osvajanja medalje. U boksu do sada imaju dva zlata, a oba su osvojili na igrama 1968. godine, kojima su bili domaćini.

Inače, kvalifikacijski turnir za Ameriku održava se od 26. ožujka do 3. travnja u Buenos Airesu. S njega će mjesto u Tokiju izboriti tri boksača supeteške kategorije. Svi koji ne uspiju imat će još priliku na svjetskim kvalifikacijama koje se u svibnju održavaju u Londonu. No, tamo će se svi boriti za samo tri mjesta.

Linker
26. travanj 2024 17:36