K1 i Boks

Artur Beterbiev odbija odraditi obranu svojih titula u Kini

Artur Beterbiev i Georges St-Pierre
 Instagram
Svoja dva elitna svjetska pojasa, koja je osvojio sjajnom pobjedom nad Oleksandrom Gvozdykom, Artur Beterbiev trebao bi braniti protiv Menga Fanlonga i to u Kini. No, postoji problem u tome što Dagestanac iz svojih osobnih razloga tamo odbija nastupiti.

Nakon što su fanovi prvobitno doživjeli razočaranje time što Artur Beterbiev neće krenuti po neku od preostale dvije titule poluteške kategorije, sad se situacija dodatno zakomplicirala nakon licitiranja za organizaciju meče između njega i propisanog izazivača Menga Fanlonga. Naime, Roc Nation, promotorska tvrtka koja zastupa kineskog izazivača, uspjela je pobijediti na licitiranju za organizaciju meča i sad to namjeravaju odraditi u Kini. No, tu nastaju problemi.

Beterbiev je Musliman iz Dagestana koji odbija nastupiti u najmnogoljudnijoj državi svijeta. Razlog tome je ponašanje države prema Ujgurima, islamskom narodu koji živi u Kini i ima ih oko 11 milijuna. Naime, govori se o tome kako ih je čak jedan milijun odveden u koncentracijske kampove te internacionalne agencije to još uvijek istražuju. Tako bi mogao propasti plan Roc Nationa, koji je upravo s tim ciljem za prava organizacije meča platio gotovo dva milijuna dolara, čime su podosta nadmašili 1.3 milijuna koliko su ponudili Arturov promotor Bob Arum i njegov Top Rank.

Top Rank je bio siguran da će dobiti organizaciju ovog meča pa su tako već krenuli u organizaciju američkog programa, no sad se i oni nalaze u problemima. Beterbiev je ustrajan u svojoj namjeri i teško će ga biti nagovoriti na odlazak u Kinu. Tu uvijek postoji opcija oduzimanja pojasa, no organizatorima nije u cilju ostati bez glavne zvijezde ovog meča, odnosno boksača zbog kojeg bi se postigla očekivana gledanost.

Beterbiev je trenutno jedan od najdominantnijih boksača svijeta, a slavio je u svih 15 do sada odrađenih profesionalnih mečeva, svaki put nokautom. Njegov planirani protivnik Fanlong nalazi se na omjeru 16-0 uz deset pobjeda nokautom, a Boxrec ga rangira kao 20. poluteškaša svijeta.

Linker
09. travanj 2024 10:19