K1 i Boks

Bivši britanski svjetski prvak upozorava da je opcija Furyjevog povlačenja iz boksa realna: ‘Nemojte se iznenaditi...‘

Britain‘s Tyson Fury (C) receives medical attention from his team during a heavyweight boxing world championship fight against Ukraine‘s Oleksandr Usyk at Kingdom Arena in Riyadh, Saudi Arabia on May 19, 2024. Oleksandr Usyk beat Tyson Fury by split decision to win the world‘s first undisputed heavyweight championship in 25 years on May 19, 2024, an unprecedented feat in boxing‘s four-belt era. (Photo by Fayez NURELDINE/AFP)

 FAYEZ NURELDINE Afp
Sinoć smo imali priliku gledati povijesni okršaj, a današnji dan nam donosi reakcije raznih boksačkih autoriteta

Bivši britanski WBO svjetski prvak u kruzer kategoriji Ivanson Ranny "Johnson" Nelson dao je zanimljiv osvrt za Sky Sports u vezi eventualnog povlačenja Tysona Furyja iz boksa.

Johnny Nelson vjeruje da bi Tyson Fury mogao napustiti boks nakon poraza od Oleksandra Usyka u borbi za apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu navečer.

Fury je pretrpio poraz podijeljenom odlukom sudaca, čime je izgubio svoj WBC pojas i neporaženi rekord, dok je Usyk postao prvi apsolutni prvak teške kategorije u eri četiriju pojaseva. Gypsy King je dobio brojanje tijekom brutalne i na kraju odlučujuće devete runde kada ga je spasilo zvono nakon što je pretrpio žestok Usykov napad. Kasnije je osporio odluku sudaca i naglasio svoju želju za revanšom kasnije ove godine.

"Mislim da će Tyson Fury biti devastiran rezultatom," rekao je Johnny Nelson iz Sky Sports Boxing. "Tysonov tim će voditi ozbiljne razgovore o tome kako ga motivirati nakon ovoga i vratiti mu mentalnu snagu."

"Nemojte se iznenaditi ako Tyson odustane od svega ovoga."

"Što više može učiniti? Kako može napredovati nakon ovoga? Ovaj poraz bi mu mogao uništiti glavu i srce." Usyk je započeo borbu svjetlije, osvojivši uvodne runde, prije nego što je Fury povratio kontrolu sredinom borbe kada je počeo pronalaziti uspjeh udarcima u tijelo Ukrajinca."

Snažni lijevi udarac Usyka ostavio je Furyja s krvavim nosom, a ključni trenutak dogodio se u devetoj rundi kada je Mark Nelson proglasio nokdaun nakon što su Furyja zadržale užadi u kutu ringa nakon Usykovog napada. "Usyk je započeo pametno, Tyson je odlučio pokazivati se i reći ‘bolji sam od tebe‘ umjesto da je to pokazao," dodao je Nelson.

"Žalit će zbog pokazivanja, ali možda je u isto vrijeme pokušavao prevariti Usyka. U prvoj četvrtini Usyk je radio pravu stvar, zatim je Tyson počeo nalaziti svoju mjeru, pronašao je dužinu."

"Tyson je zapravo cijelo vrijeme bio na zadnjoj nozi, a kada bi pritisnuo Usyka, tada bi imao uspjeha."

"Izgubio je vjeru u to, što ćeš raditi? Tu je bilo pokazivanje. Možeš izgledati dobro, ali ćeš izgubiti dok to radiš." Nelson je sugerirao da je Furyjevo pokazivanje možda "izgubilo borbu" dopuštajući Usyku da nastavi napredovati unatoč pritisku na njegovo tijelo.

"Kada ga vidiš kako ide naprijed, koristeći svoju snagu i visinu, svoj doseg, tada je kontrolirao Usyka, ozlijedio ga je," rekao je Nelson.

"Samouvjerenost je preuzela kontrolu, mislio je ‘ja sam kralj, ti dolaziš k meni‘. Tyson je pokušavao prevariti svoj put kroz pritisak, a Usyk je bio dosljedan od početka."

"Osvoji prve tri, izgubi sljedeće tri, ali je i dalje držao pritisak na Furyju. Kad god bi Tyson pritisnuo i vršio pritisak, tada bi imao uspjeha."

Usyk je potvrdio svoje kvalifikacije za veličinu jer je izdržao Furyjev napad i ponovno pokazao svoje vrhunske vještine, osvojivši svoj trenutak krunidbe kao dvostruki apsolutni prvak nakon uspjeha u lakoteškoj kategoriji.

"Usyk je nastavio s pritiskom i kako je borba ulazila u šampionske runde, počeo je čisto pogađati lijevom rukom," nastavio je Nelson.

"Tyson je pokazao srce, hrabrost, ali je bio gotov, isključio se i užad ga je spasila. Realno, čak i kad ga je Deontay Wilder udario, nije bilo tako loše."

"Usyk je nastavio s pritiskom i prema kraju pokazivanje je izgubilo borbu za Furyja."

"Pravi čovjek je zasluženo pobijedio. Znam da je Tyson Fury rekao da vjeruje da je pobijedio, ne znam je li to trik, ali nije pobijedio" zaključio je najdugovječniji kruzer prvak ikada, u svojoj vladavini od 1999. do 2006. godine pobijedio je čak 13 različitih protivnika.

Linker
27. srpanj 2024 02:56