K1 i Boks

Bivši protivnik Marka Čalića vjeruje da će razotkriti lažno samopouzdanje britanske poluteškaške zvijezde

Joshua Buatsi
 SKY SPORTS SCREENSHOT
Jako intrigantan meč nas čeka 21. rujna, a Buatsi vjeruje da će Richardsova maska vrlo lako pasti

Joshua Buatsi, inače bivši protivnik našeg poznatog boksača Marka Čalića, jedva čeka testirati koliko samopouzdanje ima Willy Hutchinson (op.a. britanska zvijezda u poluteškoj kategoriji, boksao na istoj priredbi gdje su rukavice ukrstili Hrgović i Dubois) jer će se spomenuti dvojac suočiti 21. rujna na velebnom zdanju Wembleyja gdje će priredbu predvoditi Anthony Joshua i Daniel Dubois.

Buatsi, s impresivnim omjerom od 18 pobjeda i 13 nokauta, već je imao priliku sparirati s Hutchinsonom. Sudjelovali su zajedno na konferenciji za medije, gdje je Buatsi gledao Hutchinsona ravno u oči, pokušavajući prodrijeti u njegovu divlju boksačku narav.

"Ne znam. Najbolje je to što u ringu uvijek izađe istina na vidjelo. Je li samopouzdanje stvarno ili lažno? Jeste li onakvi kakvima se predstavljate? Sve to postane jasno u ringu" rekao je Buatsi u intervjuu za BoxingScene.

Protiv "Spidera" (op.a. Craig Richards), samopouzdanje je očigledno funkcioniralo, pa moram priznati da zaslužuje pohvale za to. No, pitate me je li to samopouzdanje stvarno, a ja vam ne mogu reći. Nisam ni razmišljao o tome. Mislim da ćemo odgovore dobiti tek u noći borbe."

Buatsi je poznat po tome da postaje sve ozbiljniji i intenzivniji kako se borba približava, ali općenito je miran i pribran borac koji rijetko otkriva svoje prave osjećaje.

Kratka prepirka koju je započeo s Hutchinsonom tijekom medijskog dana za događaj bila je jedna od zešćih reakcija koje smo vidjeli od Buatsija u odnosu na protivnika. Iako je izgubio živce na najpristojniji mogući način, to je i dalje bilo odstupanje od njegovog uobičajenog hladnog, poslovnog stava na kojeg je britanska boksačka javnost navikla.

Borba s Hutchinsonom predstavlja gotovo jednako veliki mentalni izazov kao i fizički, ali Buatsi ne pridaje previše važnosti protivnikovom ponašanju prije borbe.

"Mislim da je ovo borba svega" rekao je Buatsi. "Imamo 12 rundi da to dokažemo. On je izrekao puno toga i ponašao se na određeni način s kojim se možda ne slažem. Neke njegove izjave su mi smiješne. No, druge su mi previše smiješne. Zato sam ga morao suočiti s tim. Veselim se rujnu i onome što će se dogoditi."

"Mislim da možeš vidjeti ono što želiš vidjeti. Možda pomisliš da je protivnik uplašen, ili radiš nešto kako bi ga uplašio. Kad vidiš ono što si tražio, možeš se uvjeriti da je uplašen, ali to možda samo tvoj um vara tebe samog. Što god trebaš učiniti da to funkcionira za tebe, napravi."

Buatsi, koji je sada ima 31 godinu i prošlo je osam godina otkako je osvojio olimpijsku broncu u Riju, često je bio spreman za ambicioznije mečeve, ali ponekad izgleda kao da je zadovoljan voziti u sigurnom, kontroliranom načinu.

Oči cijelog svijeta bit će uprte u Buatsija kada izađe u ring protiv Hutchinsona, protivnika koji očigledno budi vatru u njemu.

Buatsi zna da bi pobjedom osigurao privremeni WBO naslov i stavio se u poziciju da se bori protiv pobjednika listopadske borbe za apsolutni naslov prvaka u poluteškoj kategoriji između WBO, WBC i IBF prvaka, Artura Beterbieva, i WBA prvaka, Dmitrija Bivola.

S toliko toga na kocki, Buatsi ne planira mijenjati svoj uobičajeni pristup i boriti se nepromišljeno, ali prilika je savršena da pokaže tko on uistinu jest.

"Mislim da su uvjeti postavljeni za dobru borbu. Hoće li to izvući najbolje iz mene? Ne znam" rekao je. "Izvući će verziju mene koja će pobijediti. To je ono čemu se veselim. Bilo je malo pričanja, malo hrvanja, malo svega. Sve što je ostalo sada je da se borimo. Je li samopouzdanje koje prikazuje stvarno? Saznat ćemo. Što se tiče najbolje verzije mene? Ljudi to još nisu vidjeli."

Linker
13. rujan 2024 05:29