K1 i Boks

Bivši protivnik Tysona Furyja tvrdi: ‘On bira borbe koje nisu riskantne, odabrat će Ngannoua ili Jonesa‘

Tyson Fury (lijevo) i Otto Wallin (desno)

 Daily Mail/dmg media/Profimedia
Švedski boksač teške kategorije volio bi odraditi revanš s Furyjem, ali sumnja da će dobiti tu priliku

Jedan od najtežih protivnika u karijeri Tysona Furyja zasigurno je bio Otto Wallin (25-1-0, 1 NC). Vrlo opasni švedski teškaš dobrano je namučio Tysona Furyja u meču koji su odradili u devetom mjesecu 2019. godine.

Wallin je već u trećoj rundi lijevim krošeom napravio Furyju veliku posjekotinu iznad oka, a stanje za Furyja dodatno se pogoršalo nakon sudara glavama u petoj rundi. Sudac i liječnik u određenim trenucima su čak razmišljali o prekidu tog meča zbog velike posjekotine iznad oka, ali Fury je mogao nastaviti i došao je do pobjede jednoglasnom odlukom sudaca.

Karijere dvojice boksača otišle su u nešto drukčijim smjerovima nakon toga. Fury je već borbu nakon Wallina došao do WBC-ove titule svjetskog prvaka, a u meču za titulu nokautirao je Deontayja Wildera. Otto Wallin s druge strane nanizao je pet uzastopnih pobjeda, ali 32-godišnji Šveđanin muči se s pronalaskom kvalitetnih i adekvatnih protivnika. Boksači poput Rydella Bookera, Kamila Sokolowskog ili Dominic Breazealea nisu boksači za podcijeniti, ali Wallin definitivno ima kvalitetu za nešto više.

Nažalost, Wallinu se očito događa nešto slično kao i Hrgoviću. Promotori ne vide naročitu financijsku isplativost u promoviranju njegovih mečeva i Šveđanin očito mora proći dug put prije novog velikog meča. Naravno da je i revanš s Tysonom Furyjem nešto čemu se Wallin nada u budućnosti, ali Otto je u razgovoru za Rekatochklart istaknuo kako Furyja vidi kao osobu s kojom je jako teško pregovarati.

Ranije ove godine, Tyson Fury bio je u dugim pregovorima s Oleksandrom Usykom. Dvojica najboljih teškaša na svijetu krajem četvrtog mjeseca trebali su se boriti za status apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji, ali do dogovora ipak nije došlo. Fury je konstantno postavljao nove zahtjeve i Usyk se na koncu povukao iz pregovora. Iako Tyson Fury i njegov tim krive Usyka, većina boksačke javnosti vidi ‘‘Gypsy Kinga‘‘ kao onog s kojim je gotovo pa nemoguće pregovarati.

‘‘S njime (s Furyjem) definitivno je teško raditi. On je konstantno kontradiktoran samom sebi, kako preko Instagrama, tako i u intervjuima. Meni se čini kao da je Fury problem u pregovorima. Usyk s kojim se Fury trebao boriti ima ugovoren meč u kolovozu (osmi mjesec) protiv Daniela Duboisa. Fury još uvijek nema meč, iako se još u 12. mjesecu borio protiv Dereka Chisore i bez problema je mogao odraditi još jedan meč nakon toga. Ali nije ga odradio. On konstantno govori kako pokušava ugovoriti meč, ali nitko se ne želi boriti protiv njega. Mislim da mu nitko ne vjeruje kad to govori. Ako ću biti iskren, on mi djeluje kao netko s kime je jako teško surađivati.‘‘, započeo je Wallin, a potom se dotaknuo i potencijalnog revanša s Furyjem.

‘‘Teško je s Furyjem. On je u poziciji gdje nitko drugi nije poput njega, a puno je boksača koji su u istoj poziciji kao ja. Dokle god Fury nije prisiljen prihvaćati određene mečeve, bit će jako teško doći do revanša protiv njega. Ja uistinu želim taj revanš, ali on (Fury) može birati protivnike. Vjerojatno će odabrati mečeve u kojima može zaraditi što više novca, a da pritom riskira što manje. To bi mogli biti mečevi protiv Jona Jonesa ili Francisa Ngannoua.‘‘, zaključio je Wallin.

Pomalo je i žalosno što boks funkcionira na ovakav način, ali jednostavno se radi o biznisu u kojem promotori imaju velike ovlasti i ne planiraju se upuštati u ugovaranje mečeva koji za njih nemaju smisla. Tyson Fury je ponajveća boksačka zvijezda u ovom trenutku i stvarno posjeduje moć biranja protivnika. Boksači poput Otta Wallina svoju priliku moraju proći dug put do velikih mečeva, a ponekad niti statusi obveznog izazivača nisu garancija napada na titulu.

Linker
30. travanj 2024 00:41