K1 i Boks

Boks je ‘dodao gas‘ u 2023. godini! Odlični mečevi ugovoreni su ove godine, ali jedan meč ipak nedostaje

Posteri velikih boksačkih mečeva

 Twitter/instagram
Boksački fanovi mogu uživati u sjajnoj 2023. godini, a još je puno toga pred nama

Svima nam se u glavi ustalila misao kako je današnji boks postao politika i da velike mečeve nažalost prerijetko gledamo. Teško se ne složiti da je tako i bilo proteklih godina, ali boksački svijet u 2023. godini kao da je ‘‘dodao gas‘‘ i isporučuje nam fantastične mečeve iz mjeseca u mjesec.

Službeno je ugovoren jedan od najboljih mečeva koje boks trenutno može ponuditi

Jučer je stigla službena potvrda vjerojatno najvećeg meča ugovorenog u 2023. godini, a ujedno i jednog od najboljih mečeva koje boks trenutno može ponuditi. Radi se naravno o meču između Terencea Crawforda (39-0, 30 KO) i Errola Spencea Jr.-a (28-0, 22 KO). Spence i Crawford drže sve svjetske titule u velter kategoriji (-147 ‘lbs‘, odnosno -66,68 kg).

Tri pojasa u vlasništvu su Errola Spencea (IBF, WBA, WBC), a Crawford drži WBO titulu svjetskog prvaka. Mnogi ipak smatraju Crawforda za nijansu boljim boksačem i ESPN ga drži na prvom mjestu svoje ‘‘P4P‘‘ ljestvice. Spence na istoj ljestvici drži četvrto mjesto. Zavirite li na ‘‘P4P‘‘ ljestvicu od strane ‘‘The Ringa‘‘, pronaći ćete Crawforda na trećem mjestu, a Errol Spence odmah je iza njega.

Obojica su neporaženi u dosadašnjim karijerama i svjetske titule drže dugi niz godina. Spence je još 2017. godine nokautirao Kella Brooka i tom pobjedom uzeo je IBF titulu. Kako su godine odmicale, Errol je uzeo još dva pojasa, a porazio je niz sjajnih imena poput Mikeyja Garcije, Dannyja Garcije, Yordenisa Ugasa, Shawna Portera itd.

Terence Crawford s druge strane boksač je koji fanove oduševljava na sve moguće načine. Radi se o tehnički i taktički besprijekornom boksaču, ali osim sjajnih vještina, Crawford oduševljava i svojom mentalnom snagom. 35-godišnjak nadimka ‘‘Bud‘‘ svjetske titule osvajao je u tri različite težinske kategorije, a WBO pojas u velteru drži od 2018. godine i pobjede nad Jeffom Hornom.

Kell Brook, Shawn Porter, Amir Khan, Yuriorkis Gamboa (laka kategorija), Jose Benavidez Jr., samo neka su od velikih imena u Crawfordovom rezimeu, a sve navedene porazio je prekidom.

Dugo smo čekali da on i Spence uspiju ugovoriti meč i nakon višegodišnjih zavrzlama, potvrda je napokon stigla. Crawford i Spence boksati će 29. srpnja (sedmi mjesec) u Las Vegasu, a pobjednik će postati apsolutnim prvakom svijeta u velter kategoriji. Uzevši u obzir da je Crawfordu 35 godina, a Spenceu 33, dobra je stvar da su napokon ugovorili meč, jer bila bi prava šteta da se ne obračunaju dok su obojica još uvijek u naponu snage.

Japansko ‘‘Čudovište‘‘ također boksa krajem sedmog mjeseca

Isti tjedan, samo četiri dana ranije čeka nas još jedan fantastičan meč. Naoya Inoue (24-0, 21 KO) i Stephen Fulton (21-0, 8 KO) obračunat će se za WBC i WBO titule svjetskog prvaka u superbantam kategoriji (55,33 kg). Prije nego počnete razmišljati o preskakanju ovog dijela teksta jer se radi o boksačima koji pripadaju nižoj težinskoj kategoriji, napominjemo da obratite pažnju na njihove omjere pobjeda i poraza, a posebno na statistiku nokauta koju posjeduje Naoya Inoue.

Fantastični Japanac krajem prošle godine ujedinio je sve četiri svjetske titule u bantam kategoriji (-53,5 kg), a ujedinio ih je nokautiravši Paula Butlera u 11. rundi dvoboja. Bila je to 21. pobjeda prekidom za boksača koji je dosadašnji dio karijere proveo u kategorijama ispod 55 kilograma. 87,5 posto svojih nastupa Inoue je okončao tako što je pobijedio prekidom.

30-godišnji Japanac nosi nadimak ‘‘Čudovište‘‘, a nadimak ga zapravo sjajno opisuje, barem kad su u pitanju njegove boksačke izvedbe. Inouea krasi zastrašujuća udaračka snaga za boksačka niže kategorije, a osim snage, Inoue je vrstan tehničar i nevjerojatno brz boksač. Nakon što je izdominirao u bantam kategoriji, Inoue je ostavio svoje titule i krenuo je po novi izazov. Odvažio se Japanac za prelazak u višu kategoriju, a cilj je opet isti - ujediniti sve svjetske titule.

Stephen Fulton prva mu je prepreka na putu ka tome, a 28-godišnji američki boksač neće olako pasti protiv Inouea. Fulton je također neporažen u dosadašnjoj profi karijeri, a svjetski je prvak od 2021. godine. Iza sebe ima pobjede nad boksačima poput Brandona Figueroe, Daniela Romana, Angela Lea itd., ali za razliku od Inouea, Fulton nije nokauter. Samo osam puta slavio je prekidom, a meč protiv Inouea odradit će na gostujućem terenu u Tokiju.

Inoue u taj meč ulazi kao osjetni favorit (1,35 - 3,40), a s obzirom da se radi o boksaču kojeg ESPN i ‘‘The Ring‘‘ drže na drugom mjestu svojih ‘‘P4P‘‘ ljestvica, ne čudi takav odnos koeficijenata. Međutim, Fulton je s razlogom svjetski prvak i 25. srpnja (sedmi mjesec) dati će sve od sebe da pomrsi račune ovom japanskom ‘‘Čudovištu‘‘. Sjajan meč u najavi, zapišite ga u svoje kalendare i nemojte ga propustiti.

Artur Beterbiev ugovorio je svoj drugi meč u 2023. godini

Fantastični Artur Beterbiev (19-0, 19 KO) također je ovih dana ugovorio novi meč, a nositelj triju svjetskih titula u poluteškoj kategoriji boksati će protiv Calluma Smitha (29-1-0). Callum Smith 33-godišnji je poluteškaš iz Liverpoola, a jedini poraz u karijeri upisao je krajem 2020. godine. Tada ga je porazio Canelo Alvarez u supersrednjoj kategoriji, a Meksikanac je do pobjede došao jednoglasnom odlukom sudaca.

Smith je svoj evremeno držao WBA titulu svjetskog prvaka u toj kategoriji, a svjetske titule pokušat će sada osvojiti i u poluteškoj kategoriji (79,4 kg). Neće mu biti nimalo lako, jer Artur Beterbiev je ‘‘ubojica‘‘ unutar ringa. Dagestansko-kanadski boksač ima stopostotan učinak pobjeda, ali i stopostotan učinak nokauta. Beterbiev je sve svoje protivnike porazio prekidom i jednostavno uvijek pronađe način za doći do pobjede.

Ono što Smitha može razveseliti jest posljednje izdanje Artura Beterbiev. Dagestanac je u prvom mjesecu boksao protiv Anthonyja Yardea i dobar dio meča bio je u podređenoj poziciji. Ipak, kako je meč odmicao, Beterbiev je pojačavao svoj pritisak i završio je Yardea tehničkim nokautom u osmoj rundi. Beterbieva nije nemoguće nadboksati, ali problem je izdržati 12. rundi, a da vas pritom ne dohvati svojim razornim udarcima.

Meč između Calluma Smitha i Artura Beterbieva kao što smo već naveli, zakazan je za 19. kolovoza (osmi mjesec), a održat će se u Kanadi.

Oleksandr Usyk blizu je službene potvrde svog sljedećeg nastupa

Tjedan dana ranije trebao bi se održati i meč između Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa. Jučer je održana licitacija honorara za taj meč, a prava na organizaciju dobio je Usykov promotor, Alex Krassyuk. Prema navodima Krassyuka, ovaj meč planiran je za 12. kolovoza (osmi mjesec) i trebao bi se održati u Poljskoj. Službena potvrda još nije došla, ali možemo očekivati ovaj meč u osmom mjesecu.

Nije prošlo niti pola ove kalendarske godine, a već smo gledali pregršt odličnih mečeva

Pregršt je još dobrih mečeva koji nas tek čekaju, ali dobar dio smo već imali prilike pogledati u ovoj kalendarskoj godini. Spomenuli smo već odličan meč između Beterbieva i Yardea, ali bilo je tu još većih i boljih mečeva.

Još se dojmovi nisu slegli od prošlog vikenda i ‘‘šahovske partije‘‘ između Devina Haneyja i Vasyla Lomachenka. Bio je to meč dvojice elitnih boksača lake kategorije, a Devin Haney slavio je jednoglasnom, ali tijesnom sudačkom odlukom. Podosta boksačke javnosti smatra da je Lomachenko ‘‘pokraden‘‘ u tom meču, ali suci nisu imali lak posao.

Publika je mogla uživati gledajući kako se nadmeću dvojica boksača na tako visokoj razini, a uživali smo i drugom polovicom četvrtog mjeseca. Tada su se u Vegasu obračunali Ryan Garcia i Gervonta Davis, a meč dvojice boksača koji bi narednih 10-15 godina trebali biti ponajveće zvijezde svjetskog boksa, otišao je na stranu Gervonte Davisa.

Nokautom u sedmoj rundi slavio je Gervonta, a presudio je udarac u tijelo kojim je onesposobio četiri godine mlađeg Garciju. Prema nekim neslužbenim informacijama, ovaj meč prodao je oko 1,2 milijuna PPV-ova i bio je to jedan pravi boksački spektakl.

U četvrtom mjesecu svjedočili smo odličnom meču između Joea Joycea i Zhileija Zhanga, a kineski teškaš napravio je veliko iznenađenje porazivši Joycea prekidom u šestoj runde. Odličan meč ranije ove godine pružili su David Benavidez i Caleb Plant, a proteklog vikenda gledali smo i jako dobar meč među ženskom konkurencijom.

Chantelle Cameron većinskom odlukom sudaca porazila je Katie Taylor, po mnogima najveću boksačicu u povijesti. Taylor je napokon dobila priliku boriti se u Dublinu pred domaćom publikom, ali odlazak u višu kategoriju nije se pokazao uspješnim i Cameron je nakon odličnih deset rundi ipak došla do tijesne pobjede.

Canelo Alvarez odradio je jedan nastup u ovoj godini, a ponajveća boksačka zvijezda porazila je Johna Rydera na stadionskom eventu održanom u Meksiku. Anthony Joshua također je kročio u ring, a početkom četvrtog mjeseca porazio je Jermainea Franklina.

Jedan meč ipak je izostao, a radi se o meču kojem smo se zapravo najviše i nadali

Teško je i nabrojati sve velike boksačke mečeve koje smo već gledali ove godine, ali jedan meč ipak nam nedostaje među mečevima koje smo imali prilike gledati ove godine. Silno smo se nadali da će Tyson Fury i Oleksandr Usyk pronaći zajednički jezik u pregovorima i da će se obračunati tijekom proljeća. Spominjali su se datumi krajem četvrtog mjeseca, a sve se trebalo odviti na Wembleyju.

Nažalost, kako su pregovori odmicali, Tyson Fury je prema navodima Usykovog tima sve više komplicirao situaciju i Usyk se na kraju povukao iz pregovora. Bio bi to uvjerljivo najveći meč među dosad nabrojanim, ali borba za ujedinjenje svjetskih titula u teškoj kategoriji zasad ostaje neugovorena.

Ostaje nada da će Usyk i Fury pokušati ponovno i da će se na kraju ipak dogovoriti. Apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji nismo imali od 1999. godine i Lennoxa Lewisa, a meč između Usyka i Furyja bio bi prava poslastica. Hoće li se doći do tog meča, vrijeme će pokazati.

Što je s hrvatskim boksačima?

Zanimljivo je bilo i kad su u pitanju domaći boksači. Alen Babić u četvrtom mjesecu otputovao je na gostujući teren u Poljsku i pokušao se upisati u povijest. ‘‘Savage‘‘ je boksao za WBC-ovu svjetsku titulu u bridger kategoriji, ali nažalost, Lukasz Rozanski pokazao se boljim te večeri. Poljak je porazio Babića u prvoj rundi, a hrvatski boksač izgledao je neprepoznatljivo u tom meču. Velika šteta zbog propuštene prilike, ali uživali smo u cjelokupnom ambijentu koji se stvorio uoči tog meča i bio je to jedan zanimljiv tjedan za hrvatski profesionalni boks.

Agron Smakići je u trećem mjesecu napao EBU titulu u teškoj kategoriji, ali iako je na trenutke bio jako blizu da postane europskim prvakom, hrvatski teškaš kondicijski je naglo pao te je izgubio meč od Agita Kabayela.

Za veliku titulu, točnije za svjetsku titulu boksat će i Ivana Habazin. Najbolja hrvatska boksačica u ring će kročiti ovaj vikend (subotu), a Terri Harper bit će njena protivnica na eventu u Manchesteru. Ulog je WBA titula u supervelter kategoriji, a Habazin ima priliku drugi put u karijeri doći do jedne od četiri glavne svjetske titule.

33-godišnja Hrvatica uskočila je u ovaj meč na ‘‘short notice‘‘ samo šest dana uoči održavanja borbe, ali vjerujemo da dolazi spremna i da može iznenaditi domaću boksačicu.

Što nam nedostaje kad su domaći boksači u pitanju?

Nedostaje nam veliki meč Filipa Hrgovića. Najbolji hrvatski boksač u osmom mjesecu prošle godine porazio je Zhileija Zhanga, ali nekim čudom Zhang danas bolje kotira pri vrhu teške kategorije. Kineskog teškaša povezuje se kao mogućeg protivnika Tysona Furyja, ali prvo ga čeka novi meč protiv Joea Joycea.

Naš Hrgović s druge strane prvi je izazivač prema IBF-u, ali trenutno je bez ugovorene borbe. Šuškalo se o nekim opcijama, spominjao se čak i Andy Ruiz, ali ništa od toga nije bilo blizu realizacije.

‘‘El Animal‘‘ konstantno trenira, iščekuje veliki meč, a takve mečeve je i zaslužio. Nažalost, ovdje se vraćamo na početak i na teoriju da je današnji boks postao politika. Iza Hrgovića ne stoji velika baza fanova, niti veliko tržište. Promotori ga zasad ne vide previše marketinškim isplativim, a s obzirom da mečevi protiv njega ne donose ogromne honorare, vrhunski teškaši radije bi ga izbjegli.

Svi su svjesni da je Hrgović itekako opasan boksač i može boksati s bilo kojim teškašem na svijetu. Problem je što meč protiv njega ne donosi puno, a šanse za poraz poprilično su velike gotovo svakom teškašu koji bi se našao na suprotnoj strani.

Nadamo se da će Hrgović ipak dočekati svoju priliku te da će već ove godine odraditi meč kakav zaslužuje. To bi za fanove iz naše regije upotpunilo ovu već sada odličnu boksačku godinu.

Linker
17. travanj 2024 15:36