K1 i Boks

Boksački spektakl u Tokiju: Reyes Pla prekidom eliminirao Levita i sad ga čeka legendarni sunarodnjak

Enmanuel Reyes Pla vs. Vassiliy Levit
 Luis ROBAYO/AFP
Ljubitelji amaterskog boksa dočekali su početak na papiru najzanimljivijeg turnira

Kad su izvučeni svi parovi boksačkog olimpijskog turnira u Tokiju, lako je bilo zaključiti kako je teška kategorija, odnosno kategorija do 91 kilogram težine, ona gdje bi moglo biti najviše uzbuđenja. A njega je na pretek bilo već u prvom kolu, tj. u osmini finala.

Prvi je u ring ušao 24-godišnji aktualni svjetski i europski prvak, Muslim Gadzhimagomedov te je rutinski došao do pobjede nad boksačem iz Tunisa. Sve tri runde uvjerljivo je uzeo kod svih pet sudaca, a u drugoj rundi je i svog protivnika poslao na pod. Njega će u četvrtfinalu čekati meč protiv Ammara Riada Abduljabbara, predstavnika Njemačke. On je također vrlo uvjerljivo savladao boksača iz Perua.

image
Muslim Gadzhimagomedov vs. Abdelhafid Benchabla
UESLEI MARCELINO/POOL/AFP

Drugo četvrtfinale gornjeg dijela ždrijeba donijet će okršaj četvrtog nositelja, Davida Nyike iz Novog Zelanda, koji je opravdao svoj status favorita i Uladzislaua Smiahlikaua iz Bjelorusije, koji je podijeljenom odlukom bio bolji od predstavnika Samoe.

Onaj puno uzbudljiviji i dramatičniji boks viđen je u kasnijem dijelu programa, u donjem dijelu ždrijeba.

Prvo veliko iznenađenje napravio je Jordanac Hussein Iashaish, boksač koji je na prošlim Igrama nastupio u super teškoj kategoriji, gdje je u četvrtfinalu eliminiran od kasnije zlatnog Tonyja Yoke. Ovog puta većinskom je odlukom bio bolji od trećeg nositelja Julija Cesara Castilla, tako kreirajući prvo iznenađenje teške kategorije. Sad je korak od medalje, a za nju će morati savladati kreatora još jednog iznenađenja. Riječ je o Abneru Teixeiri iz Brazila, koji je savladao veliku britansku uzdanicu, Cheavona Clarkea.

Nakon toga je u ring ušao čovjek zbog kojeg je ova kategorija toliko uzbudljiva. Julio Cesar La Cruz najbolji je i najuspješniji amater 21. stoljeća, a na ovim igrama mu je cilj teškaško zlato pridružiti poluteškaškom iz Rio de Janeira. U tu misiju jako je dobro krenuo, rutinskom pobjedom protiv Ellyja Ochole iz Kenije te uz svoju već poznatu tehnički savršenu boksačku poeziju. Ali, rutinskom meču sigurno se ne smije nadati u četvtfinalu.

image
Elly Ajowi Ochola vs. Julio La Cruz
Luis ROBAYO/AFP

Posljednji četvrtfinalist je Enmanuel Reyes Pla, boksač iza kojeg je zanimljiva priča, a sada i pobjeda nad trećim nositeljem, srebrnim iz Rio de Janeira, Vassiliyem Levitom. Favoriziranog Kazahstanca predstavnik Španjolske savladao je tehničkim nokautom nakon pola minute druge runde meča u kojem smo vidjeli vrlo izjednačene prve tri minute. Levit je doslovno zaplesao kraj suca u ringu koji nije imao druge nego prekinuti meč.

Spomenuta priča oko Reyesa glasi ovako. Riječ je o rođenom Kubancu koji se nije uspio na internacionalnu scenu probiti pored Erislandyja Savona, inače zlatnog iz Rio de Janeira. Tako ga je put odveo u Europu, gdje se na kraju skrasio u Španjolskoj te 2020. uzeo njihovo državljanstvo. Izborio je Igre kao svoje prvo veliko natjecanje u karijeri, a ranije ove godine je ovaj 28-godišnjak uzeo zlato na jakom Istvan Bocskai memorijalu u Debrecenu. To je bilo najbolje upozorenje oko toga kakav je boksač u pitanju.

image
Enmanuel Reyes Pla vs. Vassiliy Levit
Luis ROBAYO/AFP

Savona na kraju na ovim Igrama nema, nego je njegovo mjesto preuzeo već spomenuti La Cruz. On će se tako za polufinale morati obraniti od boksača koji će imati dvostruki motiv. Izboriti olimpijsku medalju, ali i eliminirati veliku uzdanicu svoje domovine, unutar čije reprezentacije nikako nije mogao pronaći svoje mjesto. Nema sumnje kako se radi o najuzbudljivijem i najintrigantnijem meču svih četvrtfinala.

Linker
21. travanj 2024 14:07