K1 i Boks

Britanska kruzer uzdanica objasnila zašto je odbila borbu protiv Opetaije: ‘Briedis je sjajan, ali kakav je bio tad?‘

Chris Billam-Smith

 SKY SPORTS
Billam-Smith je trenutno jedan od najboljih boksača u kruzer kategoriji

Kada dođe pravo vrijeme, Jai Opetaia i Chris Billam-Smith, vjerojatno dva najbolja borca u kruzer kategoriji, dijelit će ring kako bi jednom zauvijek razjasnili tko je broj jedan u kategoriji do 90 kilograma.

Ovo je poruka koju Billam-Smith želi poslati Opetaiji i svijetu boksa dok se priprema za potencijalni meč protiv vlasnika WBA pojasa, Gilberta Ramireza, u studenom. Svjestan je da ovu viziju dijeli i Opetaia, IBF prvak, čija je sljedeća borba protiv još jednog Britanca, Jacka Masseyja, 12. listopada u Rijadu. Opetaia je, u početku, priželjkivao upravo borbu protiv Billam-Smitha na taj datum.

"To je borba koju svi vide kao borbu za broj jedan u kategoriji" rekao je Billam-Smith za Sky Sports u emisiji "Toe 2 Toe". "Obojica imamo borbe u međuvremenu, ali rekao sam, ‘Bit ću spreman u studenom ili prosincu.‘ On (Opetaia) je rekao da nam je borba ponuđena 10 tjedana unaprijed, što je dovoljno za kamp, i to je točno, ali bio sam u Americi na početku trojtjednog odmora. Znao sam da neću moći započeti ozbiljne pripreme do prošlog tjedna. Tada bih imao šest ili sedam tjedana za kamp, a Opetaia je vrlo, vrlo dobar borac."

"Ipak, mislim da trenutno nije tako dobar kako ga prikazuju. Jedini veliko ime na njegovom rezimeu je Mairis Briedis, a to je sjajno ime, ali kakav je Briedis bio? U drugoj borbi vidjeli smo starijeg Briedisa, a u prvoj borbi bio je izvan ringa neko vrijeme, uz glasine da je bio bolestan. Koju verziju Briedisa je zapravo dobio? Definitivno ne onog u najboljim godinama."

Više od straha, čini se da je riječ o poštovanju prema protivniku, jer Billam-Smith, s omjerom 20-1 (13 KO), želi ući u borbu s Opetaijom samo kada bude siguran da će biti na apsolutnom vrhuncu svojih mogućnosti. Svjestan je, naravno, da će njegov najbolji nastup biti nužan ako želi imati šanse za pobjedu. I najmanje odstupanje od toga moglo bi značiti poraz, pogotovo protiv protivnika poput Opetaije, koji ima savršen rekord 25-0 (19 KO) i 29 godina na svojoj strani.

Međutim, kod Billam-Smitha je vidljiva čvrstoća, kao i odlučnost da dokaže sebe i vidi koliko daleko može ići. Upravo zbog toga je, otkako je pobijedio Richarda Riakporhea u lipnju, toliko ustrajan u tome da će njegov sljedeći meč biti ujedinjujući dvoboj te da će uskoro imati još pojaseva. To ga možda vodi do Ramireza u studenom, a zatim i do Opetaije u prvom kvartalu sljedeće godine, kada će obojica imati dovoljno vremena za pripremu i planiranje.

Linker
05. rujan 2024 10:20