K1 i Boks

Canelo otkrio hoće li se boriti protiv Terencea Crawforda, Eddie Hearn komentirao Berlanginu sinoćnju izvedbu

Saul ”Canelo” Alvarez

 Valery Sharifulin/tass/profimedia
Kruna je ostala na Canelovoj glavi, a jedan od najvećih boksača ovog stoljeća ne planira ubrzo stati

Canelo Alvarez je odlučno napao svog protivnika, zagrmio snagom i pokazao superiorni talent kažnjavajući Edgara Berlangu serijom snažnih udaraca u subotu navečer u T-Mobile Areni.

Pred do posljednjeg mjesta ispunjenom dvoranom od 20.312 gledatelja, Alvarez je još jednom spektakularno nadvladao mlađeg, snažnijeg izazivača, zadržavši WBC, WBA i WBO titule u super srednjoj kategoriji. Ovo je bio njegov drugi uzastopni trijumf nad mlađim borcem ove godine, nakon što je u svibnju jednoglasnom odlukom srušio Jaimea Munguiju.

„Što će sada reći?“ pitao je Alvarez u ringu nakon borbe. „Kažu da se ne borim protiv mladih boraca. Uvijek pričaju. Ali ja sam najbolji borac na svijetu.“

Ipak, nije uspio završiti borbu nokautom, što je ostavilo gledatelje da se pitaju hoće li 34-godišnji Alvarez još jednom povisiti svoju težinsku kategoriju u potrazi za ultimativnom slavom, ili će ostati u lakšoj kategoriji.

Umjesto željenog 40. nokauta u karijeri, Alvarez (62-2-2, 39 KO) zadovoljan je jednoglasnom odlukom sudaca nad Berlangom iz Brooklyna (22-1). Suci su borbu bodovali 117-110, 118-109 i 118-109.

U trećoj rundi, preciznim lijevim krošeom, Alvarez je oborio Berlangu na pod. No, Berlanga je, dok je sjedio na tlu, udarajući rukavicama o pod i očigledno frustriran, skupio snagu, ugrizao se za štitnik za zube i odlučno odbio pasti ponovno.

„Znao sam da sam primio njegov najbolji udarac u trećoj rundi i rekao sam si da nisam stvoren da budem oboren,“ rekao je Berlanga. „Pa sam se vratio. To je bilo najbolje što je mogao ponuditi, pa sam odlučio uzvraćati njegove udarce.“

Alvarez je najavio da će uzeti pauzu i opustiti se s obitelji, a onda odlučiti koji će put dalje odabrati. Kao najbogatiji aktivni borac, ima mnogo opcija pred sobom.

Mogao bi se povezati sa saudijskim moćnikom Turkijem Alalshikhom i krenuti prema borbi s Terenceom Crawfordom, četverostrukim prvakom, iako bi ta borba bila upitna zbog činjenice da bi 37-godišnji Crawford morao prijeći u višu kategoriju, povećavši težinu za 6,3 kilograma (14 lbs/6.3 kg).

Iako je Crawford, uz Alalshikha, pozivao Alvareza na borbu iz udobnosti sjedala na UFC Noche priredbi u The Sphereu, Alvarez nije pridavao pažnju njihovim komentarima, posebno nakon što je Alalshikh pogrešno predvidio da će njegova financijska podrška UFC priredbi zasjeniti Alvareza.

„Bez komentara,“ rekao je Alvarez o toj temi.

Alvarez bi također mogao izabrati jednog od neporaženih obaveznih izazivača u super srednjoj kategoriji, poput 23-godišnjeg Diega Pacheca ili Christiana Mbillija.

Ili bi mogao potražiti najteže izazove i okrenuti se prema borbi za neosporni naslov u poluteškoj kategoriji, gdje će se 12. listopada u Saudijskoj Arabiji susresti Dmitrijem Bivol i Artur Beterbiev, ili možda ponovno pokušati s neporaženim bivšim prvakom super srednje kategorije, Davidom Benavidezom.

Alvarez je izjavio da neće putovati u Saudijsku Arabiju kako bi gledao uživo Bivol-Beterbiev borbu, nazivajući je "50-50 borbom", ali i izrazio nadu da će Bivol pobijediti, kako bi mogao razmotriti revanš nakon poraza od Bivola 2022. godine.

Tijekom borbe s Berlangom, došlo je do nekoliko izmjena niskih udaraca. U jednom trenutku, Alvarez je udario Berlangu u glavu nakon prekida, vjerujući da je primio udarac glavom. Suci su ih morali razdvajati zbog prepirki oko fizičkog stila borbe.

„Malo sam se naljutio zbog njegovih taktika, ali ja sam Meksikanac,“ objasnio je Alvarez.

Unatoč izostanku nokauta, Alvarez je rekao da nije osjetio nezadovoljstvo zbog toga.

„Vrlo sam sretan, osjećam se dobro. Učinio sam ono što sam trebao: pobijedio sam,“ rekao je. „Zadovoljan sam. Bila je to zabavna noć, kao još jedan dan u uredu. Volim boks, a to ste mogli vidjeti večeras.“

Kad su ga upitali za propušteni nokaut, odgovorio je: „Što je 12 rundi? Pokazivanje tko je najbolji. Učinio sam to. Nokaut je poseban, ali učinio sam što sam trebao da pobijedim.

„Berlanga nije boksao kao inače. Više se branio. Zbog toga se dogodilo to što se dogodilo, ali učinio sam što je bilo potrebno.“

Alvarezov trener, Eddy Reynoso, također je bio zadovoljan izvedbom, ističući da je Alvarez pobijedio mlađeg, snažnijeg i višeg borca s većim dosegom te pobijedio uvjerljivo.

„Canelo je došao daleko i ići će još dalje,“ izjavio je Reynoso.

Alvarez je također izjavio da nema neposredne planove za borbe u Saudijskoj Arabiji ili Londonu, osim ako „ne plate više.“

S druge strane, Berlanga je pronašao utjehu u svom naporu, rekavši da je „50 posto razočaran, ali i 50 posto zadovoljan“ zbog iskustva koje je stekao, usporedivši to s onim što je Alvarez naučio nakon poraza od Floyda Mayweathera Jr. 2013. godine kada je imao 23 godine.

„Boriti se protiv legende, to je teško. Cijeli svijet je bio protiv mene, ali ja sam se dobro nosio s tim. To je ono što rade Meksikanci i Portorikanci,“ rekao je Berlanga. „Mislili su da ću biti nokautiran u dvije ili tri runde, ali šokirao sam svijet. Ovo je korak prema veličini.“

Berlanga je pod ugovorom s Matchroom Boxingom, promotorskom kućom Eddieja Hearna, koja je promovirala Alvarezove trijumfe nad borcima poput Billyja Joea Saundersa, Calluma Smitha i Avnija Yildirima.

Gledajući Berlangin otpor, Hearn je izjavio da je inspiriran.

„Bojali smo se da će Berlanga biti nadmašen. Rundi su bile konkurentne. Pokazao je čvrstu bradu, primio je sve teške udarce od Canela...,“ rekao je Hearn. „Nikada nije bio ozbiljno ozlijeđen. Razočaran je, ali kad se vrati na nižu razinu – a svaki borac koji nije Canelo je niža razina – shvatit će koliko je ovo iskustvo bilo dragocjeno.“

Berlanga sada gleda prema vrhu super srednje kategorije, uvjeren da može napredovati.

„Stavio sam cijelu diviziju super srednje kategorije na oprez,“ rekao je Berlanga, priznavši da je Alvarez „Idol za njega... Kralj.“

„Nisam to želio reći prije borbe. Nisam to želio reći nikome, jer bih se bojao da bi pomislili da ću pasti na koljena.“

Ali Berlanga nije pao. I zbog toga se boksački svijet sada pita – što je sljedeće za velikog Canela "Saula" Alvareza?

Linker
15. rujan 2024 16:31