K1 i Boks

Čistio tepihe, dao otkaz i postao Joshuino tajno oružje, upoznajte čovjeka koji sedam godina proučava Ruiza!

Timothy Moten i Anthony Joshua
 Instagram
Unutar tima Anthonyja Joshue s kojim se pripremao za subotnji revanš protiv Andyja Ruiza Jr. našao se jedan momak vrlo zanimljive priče. Riječ je o Timothyju Motenu, boksaču koji je postao Joshuin sparing parter nakon što se sam javio Eddieju Hearnu, a za tu priliku je dao otkaz na poslu te na tri mjeseca napustio zaručnicu u Americi.

Timothy Moten je 27-godišnji američki boksač teške kategorije. Ovaj 180 cm visoki momak jedan je od sparing partnera Anthonyja Joshue tijekom priprema za Andyja Ruiza Jr. Zapravo, Moten je onaj koji u treningu glumi upravo trenutnog trostrukog svjetskog prvaka. No, ta činjenica ne bi bila zanimljiva da iza svega ne stoji uistinu fascinantna priča o tome kako je ovaj Amerikanac iz Kentuckyja zapravo postao dio tima.

Budući da je on sam vrlo nizak za teškaša te ujedno krupnije konstitucije, Motenu je trebao neki primjer sličnog boksača koji uspijeva doći do rezultata protiv fizički impresivnijih boksača. Tako je još 2012. godine otkrio Meksikanca vrlo brzih ruku imena Andy Ruiz Jr. Kroz cijelo svoje boksačko odrastanje ga je pratio i pokušao je u svoj stil implementirati ono najbolje iz Ruizovog. Velikim dijelom je u tome uspio i trenutno polako napreduje prema većim mečevima. No, krajem travnja ove godine njegov život krenuo se mijenjati. Naime, tad se pojavila vijest kako će zamjenski protivnik Anthonyja Joshue, nakon doping pada Jarrella Millera, biti upravo Ruiz.

"U istom trenutku sam pomislio kako se moram naći u tom kampu, bez obzira što to zahtijevalo od mene. Morao sam upasti u taj kamp", ispričao je u razgovoru za Daily Mail. Istog trenutno poslao je poruku Eddieju Hearnu i još nekim članovima tima, objasnivši im tko je i zašto bi trebao biti u tom kampu. Preostalo je četiri tjedna i smatrao je kako je završen izbor. Odgovor nije dobio, a Ruiz je 1. lipnja šokirao svijet pobjedom nad Joshuom.

"On se jednostavno nije dobro pripremio. Većinu svog kampa proveo je pripremajući se za 193 cm visokog i 140 kg teškog boksača kao što je Miller, a ne za 182 cm visokog boksača brzih ruku. Uvijek sam bio njegov fan i navijao sam za njega, šteta što mu nisam mogao pomoći", rekao je Moten, koji je odbacio sve pretpostavke kako je Joshua doživio napad panike ili one da je podcijenio Ruiza. Uvjeren je da je mogao pomoći već prvi puta. Za drugi meč zato je svoju priliku dobio.

"Kad se to dogodilo, imao sam gorko-slatki okus jer sam znao da će se boriti opet. Čim je revanš objavljen, sve koje znam sam tražio da pišu na Facebook Anthonyja Joshue i Eddieja Hearna. Vidio sam svog prijatelja iz djetinjstva Davida Ghansu na fotografiji s Eddiejem i javio sam mu se. Nije imao puno pratitelja tako da sam znao da će vidjeti moju poruku. Javio sam mu se sam i javilo se nekoliko mojih prijatelje te članova obitelji. Poslao sam snimke mojih borbi i onda je došla poruka Eddieja Hearna. Rekao je da mu se sviđa što vidi i da ćemo biti u kontaktu", nastavio je svoju priču Timothy.

Odjednom je došao poziv od Ghanse, koji ga je upitao može li idući tjedan biti u Velikoj Britaniji. Iako nije imao putovnicu, Moten je rekao kako će sve riješiti i doći na vrijeme. Uz pomoć zaručnice je uspio, otputovao je u Britaniju i sparirao s Joshuom tjedan dana. Odradili su 12 probnih rundi nakon čega je Moten postao dio kampa te je to ostao sve do danas. No, za to je morao puno stvari žrtvovati.

"Rekli su mi da je najduže što je netko ostao u kampu tri i pol tjedna. Kad sam ja ostao četiri tjedna i postao prvi kojem je to uspjelo, priznali su mi da je plan bio da dođem samo na tjedan dana. Žrtvovao sam puno toga. Kad sam saznao da putujem, moja zaručnica i ja radili smo duple smjene da bih ja mogao otputovati, a ona platiti stanarinu, nakon čega sam dao otkaz. Znao sam da me svaki dan mogu poslati kući, nakon čega bih morao moliti da me vrate na posao, no moj trud i rad se isplatio pa su me zadržali ovdje cijeli kamp", rekao je ovaj boksač koji je tako svoju zaručnicu napustio na puna tri mjeseca. Nije požalio.

Spomenimo i da je Moten do poziva iz Joshuinog tima za kruh zarađivao čišćenjem tepiha...

"Čovječe, to je Joshua, takva prilika pruža se jednom u životu. Ovo je osim toga jedna od najvećih boksačkih priredbi u povijesti. Sretan sam što mogu biti barem mali dio nje. Ovo sve je sjajno iskustvo tijekom kojeg sam puno naučio. Anthony i ovaj cijeli tim su sad moja braća. Osim toga, imao sam dvostruku motivaciju jer sam veliki Anthonyjev navijač i želim mu pobjedu. Ali, želio sam testirati samog sebe i uvjeriti se da mogu boksati protiv najboljih. Sve što sam naučio u ovaj tri mjeseca ostaje u meni", potvrdio je još jednom.

Nema sumnje kako će se Eddie Hearn pobrinuti za Motenove buduće mečeve i njegov brži uspon prema većim priredbama. On je pravi primjer toga da se nekad isplati sve riskirati za veće stvari i veće uspjehe. Sigurno će doći plodovi toga, ali prvo mu je najvažnije samo jedno, da njegov prijatelj u subotu vrati tri elitna svjetska pojasa u svoje vlasništvo.

Linker
19. travanj 2024 05:30