K1 i Boks

Claressa Shields još jednom ušla u povijest, postala apsolutna prvakinja dvije kategorije

Claressa Shields
 Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto/AFP
Najbolja boksačica svijeta nastavlja impresionirati svojim izvedbama i rezultatima

Iako će kasnije ovog mjeseca napuniti tek 26 godina, sve je manje argumenata koje mogu iskoristiti oni koji Claressu Shields ne smatraju najboljom boksačicom svih vremena, kako je ona zapravo prošle godine samu sebe počela službeno zvati (GWOAT). Jedan vrlo važan argument u svoj prilog dobila je pobjedom ostvarenom u petak 5. ožujka u svom rodnom Flintu.

U svom prvom meču nakon 14 mjeseci, Claressa je savladala do sada neporaženu Marie-Eve Dicaire, oduzevši joj IBF titulu prvakinje polusrednje kategorije. Tom dominantnom pobjedom, gdje je dominirala gotovo svaku sekundu meča, je istu titulu pridodala WBC i WBO titulama koje je već posjedovala, a kako je meč bio i za upražnjenu WBA titulu, Claressa je postala apsolutna prvakinja spomenute kategorije.

Kako je 2019. godine već napravila isti rezultat u srednjoj kategoriji, Claressa je postala prva u povijesti muškog i ženskog profesionalnog boksa s apsolutnom titulom u dvije različite kategorije, otkako je uveden format s četiri pojasa. Posljednji apsolutni prvak dvije kategorije prije nje bio je Evander Holyfield, no u vrijeme dok WBO još nije bio priznat kao četvrta elitna organizacija.

Idući ispit za Claressu bit će MMA debi, koji je najavila za lipanj. Kako je već ranije poznato, njega će odraditi u PFL-u te će se njena borba naći na jednom od programa koji uključuju borbe regularne sezone turnira koji se odvija u šest kategorija. Gledajući po datumu, u pitanju bi trebalo biti drugo kolo. Za Claressu se očekuje da će odraditi dvije ili tri obične borbe te da bi već iduće sezone i ona mogla pristupiti turniru.

Ne smijemo nikako u spomenu Claresse zaboraviti da je u pitanju i dvostruka zlatna olimpijka, a osim što je u profesionalnom boksu poharala dvije spomenute kategorije, dvije elitne titule držala je i u super srednjoj kategoriji.

Linker
26. travanj 2024 21:23