K1 i Boks

Daniel Dubois ugovorio svoj prvi meč nakon poraza od Joycea, boksat će za privremenu titulu

Daniel Dubois
 Philip Sharkey/TGS Photo/Shutterstock Editorial/Profimedia
WBA organizacija odlučila je dogovoriti meč za svoju privremenu titulu teške kategorije

Nakon što je u studenom prošle godine doživio prema mnogima neočekivani poraz od Joea Joycea, Daniel Dubois (15-1, 14 KO) vraća se u ring pokušati se što prije vratiti tamo gdje je prije spomenutog meča bio. 23-godišnji "Dynamite" zapravo će dobiti priliku kakvoj se možda nije nadao, u meču gdje ga pobjeda može vrlo brzo približiti kandidatima za napad na svjetsku titulu.

Naime, WBA organizacija je, motivirana činjenicom da će njihov prvak Anthony Joshua odraditi dva meča protiv Tysona Furyja, odlučila organizirati meč za titulu privremenog prvaka teške kategorije. Priliku u tom meču dobit će upravo gore spomenuti pulen Franka Warrena, a suparnik će mu biti 34-godišnji Bogdan Dinu iz Rumunjske.

Dinu je boksač koji je do sada upisao 20 pobjeda i dva poraza te se nalazi na 65. mjestu teškaške ljestvice prema BoxRecu. To teško govori u prilog tome zašto je on dobio priliku nadmetati se za privremeni pojas, prije donosi zaključak kako je Warren isposlovao put za što brži povratak Duboisa. Dinu se trenutno nalazi unutar niza od dvije pobjede, no prije toga je doživio poraze od Jarrella Millera i Kubrata Puleva, a to su zapravo dva jedina relevantnija imena na popisu svih njegovih dosadašnjih protivnika.

Duboisa je poraz od Joycea bacio na 23. mjesto ljestvice BoxReca, a još poraznije po njega zvuči to što je time postao tek sedmi britanski teškaš. Veći i značajniji skok pobjedom protiv Dinua ne bi mogao napraviti, no vlasništvo nad pojasom bi od njega učinilo obaveznog izazivača prema WBA. No, takvih bi također, kad Joshua i Fury razriješe pitanje svog ogleda, moglo biti četiri. Naime, WBO priprema borbu za svog izazivača između Oleksandra Usyka i Joea Joycea, a IBF je naredio sudar Filipa Hrgovića i Michaela Huntera. Tu je i Dillian Whyte, kao privremeni WBC prvak.

Dodatni problem svemu stvara činjenica da će ovo biti četvrti WBA pojas svjetskog prvaka teške kategorije. Naime, Anthony Joshua njihov je pravi prvak i on je tim putem nositelj WBA super pojasa. Organizacija također ima WBA regular pojas, koji se uvodi ako "super" prvak drži još neki od preostala tri elitna pojasa. Ta titula trenutno je kod Trevora Bryana. No, tu je i titula "prvaka u odmoru", koja pripada Mahmoudu Charru. Ta mu je titula dodijeljena nakon što je zbog neaktivnosti ostao bez "regular" titule.

Svi će se vjerojatno složiti da je ovdje riječ o nepotrebnom gomilanju svjetskih prvaka koji to zapravo nisu, ali vjerojatno je sve to u pokušaju da bi se meču dala neka veća vrijednost, posebno u ovo današnje vrijeme, kad je potencijalnih izazivača puno više nego u posljednjih desetak i više godina.

Linker
20. travanj 2024 04:10