K1 i Boks

Dillian Whyte pao je na metabolite steroida, WBC i Rivas nisu bili obaviješteni

Dillian Whyte
Polako se saznaju svi detalji doping pada Dilliana Whyte, unatoč kojem je nastupio u meču protiv Oscara Rivara. Poznato je kako je pao na metobolite steroida Dianabola, a iz WBC-a dolaze informacije kako o tome nisu bili obaviješteni.

Kako javlja britanski Mirror, Whyte je bio pozitivan na dva metobolita steroida Dianabola i to na testu čiji su rezultati došli 17. srpnja. Unatoč tome, Whyte je dobio dozvolu za nastup u meču protiv Rivasa, gdje je na koncu upisao pobjedu sudačkom odlukom nakon 12 rundi. Razlog toga su pomalo bizarna pravila britanskih službenihg tijela, BBBC-a i UKAD-a, prema kojima je Whyte mogao pokrenuti žalbu i time se cijeli proces stopira sve do dolaska rezultata B uzorka. Ipak, samo par dana nakon meča isplivali su podaci, a svaka nova vijest zapravo prezentira o kolikom je skandalu riječ.

Naime, poznato je kako su rezultati testiranja dostavljeni Whyteovom timu, kao i promotoru Eddieju Hearnu i njegovom Matchroom Boxingu. Ipak, isti nisu dostavljeni WBC organizaciji za čiji su se privremeni svjetski pojas i poziciju prvog izazivača Whyte i Rivas borili. Kao što smo već ranije naveli, Kolumbijac i njegov tim također nisu bili upoznati sa situacijom.

Inače, metaboliti o kojima se radi su pimethandienone i hydroxymethandienone, inače korišteni u body buildingu radi dobivanja mase. Oni su pronađeni u vrlo malom omjeru i stručnjaci u startu pretpostavljaju kako je riječ o kontaminaciji suplementa. No,neovisno o tome, radi se o zabranjenim supstancama prema kojima WADA nema toleranciju.

Pretpostavlja se kako će WBC prvom prilikom Whyteu oduzeti pojas i poziciju prvog izazivača, no britanskog boksača mogli bi čekati veći problemi nakon što je pojave rezultati B uzorka. Kako javlja britanski The Sun, Whyteu kao ranijem prijestupniku prijeti suspenzija u trajanju od četiri do čak osam godina. To bi svakako značilo kraj Whyteove karijere.

Što se tiče menadžera Eddieja Hearna, on još uvijek nije spreman dati službeni komentar cijele situacije. A glavno pitanje će sigurno biti zašto nije obavijestio WBC i protivnika njegovog boksača.

Linker
22. travanj 2024 09:40