K1 i Boks

Dogovoren je meč za apsolutnog prvaka najuzbudljivije kategorije profesionalnog boksa

George Kambosos Jr.

 Rich Graessle/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Veliki meč zapravo je neočekivano lako dogovoren i potvrđen

Samo par dana nakon što je Vasiliy Lomachenko odlučio ostati u Ukrajini, čime je odbio priliku boriti se protiv Georgea Kambososa Jr. za tri pojasa svjetskog prvaka lake kategorije, Australac je dogovorio meč protiv boksača koji je bio druga opcija. U pitanju je nositelj WBC pojasa prvaka, upravo onog koji kambososu nedostaje, Devin Haney.

28-godišnji Kambosos (20-0, 10 KO) i čak pet godina mlađi Haney (27-0, 15 KO) borit će se 5. lipnja u Melbourneu, na grandioznom Marvel Stadionu, inače stadionu koji drži rekord posjete jedne UFC priredbe. Zapravo, drži prva dva mjesta. Nema sumnje kako će se ovim boksačkim mečem rekord tog stadiona, po pitanju borilačkih priredbi, pokušati srušiti.

Kako saznaju razni portali, uključujući "Bad Left Hook", boksači su stavili potpise na ugovore, a Kambosos se kao trostruki prvak čak uspio zaštititi klauzulom koja mu u slučaju poraza garantira revanš, koji bi se također održao u Australiji. Mora se priznati da je Australac uspio poprilično profitirati od svoje prošlogodišnje pobjeda nad Teofimom Lopezom, koja je ujedno bila jedno od najvećih boksačkih iznenađenje u prošloj godini. Mnogi fanovi i dalje ne vjeruju u njegovu kvalitetu, ali on će sad imati dvije prilike za postati apsolutni prvak svijeta.

Zanimljivo je da Kambosos prvobitno nije htio ovaj meč, nego je pokušati dogovoriti okršaj s gore spomenutim Lomachenkom. Razlog se nalazi dijelom u tome što on samog sebe, budući da je vlasnik WBC-ovog izmišljenog "franchise" pojasa, već sad smatra apsolutnim prvakom. No, da bi se pobjeglo od svog kaosa kojeg je organizacija Mauricija Sulaimana napravila, okršaj protiv Haneya uistinu je najbolja opcija.

Haney je inače boksač zastupan od strane Eddieja Hearna i u svojim dosadašnjim nastupima većinom je oduševio te je svakako veće i poznatije ime od Kambososa, koji je do meča protiv Teofima Lopeza došao putem ljestvice, ali tim putem kao globalno podosta nepoznat boksač. Iz tog razloga se vjeruje kako će Haney biti proglašen favoritom.

Sjajno je znati da će kvalitetom možda i najpopunjenija kategorija svjetskog boksa dobiti jednog nositelja svih titula. A red onih koji žele doći na tron izgleda impresivno. Osim već spomenutog Lomachenka, tu su u prvom redu Gervonta Davis, Ryan Garcia i Rolly Romero.

Linker
20. travanj 2024 16:19