K1 i Boks

Don King ‘kupio‘ organizaciju meča Bryana i Duboisa, svota je peterostruko veća nego za Hrgovića i Zhanga

Don King

 AXEL HEIMKEN/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Najveći boksački promotor 90-ih i dalje pokušava ostati korak uz korak s konkurencijom

Nositelj WBA regular pojasa teške kategorije profesionalnog boksa, Trevor Bryan, svoj će idući meč odraditi protiv sjajnog britanskog boksača, Daniela Duboisa. Taj meč službeno je dogovoren putem licitacije honorara na kojoj su u igri bile neočekivano visoke svote.

Licitacijisu pristupili Duboisov promotor Frank Warren, koji je nedavno ogromnom ponudom dobio organizaciju meča Tysona Furyja i Dilliana Whytea te Don King, legendarni 90-godišnji promotor, koji je u posljednje vrijeme, pod stara dane, odlučio još se jednom aktivno uključiti u igri kojom je dominirao prije tridesetak godina kao najuspješniji i najveći promotor na svijetu. On je odabrao Bryana kao boksača kojem će posvetiti najviše svog vremena, a očito i novaca.

Naime, King je dobio organizaciju ovog meča ponudom od 3.116.001 dolara, što je pola milijuna dolara više nego što je ponudio Warren. Prema pravilnoj raspodjeli, Bryanu će pripasti jedan milijun i 713 tisuća dolara, dok Duboisu odlazi milijun i 400 tisuća. To je svota koju je King dužan isplatiti, a na sebe je uzeo sve troškove organizacije, no i možebitnu zaradu, ako meč nadmaši očekivanja.

A očekivanja nisu velika, budući da je 32-godišnji Bryan (22-0, 15 KO) nositelj pojasa koji su mnogi nazvali izmišljenim. Naime, WBA regular je titula koju WBA uvodi u slučaju da njihov pravi, WBA super prvak, drži još neki od preostala tri elitna pojasa. Tako je on svjetski prvak koji do sada, osim ipak potrošenog Bermanea Stivernea, nije imao ozbiljnijih ispita, no ovaj protiv Britanca svakako će biti takav. 24-godišnji "Dynamite" Dubois (17-1, 16 KO) bio je u velikom naletu prema svjetskom vrhu prije nego je krajem 2020. zaustavljen u meču protiv Joea Joycea. Ipak, promotor Warren ga je uspio ponovno ekspresno brzo plasirati na veliku scenu.

Za usporedbu vrijedi spomenuti kako je ovdje na licitaciji honorara uložena pet puta veća svota nego recimo za meč Filipa Hrgovića i Zhileija Zhanga, koji je otprilike na nekoj podjednakoj razini važnosti. Tamo su Matchroom i Wasserman dali ponudu tek nešto veću od 600 tisuća dolara. To samo dokazuje koliko Filip Hrgović i dalje nije profitabilan niti marketinški jak boksač, no 7. svibnja imat će savršenu priliku to promijeniti. I to neće ovisiti samo o onome što će protiv Kineza napraviti u ringu. On će morati oko sebe izgraditi cijelu priču.

Linker
19. travanj 2024 08:58