K1 i Boks

‘Drago mi je da Fury nije postao apsolutnim prvakom svijeta, uvijek sam govorio da je on idiot‘

Tyson Fury

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Ponajbolji svjetski teškaš žestoko je kritizirao Tysona Furyja

Drugom polovicom petog mjeseca svjedočili smo povijesnom boksačkom meču. Tyson Fury i Oleksandr Usyk boksali su za status apsolutnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji i prvi puta u povijesti dobili smo nositelja četiri svjetske titule u teškoj kategoriji.

Oleksandr Usyk slavio je podijeljenom sudačkom odlukom, ostao je neporažen i etablirao se kao najbolji svjetski teškaš u ovom trenutku. Tyson Fury s druge strane upisao je prvi poraz, ali već u 12. mjesecu ove godine, ‘‘Gypsy King‘‘ dobit će priliku revanširati se Usyku.

Nažalost po Furyja, čak i pobjeda u revanšu neće ga dovesti do željenog statusa apsolutnog svjetskog prvaka. Usyk je prije nekoliko dana najavio kako će se odreći IBF-ove svjetske titule i prepustit će Anthonyju Joshui i Danielu Duboisu da boksaju za taj pojas. Usyk bi možda ostao bez tog pojasa čak i da nije tako odlučio, jer IBF je još ranije najavljivao kako neće podržati revanš između Furyja i Usyka, već će inzistirati da njihov obvezni izazivač dobije priliku boriti se s prvakom.

Sve u svemu, Fury bi u slučaju pobjede preuzeo tri pojasa svjetskog prvaka, a 2025. godine imao bi priliku boksati protiv Duboisa ili Joshue za taj četvrti pojas i ujedinjenje pojaseva. No, meč protiv Anthonyja Joshue mogao bi se dogoditi čak i u slučaju novog Furyjevog poraza. Naime, Anthony Joshua na konferenciji za medije izjavio je kako želi ‘‘ušutkati‘‘ Furyja bez obzira na ishod revanša s Usykom.

‘‘Nije me briga hoće li pobijediti ili izgubiti, samo se želim boriti s njim. Sve to predugo se razvlači. Fury izbjegava mnoge boksače i izbjegava mečeve s mnoštvom vrhunskih teškaša. On mora prihvatiti meč protiv mene i prestati trošiti moje vrijeme.‘‘, poručio je Joshua.

Čini se kako je Anthony Joshua poprilično željan meča s Furyjem, jer ovo nije bio njegov jedini osvrt na Furyja. Naime, ‘‘AJ‘‘ je izjavio kako mu je drago da je Usyk došao do pobjede u meču za apsolutnog svjetskog prvaka.

‘‘Drago mi je da Fury nije postao apsolutnim prvakom. Uvijek sam govorio da je on idiot. On (Fury) mora omalovažavati druge ljude kako bi se bolje osjećao. Način na koji je iskazivao nepoštovanje Usyku, nazivao ga ‘zecom‘ i boksačem ‘srednje kategorije‘. Te stvari nisu dobre za ovaj sport. Ako ja poštujem tebe i ti poštuješ mene, možemo podići ovaj sport i navesti ljude da misle kako smo mi dvojica najelitnijih boraca na svijetu. Ali Fury vas želi gaziti i prikazati kao tipa koji je upravo izašao iz puba. Nakon toga dobio je batine koje je i zaslužio.‘‘, dodao je Joshua.

Meč između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja godinama se ‘‘kuha‘‘. Obračun za najboljeg britanskog teškaša privukao bi ogroman interes svjetske boksačke javnosti, ali zasad nije došlo do dogovora. Vidjet ćemo što nosi sljedeća kalendarska godina.

Linker
29. lipanj 2024 01:05