K1 i Boks

Foreman o teškašu koji je, po njemu, imao najtvrđu bradu: ‘Toliko sam ga udarao da sam ozlijedio ruke!‘

George Foreman

 MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA Michael Tran/afp/profimedia
George Johnson u mirovinu je otišao s negativnim omjerom, no ostao je zapamćen po svojoj izdržljivosti

Prošlog smo mjeseca pisali o tome kako su Lennox Lewis i Frank Bruno bili suglasni oko toga koji je, po njihovom, mišljenju bio teškaš s najtvrđom bradom. Obojica su na tron postavili Olivera McCalla, bivšeg WBC-ovog prvaka kojeg u 73 meča nijedan protivnik nije uspio poslati na pod. Sada se o po istom pitanju izjasnio legendarni George Foreman, koji je kao "najtvrđeg" istaknuo - Georgea Johnsona.

Teškaš nadimka "Scrap Iron" boksao je tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, te dijelio ring s brojnim velikanima poput spomenutog Foremana, ali i Joea Fraziera, odnosno Sonnyja Listona. Umirovio se 1975. s ukupno 54 odrađena meča u profesionalnoj karijeri i omjerom od 22 pobjede, 27 poraza i pet neriješenih ishoda. Foreman je s Johnsonom ukrstio rukavice sredinom svibnja 1970., a iako je iz ringa izašao kao pobjednik nakon tehničkog nokauta u sedmoj rundi, ta je noć u ringu u Inglewoodu (Kalifornija, Sjedinjene Američke Države) bila poprilično frustrirajuća za njega - upravo zbog izdržljivosti njegovog imenjaka.

"Toliko sam ga udarao da sam u toj borbi ozlijedio ruke. Pretekao je ‘Smokina‘ Joea Fraziera daleko i imao je najbolju bradu na koju sam ikada naišao. Prekinuli su borbu, ali nisam ga nokautirao", prisjetio se legendarni boksač u razgovoru za magazin The Ring.

Linker
18. travanj 2024 17:06