K1 i Boks

Gennady Golovkin ipak će se boriti ove godine, dogovoreni uvjeti za meč protiv zlatnog olimpijca

Gennady Golovkin
 Frederic J. Brown/AFP
28. prosinca trebao bi se održati boksački meč Gennadyja Golovkina i Ryote Murate

Pomalo je sjetno pratiti srednju kategoriju profesionalnog boksa bez Gennadyja Golovkina. Karizmatični i uvijek u ringu uzbudljivi Kazahstanac posljednjih je godina postao lice te kategorije te ujedno jedan od najpopularnijih boksača u ovom trenutku. Situacija oko njega zapravo je izuzetno neobična. Vrlo brzo dogovorio se njegov tim s timom Ryote Murate za meč, no fanove je razočarao podatak kako se on neće dogoditi do samog kraja godine. Onda su se počele spominjati špekulacije o nekom ranijem meču za Golovkina, no isti se nije dogovorio.

Kako se kraj godine bliži, tako je sad ponovno aktualan postao meč protiv zlatnog olimpijca iz Londona 2012. godine. Budući da su glavni uvjeti već ranije dogovoreni, preostali detalji nisu bili problem. 28. prosinca održat će se meč u kojem će Golovkin braniti IBF titulu, a Murata WBA super te će pobjedniku pripasti obje.

Za razliku od Golovkina, koji je svoj posljednji meč odradio u prosincu prošle godine, kad je savladao Kamila Szeremetu, Murata iz ringa izbiva još godinu dana duže. 35-godišnjeg Japanca posljednji smo put gledali u prosincu 2019. godine, kad je tada aktualnu WBA regular titulu vlasnik obranio u meču protiv Stevena Butlera. Prije toga odradio je dva meča protiv Roba Branta. Prvo onaj u kojem je ostao bez titule, a onda i revanš u kojem je titulu vratio nokautom u drugoj rundi.

Iako se ta priča pomalo utišala, fanovi i dalje 39-godišnjeg Golovkina najviše žele vidjeti u trećem meču protiv Canela Alvareza. Njihov prvi ogled iz ljeta 2017. godine pamtimo po neodlučenom ishodu, ali i kontroverznim sudačkim karticama. Većina medija tada je borbu bodovala u korist Golovkina. Godinu dana kasnije, Meksikanac je odradio bolji nastup te je u tijesnom meču došao do sudačke naklonosti. Ono što je zajedničko kod oba ogleda je fantastičan i više nego uzbudljiv boks te je to razlog zašto se smatra da bi treći meč bio najbolja opcija. Ipak, Canelo trenutno svoj put gradi jednu diviziju više.

Da bi Golovkin o bilo čemu drugom mogao razmišljati, morat će prvo savladati Muratu. Ući će on u taj meč kao favorit, no ne smijemo zaboraviti kako su godine sve više faktor. Na njemu je da ne dozvoli da se one primijete.

Linker
14. travanj 2024 09:13