K1 i Boks

Habazin, Pijetraj i Sep do detalja seciraju veliki revanš: Tko će pobijediti Ruiz ili Joshua?!

 Instagram (Poster)
Kladionice ponovno kažu Joshua, navijači su na strani simpatičnog Ruiza, a struka?! Struka je oprezna ovaj put! Kako prognozirati revanš nakon onakvog prvog sraza u Madison Square Gardenu koji je šokirao svijet jednako snažno kao što je 1990. godine Buster Douglas nokautom Mikea Tysona promijenio tijek boksačke povijesti?!

U srazu dva teškaša jedan dobar udarac može presuditi. Sva ona tehnička, taktička, fizička i mentalna sprema...svi oni dani, tjedni i mjeseci napornog rada i teških sparinga, sve ono detaljno planiranje i pripremanje, sve to ne mora značiti apsolutno ništa ako Ruiz ili Joshua "zakače" dobro jedan drugoga. Meč bi tada mogao biti gotov u trenu, a sve analize će pasti u vodu. Prvi dvoboj u Madison Square Gardenu nam je vrlo zorno pokazao da su i jedan i drugi sposobni za tako nešto. I zato su stručnjaci ovaj put jako oprezni.

Sep: Ruiz je bolji boksač

Ipak, Ruiz u prvom meču nije pobijedio radi "lucky puncha". Presudilo je boksačko znanje, ogromno iskustvo, ali i želja koja je te večeri vidljivo bila na njegovoj strani. I dok se debeli Meksikanac digao iz ponora i vratio još jači, Joshua od trenutka prvog nokdauna više nije bio isti. No, to ne znači da će se ista situacija ponoviti i u Saudijskoj Arabiji. Britanac nam je, naime, u prošlosti dokazao svoj karakter i "muda". Sjetimo se samo njegovog meča protiv Vladimira Klička koji ga je i izgradio kao boksača i dao mu legitimitet najboljeg teškaša na svijetu. Pitanje je samo može li to ponoviti protiv Ruiza ili Meksikanac jednostavno "ima njegov broj"? Upravo to vjeruje hrvatski boksački profesionalac i Olimpijac Hrvoje Sep.

"Dojma sam nekako da Ruiz 'ima njegov broj'. Glavni razlog vidim u tome što Ruiz ima mnogo više boksačkog iskustva. Joshua ga nema u toj mjeri. Osim toga, Joshua ima veliku mišićnu masu i prilično brzo se umara", analizira Sep i dodaje:

"Razgovarao sam se engleskim boksačima o ovom meču i moje mišljenje u toj raspravi je bilo ovakvo - Ako će Joshua pobijediti, to će vjerojatno biti nokautom! Tako ima najveću šansu i to na početku meča. Ako meč ode do 5 ili 6 runde, onda Ruiz ima veće šanse za slavlje. Sa svojim tempom, udarcima i pritiskom bi ga mogao slomiti kroz veći broj rundi."

Sep Meksikancu daje prednost i u slučaju "va bank" taktike koju je u nekim intervjuima najavio AJ. Ipak, ne zna se je li se radilo o "patki" ili Britanac zaista misli ići punim gasom od prve sekunde.

"Joshua je pak najavio da će to biti nokaut. Da će ići na sve ili ništa odmah od početka. Ja čak i u takvom meču, u takvoj borbi, vidim Ruiza kao onog u prednosti. On je niži borac i to je njegov stil boksa. Ali Anthony je strašan udarač i nokauter pa je sve moguće."

Baš kao što smo i pretpostavljali, teško je u ovakvom meču dati prednost i "kladiti" se na nekoga. Što kaže Hrvoje Sep?

"Zbog svega ovoga što sam rekao, jako mi je teško dati konačnu procjenu. Ali nekako naginjem Ruizu radi većeg boksačkog iskustva i radi toga što njegov stil zapravo ne paše Anthonyju Joshui. Iako sam čuo da je Joshua sada nešto manji i mršaviji tako da je teško reći tko će u konačnici pobijediti."

Screenshot (YouTube)

Pijetraj: Joshuina karijera je ugrožena

Za analizu istog meča smo pitali i njegovog trenera, proslavljenog hrvatskog stručnjaka i bivšeg hrvatskog izbornika Leonarda Pijetraja. I on je neodlučan...

"Najveće pitanje uoči ovog meča je tko ima prednost? Mislim da je najbolji odgovor na to pitanje da nitko nema prednost. Šanse su iste kao i prvom meču, bez obzira što ga je Joshua tada potcijenio, a Ruiz je to jako dobro iskoristio. Uoči revanša su obojica bez sumnje odlično pripremljeni. Joshua zna kakvog protivnika ima na drugoj strani ringa, ali će također biti pod ogromnim psihološkim pritiskom. Čitava njegova karijera dolazi pod upitnik u slučaju poraza. A to je rekao i njegov promotor Eddie Hearn. Naravno Joshua kaže da će i slučaju poraza nastaviti karijeru, iako nisam siguran da mu je pametno bilo uvlačiti se u takve rasprave prije ovakvog meča", vjeruje Pijetraj i čvrsto ostaje da je to "fifty-fifty" boksački meč.

"Šanse su podjednake, iako je u prvom meču Joshua bio favorit radi činjenice da nitko nije znao tko je Andy Ruiz. Procjenjujem šanse na 50-50, svatko od njih može rušiti svog protivnika i svatko može pobijediti. Fizička sprema će doći do izražaja, ukoliko meč ode u kasnije runde. Evenutalni nokaut u prvim rundama neće otkriti tko je zapravo bio spremniji, nego samo tko je bio odlučniji, hrabriji i tko je odlučio prvi krenuti. Taj koji krene u neku seriju ima realne šanse doći do nokauta."

Kako će se Joshua postaviti s obzirom na poraz u prvom meču i da je on taj koji sada mora nešto osvajati? Pijetraj vjeruje da postoje dvije taktike na koje bi se mogao odlučiti.

"Vjerujem da će Joshua ići opreznije na početku i da bi meč mogao pokušati odraditi na distanci jer smatra da je ovaj put spremniji. To je vjerojatno, ali ja se nadam da se to neće dogoditi jer bi tom taktikom meč mogao izgubiti na atraktivnosti. On će držati Ruiza, opstruirati će borbu i neće dozvoliti Ruizu da mu se približi...Ja se nadam i vjerujem da to nećemo gledati, nego da će se ići u pravu borbu, u pravi meč. Ako se to dogodi, onda to neće dugo trajati. Ukoliko se Joshua odluči da to odradi taktički, dvoboj bi mogao ići na više rundi."

A Ruiz?

"Ruiz će boksati isto kao i prvi put. Primat će udarce u 'deckung' i pokušat će se približiti Joshui, a ovaj će ga puno više držati nego prvi put. Tko ima više šanse i prednost? To nitko ne zna dok meč ne počne!"

Habazin: Prednost dajem Ruizu

Šlag na kraju - hrvatska boksačka profesionalka Ivana Habazin, koju za mjesec dana očekuje meč karijere protiv Claresse Shields. Boksačica iz Zlatara je bila vrlo kratka, ali koncizna u svojoj analizi velikog revanša. I ona kaže - "sve je moguće", ali prednost daje aktualnom prvaku.

"Moja analiza ovog meča jest takva da prednost za pobjedu dajem Andyju Ruizu. No, to je takav dvoboj da je sve moguće. Kao što smo vidjeli u prvom meču, i Andy Ruiz i Anthony Joshua su bili na podu", smatra Habazin i zaključuje:

"Joshua ovaj put fizički izgleda bolje, ali on nije bolji boksač od Ruiza. Po meni je ključ pobjede u mentalnoj snazi i pripremi. Jer vjerujem da su obojica odradili jako dobre pripreme i da su besprjekorno spremni."

Linker
15. travanj 2024 05:14