K1 i Boks

Hearn prijeti: Joshua i Fury mogli bi se odreći svih teškaških titula!

Eddie Hearn
 DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
"Nećemo dopustiti da se politika umiješa u borbu koju boks treba!"

Eddie Hearn toliko želi organizirati meč Anthonyja Joshue i Tysona Furyja da je jasnije no ikad nadležnim tijelima objasnio što bi se moglo dogoditi odluče li stvarati probleme.

Borba Joshue i 'Kralja Cigana' trebala bi nam ponuditi teškaški spektakl u kojem bi u igri bila sva četiri najuglednija boksačka pojasa - Joshuini WBA, WBO i IBF te Furyjev WBC. Bio bi to povijesni dan za boks u kojem bi pobjednik ujedinio sve titule, no, kao i obično, tu postoje određene prepreke, a jedna od njih skriva se u obveznim izazivačima.

Tako je prije nekoliko dana predsjednik WBO organizacije Paco Valcarcel jasno poručio da njihov obvezni izazivač Oleksandr Usyk ima prednost ispred Furyja te da bi Joshua trebao upravo u njemu dobiti svog idućeg suparnika.

"Joshua je protiv Puleva izgledao senzacionalno, ali što se tiče WBO pojasa, Eddie Hearn zna kakvu obvezu tu imaju i potez je na njemu", jasan je bio Valcarcel u svojoj objavi na Twitteru.

Istina, Usyk bi stvarno po pravilima trebao imati prednost, no Hearn svoju priču brani željama publike, ali i obojice aktualnih prvaka.

Alexander Usyk (Ukraine) celebrates after his victory over Huck (Germany) during the World Boxing Super Series light middle weight fight at the Max Schmeling Hall in Berlin, Germany, 9 September 2017. Photo: Soeren Stache/dpa
Soeren Stache/dpa via AFP
Oleksandr Usyk

"Ta borba je u našim rukama i žao mi je nadležnih tijela, ali ovo je iznad svih pojaseva. Moramo biti oprezni jer u jednom bismo trenutku mogli reći: 'Riješimo se politike i odbacimo sve pojaseve, jer ako izgubimo jedan, mogli bismo i ostale.' Najveći boksački meč je pred nama. Svakom upravljačkom tijelu se plaćaju stotine tisuća dolara, a sada imate jednog lika koji vjerojatno želi sedmeroznamenkasti iznos da se skloni s puta", rekao je Hearn za Matchroom Boxing.

Joshuin promotor na kraju je ipak istaknuo da će dati sve od sebe kako bi se izbjegao ranije spomenuti scenarij.

"Moramo biti oprezni jer je cilj ove borbe oduvijek bio da dobijemo apsolutnog prvaka svijeta i učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali da je svaki pojas u igri. Ono što sigurno nećemo učiniti je plaćati otkupninu nekome, a nećemo ni dopuštati da se politika umiješa u borbu koju boks treba", zaključio je Joshuin promotor.

Prema još otprije poznatim planovima, Fury i Joshua bi trebali u 2021. odraditi dva susreta. Prvi bi navodno mogao biti organiziran krajem svibnja u Dubaiju, Kataru ili Saudijskoj Arabiji, a svaki bi prvak od njega mogao u džep pospremiti čak 100 milijuna funti.

Mark RALSTON / AFP | Oliver WEIKEN /dpa / AFP
Tyson Fury i Anthony Joshua

Linker
22. travanj 2024 00:51