K1 i Boks

Hearn upozorava Furyja: Odbije li Whytea, ostat će bez meča protiv Joshue

Dillian Whyte, Eddie Hearn i Anthony Joshua
 LEON NEAL / AFP
Nove probleme oko organizacije meča Anthonyja Joshue i Tysona Furyja stvara status Dilliana Whytea

Iako prije međusobnog meča, koji je verbalno dogovoren za iduću godinu, Tyson Fury i Anthony Joshua moraju odraditi još poneke ispite, prije svega obrane titula protiv Kubrata Puleva, odnosno Deontaya Wildera, čini se da njihov meč ipak neće biti moguće organizirati odmah nakon toga.

Problem stvara titula privremenog WBC prvaka koja pripada Dillianu Whyteu i prema kojoj je on službeni izazivač te promocije. Tu titule osvojio je u srpnju prošle godine, no zbog organizacije revanša Furyja i Wildera do sada nije dobio priliku odmah se boriti za pravi pojas. Isto tako ju nije dobio niti nakon tog revanša, zbog organizacije ugovorom uvjetovanog trećeg meča. No, WBC je već potvrdio kako je Whyte sigurno idući za njihovog prvaka. To bi se trebalo dogoditi nakon meča Furyja i Wildera. Može i ranije, ako se isti ne odradi do kraja godine, nakon čega bi Wilder trebao izgubiti poziciju izazivača, koja će pripasti Whyteu.

Problem ipak postoji u tome što je Furyjev promotor, Frank Warren, izjavio kako ih ni u kojoj opciji ne zanima meč protiv Whytea. Odnosno, ako i ne dođe do meča protiv Wildera, Fury je spreman čekati dok Joshua ne bude spreman izaći s njim u ring. Ta opcija ne odgovara Joshuinom timu, odnosno promotoru Eddieju Hearnu, koji se brine i za Whyteovu karijeru. Zašto je to tako, objasnio je sam Hearn, koji isto tako ne vidi razlog zašto ne bi Fury prihvatio prvo odraditi meč protiv Whytea.

"Ne vidim zašto se ne bio borio protiv njega. Ako se ne bude borio protiv Wildera, a ima obaveznog izazivača u Whyteu, to je velika borba koja može donijeti dva milijuna prodanih prijenosa. Dakle, zašto se on ne bi borio?", rekao je Hearn novinarima pristupnim na njegovom imanju u Brentwoodu, gdje je pokrenuo "Fight Camp" projekt.

Onda je objasnio kako je WBC pojas ono što Anthony Joshua želi te da bi upravo zbog toga Fury mogao ostati bez meča protiv njega, ako se prije toga ne obračuna s obaveznim WBC-ovim izazivačem, Whyteom.

"Stvari stoje ovako. Anthony Joshua želi svjetsku titulu po WBC-u. Tko god ju ima, on će se boriti protiv njega. Ako je to Tyson Fury, borit će se protiv njega, isto kao što će se boriti protiv Wildera ako titula bude kod njega. Ako pojas bude kod Dilliana Whytea, posebno ako ga se Fury odrekne, borit će se protiv Whytea. Dillian je zapravo u zlatnoj poziciji, no nadolazećeg vikenda ispred sebe ima meč u kojem mora pobijediti. To je ogromna borba jako važna za njegovu karijeru", zaključio je.

Riječ je o subotnjem meču protiv Aleksandra Povetkina. Whyteu bi pobjeda nad Povetkinom svakako bila najveća u karijeri, unutar koje je do sada savladao Josepha Parkera, Oscara Rivasa, Roberta Heleniusa i Mariusza Wacha te dva puta Dereka Chisoru. U taj meč unosi pojas privremenog prvaka, a automatski s njim i poziciju obaveznog izazivača. Poraz za njega nije opcija, no niti Povetkin nije doputovao u Brentwood izaći iz ringa pognute glave.

Linker
16. travanj 2024 14:35