K1 i Boks

‘Hrgović je ‘gladan‘ i može nokautirati Duboisa u ranoj fazi meča. Ovo su stvari na koje mora paziti‘

Željko Mavrović







 

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
Uoči najvažnijeg meča u ‘El Animalovoj‘ karijeri, razgovarali smo s legendarnom ‘Šakom sa Srednjaka‘

Izgubiti strpljenje znači izgubiti bitku, ustvrdio je Mahatma Gandhi u prvoj polovici prošlog stoljeća. Godinama, stoljećima, pa i tisućljećima prije njega, brojni veliki mislioci i autori, poput, primjerice, Konfucija, Plauta, Ovidija, Jeana-Jacquesa Rousseaua i Lava Nikolajeviča Tolstoja, doživjeli su, i sa svijetom podijelili, gotovo istovjetnu spoznaju. Predmetna misao zasigurno je, tijekom prethodnog desetljeća, prošla i kroz glavu Filipa Hrgovića.

Najbolji hrvatski boksač godinama je naporno radio, trenirao i krvario, te čekao svoju priliku, prijelomnicu, trenutak u kojem će zasjati i pokazati svijetu za što je sposoban. Ta i takva prilika konačno je stigla - u vidu okršaja s Danielom Duboisom - na najglamuroznijoj boksačkoj pozornici u Rijadu. Uoči "El Animalovog" obračuna s 26-godišnjim Britancem za privremenu IBF-ovu titulu, koji će sutra biti uprizoren među konopcima rijadske Kingdom Arene, razgovarali smo sa Željkom Mavrovićem, a legendarna "Šaka sa Srednjaka" također ističe veličinu i važnost prilike koja se konačno ponudila 31-godišnjem Zagrepčaninu.

"Filip udara moćnije"

"Hrgović već dugo čeka ovakvu priliku. Mislim da nijedna dosadašnja prilika, pa čak ni ona sa Zhileijem Zhangom, nije nosila ovoliki potencijal, u smislu da Filip, s jedne strane, realizira dosadašnji rad, treninge i sve što je uložio u boks, a da si, s druge, otvori put prema daljnjim velikim mečevima", rekao je Mavrović za Fight Site pa nastavio:

"On je ‘gladan‘, još uvijek nije boksao mečeve kojima se već odavno nadao i za koje se već dugo priprema. Obiteljske situacije težeg karaktera su iza njega, sada je i otac te mislim da će njegov životni ushit rezultirati pobjedom u ovom meču".

U nastavku razgovora zamolili smo ikonu hrvatskog boksa, nekadašnjeg izazivača za za WBC-ov pojas svjetskog prvaka (1998. boksao s Lennoxom Lewisom) za analizu meča predstojećeg meča između Hrgovića i Duboisa, odnosno za prognozu potencijalnog ishoda.

"‘Hrga‘ udara duže i moćnije. Udara i nešto rjeđe pa će morati paziti da ne ispuca prebrzo ono što ima. Ako stavi Duboisa na distancu onako kako je obično stavljao svoje protivnike, i ako pogodi svoje prve ozbiljnije udarce, mogli bi to biti udarci koji će riješiti meč. Vjerujem da Hrgović može završiti meč već u ranoj fazi", rekao je Mavrović pa dodao: "Ono što si ne smije dopustiti jest da, kada ispuca svoje i kada mu treba zraka, ostane u duplom ‘dekungu‘ ili da primi neku seriju od dva-tri udarca. Dubois kad krene, udara u serijama udaraca, kraćih, ali još uvijek dovoljno moćnih".

Siguran i čvrst stav

Promatrajući sve recentne medijske istupe dvojice glavnih aktera ove priče, zaključno sa sučeljavanjem na DAZN-ovom okruglom stolu, gdje je Hrgović verbalno nadvladao Duboisa (na njegovom materinjem jeziku), legitimno je zaključiti kako je "El Animal" ostavio dojam samopouzdanijeg i sigurnijeg borca. Mogli bismo reći kako je slavio u prvom poluvremenu borbe, onom prije ulaska u ring, a koje podrazumijeva psihološku bitku.

"Filipov siguran i čvrst stav pokazuju da je jako puno uložio u sebe, svoje treninge i karijeru. On jedva čeka ovaj meč i to se vidi na njemu. Nema poraza i vjeruje da može pobijediti svakoga, dok Dubois u svom rezimeu ima i poraze, što mu ne daje za pravo da bude tako samouvjeren kao Filip", rekao je naš sugovornik.

Dotaknuli smo se potom i sparinga Hrgovića i Duboisa, koji je posljednjih tjedana bio poprilično frekventna tema u boksačkom svijetu. Najbolji hrvatski boksač, naime, 2018. je izdominirao "Dynamitea" i navodno mu, figurativno rečeno, ispisao uputnicu za bolničko liječenje. Zanimalo nas je koliko taj događaj, iako je od njega prošlo dosta vremena, ostavlja mentalnog traga na boksača, odnosno, koliko bi se takvo iskustvo, u ovom konkretnom slučaju, moglo negativno odraziti na Britančevu izvedbu.

"To ima velikog utjecaja i ostavlja velikog traga. Sparing u dobroj mjeri može pokazati kvalitetu boksača, Dubois se može jedino nadati da je od tada do danas nešto posebno napredovao, no ja u toliko poseban napredak ne vjerujem. Filip je, s druge strane, također gradio sebe i danas je još bolji i moćniji. Nekoliko ‘prijateljskih utakmica‘ je odboksano i Filip ih je pobijedio tako da mislim da će ovo biti samo nastavak tog kontinuiteta", smatra Mavrović, koji je zaključno prokomentirao i najavljenu mogućnost da Hrgović, u slučaju subotnje pobjede, 21. rujna odmjeri snage s Anthonyjem Joshuom na Wembleyju:

"Vjerujem da Filip zaslužuje taj meč na Wembleyju. Hrgović i Joshua su vrlo podjednakih stilova, visine i kilaže. To su boksači visokog stila i dugačkih udaraca te vjerujem da će to biti jedan sjajan meč koji će cijeli svijet gledati".

Linker
31. svibanj 2024 20:13