K1 i Boks

Hrvatska ostala bez tri predstavnika na turniru u Busto Arsiziju, u igri još samo Pratljačić

Luka Pratljačić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
Na Olimpijske igre zasad se plasirao Gabrijel Veočić u poluteškoj kategoriji do 80 kilograma

Troje hrvatskih predstavnika, Nikolina Ćaćić, Marko Čalić i Petar Krešimir Knežević oprostilo se od prvog svjetskog kvalifikacijskog boksačkog turnira za Olimpijske igre u Parizu 2024. koji se održava u talijanskom Busto Arsiziju porazima u 16-ini finala.

Nikolina Ćaćić je u kategoriji do 57 kg izgubila od Kineskinje Zichun Xu jednoglasnom odlukom sudaca. U izjednačenom meču Ćaćić je držala inicijativu, napadala i diktirala tempo, pogotovo u drugoj i trećoj rundi, no suci su sve runde bodovali u korist Kineskinje.

Zadranin Petar Krešimir Knežević je zaustavljen od Kirgistanca Sirgaka Abdižapara odlukom sudaca 0-4 (jedan sudac bodovao je meč 28-28). Prvu rundu s čistih 5-0 dobio je mladi Zadranin koji je sjajno ušao u meč i apsolutno dominirao u prve tri minute. U drugoj je energetski pao, posustao u tempu, a Kirgistanac je preuzeo inicijativu, nametnuo jači ritam i dobio drugu rundu s 4-1. U trećoj se meč potpuno preokrenuo na stranu predstavnika Kirgistana koji je odlučne tri minute riješio s 5-0, a nametnuo je i brojanje našem reprezentativcu.

Najiskusniji hrvatski reprezentativac i višestruki prvak, Puljanin Marko Čalić (36) u teškoj kategoriji do 92 kg izgubio je meč protiv snažnog Grka Vagkana Nanitzaniana jednoglasnom odlukom sudaca (po rundama 5-0, 4-1 i 4-1). Čalić je svjestan da nije bio u pravom izdanju, a odmah je najavio da neće odustati od svog posljednjeg pohoda na Olimpijske igre, zbog čega je stavio u mirovanje profesionalnu karijeru (omjer 14-1). Eventualnu posljednju priliku može dobiti na drugom svjetskom kvalifikacijskom turniru u Bangkoku koji će se održati u svibnju.

Za sve troje naših reprezentativaca turnir u Busto Arsiziju je bio drugi neuspješni pokušaj plasmana na Olimpijske igre, jer plasmane nisu uspjeli osigurati na Europskim igrama u Krakovu 2023. godine, kao i Sara Beram do 60 kg, dok se debitant, Splićanin Marin Jelačić (22) u Busto Arsiziju prvi put borio u kvalifikacijama kategorije do 63,5 kg.

U borbi za plasman na Olimpijske igre u Parizu ostao je superteškaš Luka Pratljačić koji je u prvoj borbi eliminirao prvaka Ukrajine, a za naredni krug borit će se u osmini finala u subotu protiv prvaka Srbije Dušana Veletića. Za prolazak na Olimpijske igre u superteškoj kategoriji Pratljačić treba pobijediti u još dvije borbe, u osmini finala Veletića i potom suparnika u četvrtfinalu s obzirom na to da će se u Pariz kvalificirati najbolja četvorica iz superteške kategorije.

Na Olimpijske igre zasad se plasirao Gabrijel Veočić u poluteškoj kategoriji do 80 kg osvajanjem srebrne medalje na Europskim igrama u Krakovu 2023. godine.

Linker
23. travanj 2024 17:02