K1 i Boks

Hrvatske boksačice započele s nastupima na EP-u u Beogradu: Sara Beram rutinski ušla u četvrtfinale, Dea Bolanča oprostila se od turnira

Sara Beram

 Screenshot (arena Sport/hrvatski Boksački Savez)
Prvakinja Hrvatske Sara Beram na korak je od osvajanja novog europskog odličja

Program Europskog boksačkog prvenstva u Beogradu nastavio se danas, a na red su došle i hrvatske boksačice. Sara Beram i Dea Bolanča odradile su prve nastupe na ovogodišnjem EP-u, a dan je završio polovičnim uspjehom hrvatskih reprezentativki.

Sara Beram iz Boksačkog kluba Petar Zrinski rutinski je prošla u četvrtfinale europske smotre. 29-godišnja prvakinja Hrvatske podijeljenom sudačkom odlukom svladala je 20-godišnju Nizozemku Megan de Cler.

Podosta je neobjašnjivo bodovanje turskog suca koji je dvije runde dodijelio Nizozemki, ali ostala četiri suca bila su pribrana i Beram nije ostala zakinuta za pobjedu. Ostali suci sve tri runde bodovali su u korist naše boksačice.

Sara će već sutra boksati četvrtinalni meč u kategoriji do 63 kg. Na putu do medalje stoji joj Ruskinja Elena Babicheva, prva nositeljica turnira. Beram je 2022. godine osvojila europsku broncu, a porazi li Babichevu, osigurat će minimalno broncu i na ovom EP-u. Neće biti lako, ali Sara Beram dugo boksa na visokoj razini i može se nositi s bilo kojom boksačicom na ovom turniru. Vjerujemo u njen prolazak u polufinale.

Inače, Megan de Cler nastupila je pod zastavom IBA-e, Svjetske boksačke federacije. Razlog je njen nastup na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Indiji. Njen matični savez protivio se tom SP-u, de Cler se oglušila na naredbu i dobila je doživotnu suspenziju nastupanja pod nizozemskom zastavom, barem kad je amaterski boks u pitanju.

Druga naša predstavnica na današnjem programu bila je Dea Bolanča, boksačica splitskog Pit Bulla. Bolanča je nastupila u kategoriji do 60 kilograma, a Litavka Ana Starovoitova opravdala je status druge nositeljice i jednoglasnom odlukom sudaca porazila je Bolanču. Dea je u ovom trenutku jednostavno inferiornija boksačica od odlične Litavke, ali ne sumnjamo u napredak Bolanče i iskorak u godinama koje slijede.

Sutra će prvi nastup na EP-u u Beogradu odraditi i Niklina Ćaćić, ponajbolja hrvatska boksačica. Nikolina turnir započinje od četvrtfinala u kategoriji do 57 kg, a upiše li pobjedu u sutrašnjem nastupu, Ćaćić u džepu ima minimalno broncu.

Nadamo se uspješnim nastupima Sare i Nikoline!

Linker
25. travanj 2024 18:43