K1 i Boks

Hrvatski boksači i boksačice otputovali na Tajland u potrazi za olimpijskom vizom: Saznajte datume njihovih mečeva

Luka Pratljačić

 Zeljko Puhovski/CROPIX
Ukupno šestero predstavnika Hrvatske otputovalo je na Tajland

Jako bitnih desetak dana slijedi za hrvatski boks. Osim nastupa Filipa Hrgovića koji ćemo pomno pratiti 1. lipnja (šesti mjesec), u našem fokusu naći će se i kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu.

Danas je službeno započeo turnir u Bangkoku, a sve do 2. lipnja (šesti mjesec) potrajat će kvalifikacijski turnir na kojem će šestero naših predstavnika/ica tražiti vizu za Pariz.

Hrvatsku boksačku reprezentaciju u ženskoj konkurenciji predstavljat će Nikolina Ćaćić i Sara Beram. Nikolina je već osjetila kako je nastupiti na Olimpijskim igrama i 2021. godine postala je prvom Hrvaticom koja je boksala na OI. Ćaćić na Tajlandu mora izboriti polufinale turnira kako bi izborila plasman na Igre u Parizu. Prvi nastup na turniru čeka ju u četvrtak (30.5.) protiv domaće predstavnice, Niawane Techasuep. Nikolina treba tri pobjede kako bi se kvalificirala na OI.

Sari Beram trebat će nešto više od polufinala. Najbolja hrvatska boksačica u kategoriji do 60 kg mora se plasirati među tri najbolje boksačice na kvalifikacijskom turniru kako bi osigurala nastup na Olimpijskim igrama. Finale ili pobjeda u meču za treće mjesto Saru vodi u Pariz. Beram svoj nastup u Bangkoku započinje 27. svibnja (ponedjeljak), a čak četiri pobjede trebat će za plasman među top 3.

Četiri muška predstavnika otputovala su u Pariz kako bi pokušali izboriti svoje mjesto na Olimpijskim igrama. Filip Poturović boksati će u kategoriji do 63,5 kg, dok je Marko Zeljko ovaj put dobio priliku otputovati na turnir i svoju priliku tražit će u kategoriji do 71 kg. Pet slobodnih mjesta ostalo je u težinskim kategorijama Poturovića i Zeljka, ali obojica trebaju četiri pobjede za plasman na OI. Obojici je ovo prvi nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Poturović i Zeljko prvi će nastupiti od naših predstavnika, a pratit ćemo ih u nedjelju, 26. svibnja.

Marko Čalić u kategoriji do 92 kg bit će ponajveća hrvatska uzdanica. 36-godišnjak iz Pule silno želi na olimpijskoj smotri i ovo će mu biti treći pokušaj da se kvalificira. Dvaput je Čalić ostao na korak do plasmana, doslovno jednu pobjedu udaljen. Tri pobjede trebaju Čaliću za ostvariti olimpijski san, a svoj put ka ispunjenju sna započet će 30. svibnja (četvrtak).

Tri pobjede bile bi dovoljne i Osječaninu Luki Pratljačiću. Hrvatski superteškaš nedavno se okitio europskom broncom, a sada mu preostaje prenijeti tu formu u Bangkok. Luka će u srijedu, 29. svibnja odraditi prvi meč na ovom turniru. Pobjednik meča između predstavnika Gane i predstavnika Mauricijus izaći će na megdan Pratljačiću. Luka će ući u taj meč kao veliki favorit, a nakon toga mogao bi ga čekati revanš s Ukrajincem Dmytrom Lovchinskim. Luka je Lovchynskog porazio na prvom kvalifikacijskom turniru, a do pobjede je došao jednoglasnom odlukom sudaca. Pratljačiću se otvara dobra prilika za izboriti polufinale. Njegov nedavni ‘‘krvnik‘‘ Dušan Veletić tek u polufinalu može boksati protiv Pratljačića. Inače, ovo je posljednji boksački kvalifikacijski turniru za Igre u Parizu, nakon toga nije moguće izboriti nastup.

Detaljno ćemo pratiti nastupe svih naših boksača na tom turniru, a našim reprezentativcima želimo puno uspjeha i što više izborenih viza za OI u Parizu.

Linker
14. lipanj 2024 18:22