K1 i Boks

Joe Joyce: ‘Pobijedio bih Usyka, moj stil boksa mu ne odgovara‘

Joe Joyce
 Anthony Harvey/Shutterstock Editorial/Profimedia
‘Juggernauth‘ bi volio odraditi meč koji je unutar cijele boksačke zavrzlame otpao

Jedan od najvećih gubitnika cijele zavrzlame koja se ljetos dogodila u profesionalnom boksu teške kategorije je Joe Joyce. Njega je čekao veliki meč protiv Oleksandra Usyka, meč za službenog WBO izazivača, no nakon svih rošada, koje su se dogodile nakon što je Deontay Wilder izborio pravo trećeg meča protiv Tysona Furyja, on je ostao bez meča. Kako je Usyk već imao taj status propisanog izazivača, on je otišao u meč protiv Joshue, dok je Joyce ostao sa strane.

Odradio je tako "Juggernauth" meč protiv Carlosa Takama, kojeg je savladao prekidom u šestoj rundi, dovevši svoj omjer na 13-0, uz 12 pobjeda nokautom. Kako su Usyku pobjedom nad Joshuom pripale tri titule, tako je Joe preuzeo i poziciju prvog WBO izazivača te se nada svojoj prilici nakon što Usyk i Joshua odrade revanš. Tim putem otkrio je gdje se vidi u aktualnom teškaškom vrhu i kakav mu je stav prema ostalim top boksačima.

"Mislim kako mi Usyk najviše odgovara od svih boksača iz samog vrha. Kod Joshue je puno veća mogućnosti da će me nokautirati, dok kod Furyja da će me nadboksati. No, svi su oni sjajni, svi su najviši mogući nivo i svi posjeduju različite vještine koje ih svakako odvajaju jedne od drugih. Usyk je isto takav, ali on je manji tip i kontra gard. Ne smijem zaboraviti Deontaya Wildera, on ima tu fenomenalnu snagu udarca. Postoji toliko uzbudljivih borbi protiv najvećih mogućih imena", rekao je Joyce u razgovoru za Sun.

S Joshuom je Joyce nekad prije sparirao, posebno u vrijeme dok su bili amateri, odnosno britanski super teškaši broj 1 i 2. S Usykom je odradio meč 2013. godine u WSB ligi, a Ukrajinac je tada slavio sudačkom odlukom nakon pet rundi. Meč tog dvojca je gledao više s analitičke strane, automatski tražeći unutar njihovih stilova mjesto za sebe.

"Mislim kako Joshua puno više odgovara Usyku nego što bih to bio ja. Moj stil nešto je što Usyku ne odgovara. Zbog toga mislim kako je strpljivo čekao priliku boriti se protiv Joshue. Ja bacam više udaraca, a ponovno bih imao odličan trening kamp u kojem bismo odradili taktiku za savladati ga. To je meč u kojem mogu pobijediti, posebno ako je za pojaseve", dodao je Joyce, no moramo priznati kako baš ne vidimo na koji način bi on odgovorio na brzinu Ukrajinca. Jer upravo tu je najveća razlika između njih dvojice. Joyce je snažan i tehnički odličan, no možda čak i ispodprosječno sporih nogu i ruku.

Prvi put savladati Usyka nije uspio, no osam godina je dugo razdoblje. Posebno jer su u međuvremenu obojica postali već prekaljeni profesionalci.

"Mislim da sam dobro izgledao u našem prvom meču, bila je to teška borba, ali i borba u kojoj sam uživao. Odradili smo puno izmjena udaraca i mislim da bih došao na svoje da sam imao još par rundi. To bih imao kad bismo se sad borili, s tim da sam iskusniji i jako dobro znam kako se boriti protiv kontra garda", završio je svoju prognozu Joyce.

Ispod teksta možete pogledati spomenuti prvi okršaj Usyka, tada olimpijskog pobjednika iz Londona i Joycea, koji je tek kretao u olimpijsku misiju, završenu srebrom u Rio de Janeiru.

Linker
25. travanj 2024 16:19