K1 i Boks

Joshua objasnio zašto bi Iron Mike u najboljim danima pobijedio 'prime' Muhammada Alija

Ilustracija/ Muhammad Ali i Mike Tyson
 Screenshot (YouTube) / MIKE NELSON / AFP
Vjerojatno ste se poput većine borilačkih fanova zapitali kako bi izgledao meč i tko bi pobijedio u okršaju 'prime' Mikea Tysona i 'prime' Muhammada Alija. Anthony Joshua izabrao je svog favorita, a vi?

Aktualni IBF, IBO, WBA i WBO teškaški prvak svijeta smatra da bi Tyson iz najboljih dana pobijedio najbolje Alijevo izdanje, a u razgovoru s JD Sportsom je objasnio i zašto.

"Zanimljivo je to jer su u eri Muhammada Alija teškaši zapravo bili rangirani kao borci lakoteške kategorije iz doba Mikea Tysona. Sjećate se kako su s Lennoxom Lewisom postajali sve veći i veći? Zato se kod amatera i osnovala superteška kategorija", započeo je Joshua.

"Danas je kod amatera teška kategorija ono što je kod nas lakoteška, tako da Muhammad Ali ne bi bio pravi teškaš. No recimo da malo uvećamo Alija i dodamo mu nešto snage, ja zaista vjerujem da bi i u takvom meču Tyson pobijedio", smatra 'AJ'.

Aktualni teškaški prvak vjeruje da je boks napredovao od zlatnih dana Muhammada Alija, a ističe i kako je Tyson podosta toga naučio od borca koji mu je već stvorio dosta problema. Radi se o Joeu Frazieru, bivšem svjetskom prvaku čiju je karijeru obilježila nezaboravna trilogija s Alijem. Smokin' Joe je, podsjetimo, davne 1971. Aliju nanio prvi poraz u karijeri, ali je i potom svom sportskom rivalu dvaput morao čestitati na pobjedi. Prvi put 1974., a drugi godinu kasnije.

"Kada gledate borbu Joea Fraziera i Muhammada Alija, onda kod Fraziera možete prepoznati i dio Tysonovog stila. Naime, Tyson je proučavao Joea Fraziera... njegove kretnje, njegov kroše. A Frazier je uspio rušiti Alija u prvoj borbi. Bio je to jako težak meča za Alija. Jednostavno smatram i da je Tyson bio bolje školovan, vremena su se promijenila i on je kao boksač bio razvijeniji. Svoju ulogu je tu odigrala i znanost, kao i više informacija koje je imao na raspolaganju. Zbog svega toga mislim da bi Tyson pobijedio", zaključio je Joshua.

U nastavku članka možete pogledati i kako je ovaj meč izgledao u finalu virtualnog turnira kojeg je nedavno organizirao World Boxing Super Series.

Linker
14. travanj 2024 00:36