K1 i Boks

Joshua stao uz bok Pattersonu, Aliju i Lewisu, a njegova izvedba oduševila je Klička: 'Tako se to radi...'

 Screenshot (YouTube)
POVRATAK KRALJA Britanac je stao uz bok Pattersonu, Aliju i Lewisu

Dvanaest rundi svoj je plan provodio do savršenstva. Udarao je izvana, koristio se bočnim kretanjem i direktima zakucavao Ruiza. Klonio se užadi i kutova, nije se upuštao u razmjene, preživio je trenutke opasnosti u četvrtoj i osmoj rundi. I postigao rezultat koji je vratio red u tešku kategoriju.

Tako je reporter Guardiana u prvim dojmovima iz Diriyaha sažeo povratak Anthonyja Joshue (30) na boksački tron. Tek četvrti put u povijesti teške kategorije, nakon Pattersona 1960., Alija 1978. i Lewisa 2001., svrgnuti je prvak odmah dobio revanš i resetirao poredak u hijerarhiji.

Fantastično kontroliran

Dečko iz Watforda vratio se tamo gdje je bio prije šokantnog poraza u Madison Square Gardenu. Možda je potrošio pola godine, ali je uskrsnuo u još boljem izdanju i učlanio se u birano društvo velikana koji su dvaput postajali svjetski prvaci.

“Riskirajući da mu karijera drugim porazom završi u krhotinama, Joshua je servirao 36 minuta boksačkog plesa i pravovremenog udaranja te IBF, WBA i WBO naslove vratio u Britaniju. Ruiz mu se ovaj put nije ni približio”, komentar je BBC-jeva Lukea Reddyja.

I dok se engleski mediji natječu euforičnim naslovima o iskupljenju, ni boksački svijet nije se ustezao komplimentirati prvaku.

“Tako se to radi, dečko! Samo nastavi udarati”, napisao je na Twitteru Vladimir Kličko.

Michael Conlan, bivši svjetski prvak u bantamu i jedan od najvećih irskih amaterskih boksača, Joshuinu je izvedbu nazvao “fantastično kontroliranom”.

“Svaka mu čast što je mnogim ljudima, uključujući i meni, dokazao da nisu imali pravo. Toliko je pritiska bilo na njemu, a on ga je izdržao. Divim mu se.”

A što o svemu kaže Joshua? Nakon pobjede se hrvao s emocijama, opisivao kako se “vratio s gubitničkog puta” i od čovjeka koji je napravio pogreške sazrio u nadograđenu inačicu šampiona.

- Želio sam održati sat vrhunskog boksa, pokazati što znači plemenita vještina u ovom lijepom sportu. Bit je priče udarati i ne primati udarce - sumirao je nastup u pustinji.

Zahtjev WBO-a

Potvrdio je da mu neće biti problem boriti se protiv Usyka u sljedećih 180 dana, što je zahtjev koji je postavio WBO.

- Napravit ću sve što mogu. Ako je to borba protiv najboljih boraca u kategoriji, onda idemo na posao. Neću ja biti taj koji će ih pozivati. Gradim svoj put, a ako oni žele biti dio njega, javit će se. Ruiz je to učinio i stvorio svoju ostavštinu - odao je Joshua počast Meksikancu.

Otkrio je da mu je tijekom dugačkog zagrljaja u ringu poručio da “nikad ne odustane”, a obratio se i svojim navijačima.

- Život je rollercoaster. Ako želite pobijediti baš svaki put, onda nemojte ni ulaziti u ring. Kad uđete u njega, morate prihvatiti da će biti i pobjeda i poraza. I sve dok ste zadovoljni sami sobom nitko vam ne može prigovarati.

Linker
25. travanj 2024 09:39