K1 i Boks

Komentar: Boksački autoriteti upozoravaju - Ruiz je 'penicilin' za Joshuu i njegov boks, ono nije bila slučajnost!

Andy Ruiz i Anthony Joshua
Čekanju je gotovo stigao kraj jer se najveći revanš godine, a ujedno i najiščekivaniji boksački meč u 2020. godini, približio na samo nekoliko dana. Ispred nas je mega spektakl u Saudijskoj Arabiji koji niti jedan pravi boksački fan zasigurno neće propustiti.

Mi Hrvati ćemo te večeri pratiti i nastup Filipa Hrgovića u nominalno najtežem meču dosadašnje profesionalne karijere, no ostatak svijeta zaluđenog šakačkim sportom će širom otvorenih očiju gledati prema "main eventu". Može li Anthony Joshua osvetiti jedini poraz u profesionalnoj karijeri i vratiti izgubljene pojaseve? Ili će Andy Ruiz dokazati da nokaut iz lipnja nije bio slučajnost i da je on legitimni svjetski prvak prema čak tri velike svjetske federacije? Odgovor ćemo saznati ovog vikenda, 7. prosinca, u Saudijskoj Arabiji!

Radi se o izuzetno bitnom dvoboju za čitavu tešku diviziju profi boksa, ali i o ključnom meču za nastavak Joshuine karijere. Nema uopće dvojbe da će Britanac morati vrlo dobro razmisliti kako uopće dalje, ukoliko i drugi put izgubi od Meksikanca. Ukoliko poraz bude težak i on ponovno nokautiran, to bi mogla biti prava katastrofa i za njega, ali i za Eddieja Hearna koji je čitavo svoje carstvo izgradio na njegovim leđima.

Ako pitate kladionice, one su i ovaj put na strani Joshue. Doduše, ne tako uvjerljivo i potcjenjivački kao prvi put, ali je Britanac i dalje solidan favorit u njihovim ponudama. I to unatoč načinu na koji je završio prvi meč i unatoč analizi mnogih eminentnih boksačkih stručnjaka. A oni gotovo unisono ponavljaju da Joshui neće biti ništa lakše nego prvi put. Dapače, vjerojatno će mu biti još teže.

Kako je moguće da boksački apolon, koji je do sada bio praktički neprikosnoven na tronu teške kategorije svjetskog boksa, sada mora strijepiti od jednog meksičkog debeljka, koji je pukom srećom i ljudskom glupošću Jarrella Millera uopće dobio priliku boksati protiv njega u MSG-u? Neki će reći i da je Ruiz na tron teške divizije došao slučajno i sretno, kao i da je meč iz lipnja bio jednostavno loš Joshuin dan. No, to je jako daleko od istine i realnosti. Sreća i slučajnost su imali vrlo malo utjecaja na Ruizov trijumf.

Meksikanac je, naime, bez sumnje bolji boksač od Joshue. To su svi oni koji malo bolje prate šakački sport znali i prije meča u Madison Square Gardenu. To naravno ne znači da su svi ti isti mislili da će Ruiz nokautirati Joshuu i uzeti mu pojaseve, ali govoreći o samom boksačkom znanju i iskustvu, Andy Ruiz je u prednosti naspram Britanca. Godine amaterskog iskustva, stotine amaterskih mečeva, bezbrojni turniri i natjecanja se ne mogu tek tako nadoknaditi. Vrijeme i iskustvo su nešto što jednostavno ne možeš prevariti. I to je ono što boksački stručnjaci i autoriteti konstantno naglašavaju u svojim analizama i uoči ovog revanša.

Osim toga, da Ruiz nije bio pokraden protiv Josepha Parkera 2016. godine, on bi već tada uzeo svjetsku titulu prema WBO federaciji. Ne samo da bi čitav svijet već tada znao tko je Andy Ruiz jr., nego bi Meksikanac godinu ili dvije ranije ukrstio rukavice s Anthonyjem Joshuom (Joshua je uzeo WBO naslov Parkeru 2018. u meču za ujedinjenje pojaseva). A svo ovo čuđenje povremenih boksačkih fanova, kojem smo svjedočili u lipnju nakon što je Ruiz nokautirao Joshuu, ne bi postojalo jer Meksikancu i njegovim boksačkim kvalitetama ne bi sudili prema fizičkoj građi koja je sve samo ne prijeteća i impresivna.

Naravno, Joshua ima mnogo prednosti u revanšu, baš kao što je iste te prednosti imao i u prvom meču. Pravo je pitanje hoće li znati i moći iskoristiti svoju veličinu, snagu, raspon ekstremiteta i razornost udarca?! Ukoliko uspije pronaći svoju distancu i nametnuti se kao onaj koji određuje ritam meča, Ruizu će prostor za njegove kontra napade biti znatno sužen, a šanse Britanca da vrati pojaseve će biti znatno veće. No, tu ponovno dolazimo do onog ALI. Ako pitate mnoge boksačke stručnjake, oni nisu sigurni da Joshua ima kvalitete za tako nešto. Naime, velik broj analitičara smatra da su Ruiz i njegov boksački stil "penicilin" za Joshuu i njegov način boksa i da Britanac u pet mjeseci nije mogao zakrpati rupe radi kojih se našao u problemu u prvom dvoboju.

Neke stvari je definitivno pokušao promijeniti što je očigledno i prema njegovom fizičkom izgledu. Joshua i vizualno izgleda znatno mršavije i tanje u odnosu na meč iz lipnja kada je, kao i obično, izgledao kao "bodybuilder". Jasno je da Britanac sada zna što ga čeka i da je sa svojim timom vrlo studiozno i vrlo dugo radio na tehničkim i taktičkim detaljima radi kojih bi trebao biti manje ranjiv na Ruizove kontra napade. No, s druge strane, i Ruiz će za meč u Diryahu, biti puno bolje spreman nego za onaj u Madison Square Gardenu kada je uletio kao zamjena. On i njegov tim su svjesni od kuda prijeti najveća opasnost i čega se moraju čuvati kada je u pitanju bivši prvak. Uostalom, Ruiz je prvi završio "na podu" u MSG-u.

U konačnici sve bi se moglo svesti na mentalnu snagu oba boksača. Tko će biti mentalno jači, izdržljiviji i koji će pobjedu htjeti više? Joshua je u meču protiv Vladimira Klička pokazao karakter šampiona te je dokazao da ima ono nešto što razdvaja sportaše od onih na samom tronu. Sada isto to mora napraviti u revanšu protiv Ruiza, u daleko najbitnijem meču njegove dosadašnje profesionalne karijere. Može li? To ćemo saznati kada padne prvi čist udarac s jedne i druge strane! Kao što je Mike Tyson rekao, "svi planovi padaju u vodu kada padne prva bomba"! Ruiz je svoju prvu bombu prvi put preživio i vratio se još jači, Joshua nije...

Linker
25. travanj 2024 07:50