K1 i Boks

Kownacki dobio protivnika za nastup 7. ožujka

Adam Kownacki
 screenshot/Youtube
Poznati su svi detalji prvog ovogodišnjeg meča za Adama Kownackog. Riječ je i jednom od najvećih teškaških potencijala profesionalnog boksa, kojem se ove godine najavljuje napad na svjetsku titulu. Ipak, u tom tonu ipak nije došlo ime protivnika, pošto se očekivalo kako će to ipak biti neko jače ime od Roberta Heleniusa.

Nakon što je prošlu godinu zaključio pobjedom nad Chrisom Arreolom, tako što je u tom meču pogodio najveći broj udaraca u povijest teške kategorije, 30-godišnji "Baby Face" Adam Kownacki (20-0, 15 KO) mogao je s velikim optimizmom gledati u 2020. Prema IBF-u postao je drugi boksač ljestvice izazivača, kod WBO je treći, WBA ga rangira kao četvrtog, a WBC kao osmog boksača na svojoj ljestvici. Jasno je kako to govori da je vrlo blizu napadu na svjetsku titulu i treba mu samo jedna pobjeda protiv boksača iz vrhe.

To se ipak neće dogoditi u njegovom idućem meču koji je najavljen za 7. ožujka u Barclays Centru u Brooklynu, budući da će se tamo boriti protiv Roberta Heleniusa (29-3, 18 KO). Riječ je u 36-godišnjem boksaču iz Finske koji je nekad bio "vruće" ime u diviziji, no bilo je to prije pet i više godina. 2011. godine savladao je Samuela Petera i Dereka Chisoru, a četiri godine kasnije još uvijek neporaženi Finac došao je do europske titule. Nju je izgubio od Johanna Duhaupasa, nakon čega je upisao neke pobjede nad manje poznatim imenima, uz poraze od Dilliana Whytea i Geralda Washingtona koji ga je nokautirao u srpnju prošle godine. BoxRec ga rangira kao 28. teškaša svijeta.

Helenius nikako nije ime preko kojega Kownacki može dodatno napredovati i teško je zaključiti kako je izbor pao na njega, budući da su se kroz medije spominjala imena poput Josepha Parkera, Dominica Breazealea i Oscara Rivasa, sve redom i dalje vrlo relevantnih boksača.

Gotovo nemoguće je objasniti kako je jednom boksaču na rubu izazivačke pozicije ugovoren ovakav meč. Može se pretpostaviti da mu je napad na titulu možda obećan za kasniji datum ove godine te da traži nešto u međuvremenu. No, promocije koje ga visoko rangiraju su one čiji je prvak Anthony Joshua te koji sam ima problema oko organizacije mečeva, budući da promocije imaju različite izazivače. Čak i geografski najbliži mu je WBC pojas, budući da se nalazi kod Deontaya Wildera koji idućem mjeseca boksa protiv Tysona Furyja, no na njihovoj ljestvici ne stoji baš najbolje. To naravno ne mora ništa značiti, posebno jer nitko ne može znati kakva se priče u profesionalnom boksu vode iza zatvorenih vrata.

Linker
26. travanj 2024 12:19