K1 i Boks

Lawrence Okolie već počinje razmišljati o novim izazovima; Alen Babić je jedna od realnih mogućnosti u budućnosti?

Lawrence Okolie (lijevo) i Alen Babić

 Instagram (alen Babić)
Okolie je po drugi puta postao svjetski prvak, ovog puta mu je to uspjelo u novoj WBC-ovoj kategoriji bridgerweight

Lawrence Okolie (20-1, 15 KO) razmišlja o ostanku u Bridgerweight kategoriji kako bi obranio svoju novostečenu WBC titulu protiv Kevina Lerene. Okolie je jučer (petak) nokautirao prvaka Łukasza Rózańskog (15-1, 14 KO) u prvoj rundi u Hali na Podpromiu, Rzeszow.

Opravdanost nove kategorije

Okolie je za tu borbu imao više kilograma nego IBF/WBA/WBO teškaški prvak Oleksandr Usyk u svojoj pobjedi nad Tysonom Furyjem. Okolie je imao 101.6 kilograma, dok je Usyk u povijesnom meču protiv Furyja prošle subote imao 101.3 kilograma što daje zanimljiv kontekst kada uspoređujemo ove dvije kategorije, te implikacije istih.

Postavlja se pitanje zašto Okolie želi ostati u Bridgerweight kategoriji umjesto prelaska u tešku kategoriju gdje bi mogao zaraditi više novca. Kritičari smatraju da je bridgerweight nepotrebna kategorija i da bi Okolie trebao ići izravno u tešku kategoriju kako bi se borio protiv boljih boraca. U dobi od 31 godine, Okolie bi trebao iskoristiti priliku da se natječe u teškoj kategoriji prije nego što postane stariji no na kraju će posljednju riječ imati sam Lawrence Okolie.

Okolie je nakon borbe izjavio da teškaši mogu smršaviti i boriti se protiv njega u bridgerweightu, a cruiserweight borci se mogu popeti. Međutim, teško je vjerovati da će se neki poznati teškaši spuštati u bridgerweight kako bi se borili za njegovu titulu jer ova kategorija nije toliko zastupljena.

Prilika za Babića?

Uslijed "nezainteresiranosti" za ovu titulu svoju bi priliku po drugi puta mogao pronaći naš Alen Babić ako uspije nanizati par pobjeda, a sljedeći izazov mu je Johnny Fisher 6. srpnja ovog ljeta. "Savage" je itekako popularan u Velikoj Britaniji te ako ostvari pobjede na atraktivne načine kao prije to je sasvim logična i realna opcija.

Okolie i Babić su u prijateljskim odnosima jer su sparirali više puta, od Dubaija do Londona. U boksu kako u svakom poslu vrijedi ona "služba je služba, družba je družba."

Kevin Lerena (30-3, 13 KO) izgubio je posljednju borbu u teškoj kategoriji u ožujku, i mnogi smatraju da bi borba s njim bila gubljenje vremena za Okolieja. Ako Okolie pređe u tešku kategoriju, mogao bi se boriti protiv boraca kao što su: Murat Gassiev, Luis Ortiz, Arslanbek Makhmudov, Efe Ajagba, Ivan Dychko te ostalih "čuvara ulaza" u kremu svjetskog teškaškog boksa.

Linker
16. lipanj 2024 21:23