K1 i Boks

Legendarni George Foreman otkrio koji protivnik mu je pružio najtežu borbu u karijeri: ‘Mogao me ubiti!‘

ReGeorge Foreman

 MICHAEL TRAN/AFP/PROFIMEDIA Michael Tran/afp/profimedia
Iako bi mnogi pretpostavili da mu je najteži protivnik bio Ali, "Big George" je istaknuo jedno drugo ime - ono Rona Lylea

George Foreman nedvojbeno je jedan od najvećih teškaških prvaka u povijesti boksa. Još kao amater osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Mexico Cityju 1968. godine, a kao profesionalac je trajno obilježio tešku diviziju osvojivši dva puta naslov prvaka (uz šest obrana), te se upisao u povijesne knjige i kao najstariji "heavywweight" šampion svih vremena. U karijeri je odradio 81 borbu i iz njih 76 izašao kao pobjednik (isporučio 68 nokauta), dok je poražen bio pet puta. Dijelio je ring s mnogim velikanima kao što su Muhammad Ali, Joe Fraizer ili Evander Holyfield, no ni za jednog od njih ne smatra da mu je bio najteži protivnik u karijeri.

Iako bi mnogi na prvu pomislili da bi prvi kandidat za Foremanovog najtežeg protivnika u karijeri trebao biti upravo Ali, koji ga je (jedini) nokautirao krajem listopada 1974. u njihovom kultnom "Rumble in the Jungle" obračunu u Kinshasi (tadašnji Zair, današnji DR Kongo), "Big George" je ipak istaknuo jednu drugo ime - ono Rona Lylea. Foreman se s Lyleom borio neposredno nakon Alija, u siječnju 1976. godine, te iz ringa u Caesars Palaceu izašao kao pobjednik nokautiravši sunarodnjaka u petoj rundi, ali mu je taj okršaj ipak ostao u posebnom pamćenju, osobito zbog situacije iz četvrte runde kada ga je Lyle zasuo kanonadom teških krošea, a onda i prizemljio.

"Lyle mi je pružio najtežu borbu u karijeri. Jako me udario i srušio. To je bila najteža borba koju sam imao u životu", prisjetio se Foreman za RingTV, pa dodao: "S Alijem sam mogao raditi što sam htio, ali sam se umorio i on me uspio srušiti. Da sam više poštovao Alija, mogao sam stati u nekim fazama te borbe i sačuvati energiju, ali s Lyleom nisam mogao stati jer me on mogao ubiti".

Lyle je, kao i Foreman, u to doba slovio za izuzetnog nokautera. Uoči njihovog meča imao je skor 31-3-1, uz 22 isporučena nokauta, a o tome koliko je opasan i "tvrd" boksač vjerojatno najbolje govori činjenica da je, samo četiri mjeseca nakon što je izgubio od Alija u svibnju 1975., izašao na megdan najjačem udaraču u povijesti boksa, Earnieju Shaversu, i pobjedio ga - nokautom u šestoj rundi - što mu je i otvorilo put prema meču s Foremanom.

Linker
22. ožujak 2024 06:34