K1 i Boks

Lewis otkrio ime najvještijeg protivnika s kojim je boksao: ‘Bio je vrlo talentiran, predstavljao je pravi izazov‘

Lennox Lewis

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
‘The Lion‘ je s Holyfieldom boksao dva puta u profesionalnoj karijeri, prvi je okršaj završio bez pobjednika, a u drugom je Britanac slavio jednoglasnom sudačkom odlukom

Lennox Lewis nedvojbeno je jedan od najvećih prvaka teške kategorije boksa svih vremena. Kao amater je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim Igrama u Seulu 1988. godine, dok je u profesionalnom boksu ostavio neizbrisiv trag tri puta osvajavši pojaseve svjetskog prvaka (uz 14 obrana), a povijest "plemenite vještine" pamti ga i kao posljednjeg apsolutnog prvaka "heavyweighta". Njegova boksačka biografija vrvi velikim obračunima, a nedavno je iznio svoje mišljenje o tome tko je bio najvještiji protivnik s kojim je ukrstio rukavice.

Lewis je, naime, istaknuo da to priznanje pripada Evanderu Holyfieldu, s kojim se susreo dva puta u profesionalnoj karijeri. Njihov prvi međusobni obračun, iz ožujka 1999. godine, završio je bez pobjednika, da bi osam mjeseci kasnije ponovno odmjerili snage, a tada je Britanac pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom i ujedinio naslove po WBA, WBC i IBF verziji.

"Evander je bio vrlo talentiran, iako sam bio razočaran što je u tim borbama koristio glavu kao udarac. Pričalo se da je on najveći teškaš naše ere, ali nitko to nije mogao reći dok se nije borio protiv Lennoxa Lewisa. U prvoj borbi bio je previše samouvjeren, pjevao je tijekom izlaska u ring, a onda je bio šokiran što je završilo neriješeno. Drugi put je znao što može očekivati ​​pa je to bila teža borba, ali sam ipak pobijedio", rekao je Lewis za magazin "The Ring", pa dodao:

"Holyfield je imao izvrsnu raznolikost u obrani. Mogao je prekrižiti ruke poput Georgea Foremana, ali je također bio dobro školovan u tradicionalnoj vrsti obrane koju uče u amaterima. Evander je predstavljao pravi izazov i morao sam uložiti mnogo truda da se probijem. Nisam mogao samo ispaliti jedan ili dva udarca, morao sam vezati tri, četiri ili pet udaraca".

Linker
18. travanj 2024 17:02