K1 i Boks

Mavrović objasnio kako je 'Kralj Cigana' zaustavio Wilderovo najjače oružje: 'Joshua ima malo šanse!'

Deontay Wilder, Tyson Fury i Željko Mavrovic / Ilustracija
 John Gurzinski / AFP, Damir Krajac / CROPIX
ŽELJKO MAVROVIĆ Naš proslavljeni bivši boksač ostao je iznenađen i zadivljen izvedbom novog svjetskog prvaka Tysona Furyja u Las Vegasu

Iskreno rečeno ili napisano, uoči dvoboja Fury - Wilder bili smo najblaže rečeno malo skeptični. Sumnjičavi baš u bombastične najave “meča godine, desetljeća” ili kojeg već vremenskog razdoblja. Samo poradi jednog. Tysona Furyja. Engleskog boksača koji je godinama punio stranice tiskovina po svijetu i stranica portala ne poradi svog boksačkog umijeća već sportu atipičnog načina življenja, ekscentričnog ponašanja, odijevanja, nemaleno skandala, kombinacije alkohola i droge, glasne bahatosti bez nekog osobitog boksačkog pokrića. Barem ne iskazanog na dulje staze, u sportskoj areni, u boksu.

- Isto tako, potpuno isti osjećaj sam imao i ja, iz potpuno istih razloga, te sam baš zato danas toliko veseo jer je ovaj meč morao razveseliti sve nas koji volimo boks - u početku je Željko Mavrović podijelio s nama osjećaje glede viđenog u Las Vegasu, ali i u biti onog što je Vegasu prethodilo. U cjelokupnoj dosadašnjoj karijeri, životu Tysona Furyja.

- Meni je bilo teško vjerovati da taj čovjek, s takvim karakterom, takvom potrebom za 100 drugih stvari u svijetu, se uspio ponovo fokusirati na boks, na jednu veliku priču, veličanstven meč.

British boxer Tyson Fury celebrates after defeating US boxer Deontay Wilder in the seventh round during their World Boxing Council (WBC) Heavyweight Championship Title boxing match at the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas on February 22, 2020. (Photo by Mark RALSTON / AFP)
Mark RALSTON / AFP

Odboksao ni iz čega

Za vikend je međutim u Las Vegasu boks dobio novog prvaka. Ne mislimo tu na novog lika s pojasom najboljeg teškaša, već na pravog boksačkog šampiona, “novog” borca, pravog borca.

- U biti se nije mogla niti pretpostaviti neka vrhunska izvedba Tysona Furyja. Zato jer je on odboksao onaj meč s Vladimirom Kličkom, nakon toga skoro tri godine je ludovao i drogirao se, skoro se ubio, a onda se u biti pripremio i odboksao sada s Wilderom iz... ničega. Odboksao je sjajno. Sada se u biti pokazalo da je on ušao u onaj ritam treninga u kojem je njegovo tijelo udahnulo opet i daha i života, te djeluje fantastično. Baš je “zdrobio” Wildera! Nije mu dao ništa. Wilder je djelovao smiješno. Bio je kraći u udarcima, a čak i tih nekoliko desnih direkata koje je uspio plasirati u prve dvije-tri runde, su bile od Furyja dobro eskivirane, ublažene, amortizirane. Ništa posebno opasno. Tyson je odabrao fantastičan stil.

Mavrović je želio osobito naglasiti sljedeće.

- Ovdje se događa jedna posebnost boksača koji otvara neke nove vidike, otkriva nove granice, stvara nove polemike. Nakon meča se on zahvalio Isusu, ali kratko, jasno, bez patetike. Nakon toga je pričao kako je ponosan na sebe i to tako što je dao snagu svim onima koji su zaglibili u drogu. To je sjajna priča opet. Onda je u ringu, mimo svih pravila nekih “macho muškaraca”, uzeo mikrofon i nije dao smesti ga već je otpjevao cijelu pjesmu. Ne refren, kiticu, ne... frajer je otpjevao cijelu pjesmu. On je smiren, staložen. Toliko pridodan, svoj. On je zapravo zajedno s Andyjem Ruizom razbio sve nekakve fame kako bi najjači čovjek na svijetu trebao izgledati. Imali ste Wildera s 105-106 kg, izdefeniriran, valjda nema 1 posto masnog tkiva, svaki mišić se vidi na njemu, a onda mu dođe tu jedan veliki, zdepasti cigan, kako on sam veli. Da ga vidiš na ulici, pitao bi iz kojeg si sela? No, on je jak, moćan, utreniran. Boks traži tu jednu prirodnu mišićnu masu koja reagira mekano i prirodno, koja se ne umara brzo. Vještina je u konačnici najbitnija, prije svih ostalih faktora.

S jedne strane je oduševio Fury, ali kako bi Wildera definirali?

- Bio je bespomoćan! Njegovo jedino pravo oružje je desni direkt. On je ovdje bio kratak. Prvi put u životu. S tim da je sada bio još i napadnut, pa je Wilder taj desni direkt morao “potegnuti” sa “zadnje noge”. On ga je gurnuo najduže što može, ali to je naravno još uvijek kratko. Nije dohvatio Furyja. Kada ga i dohvati, u nekim se trenutku čak čini možda i opasno jer svi drugi bi letjeli na glavu, ali Fury je u tih 5-6 cm amortizirao. Zato se Fury nije više ni bojao tog desnog direkta. Sjajno! Nisam ni pretpostavljao da Fury to može. Da je ovakav bio protiv Vladimira Klička, mislim da ni Vladimir ne bi završio.

Al Bello/Getty Images/AFP, OLIVER WEIKEN / DPA /dpa Picture-Alliance/AFP
Tyson Fury i Anthony Joshua

Joshua ima malo šanse

Je li Joshua sada sljedeći suparnik Furyju?

- Joshua protiv ovakvog Furyja ima malo šanse jer Joshua ima isti desni direkt. Wilderov je duži i ubojitiji. Možda je Joshua izdržljiviji. Za Furyja bi rekao da je u većoj šansi. Samo, pitanje je bi li Eddie Hearn želio u Engleskoj vidjeti ovakvo što jer ovako Fury mu može potpuno uništiti bespijekornu sliku Joshue. Osim toga, polako. Ima još Joshua za odraditi Kubrata Puleva, jednog bugarskog frajera koji nije “papak”. Prvo nek Joshua to odradi - veli Željko Mavrović.

Filip Hrgović je jako blizu ovakve priče

Iako su Joshua, Fury, Wilder... sama elita, prva super-liga teškaša na svijetu, nameće se svejedno pitanje koliko je od toga daleko naša profi-uzdanica u ovoj kategoriji, Filip Hrgović.

- Neću puno okolišati, filozofirati. Filip je jako blizu te priče! Što može učiniti, ovisi o trenutku, ali on je na korak do ovakvih priča. Jasno, sa svojom boksačkom kvalitetom. To je važno istaknuti jer postoje i druge, bitne stavke. Marketing, TV prava. Ovdje su Wilder i Fury dovukli puno televizija, puno novca, puno sponzora, a Hrga kao i ja u svoje vrijeme, s ovih prostora ne nosi ništa. Mislim, budimo realni i iznesimo stanje stvari onako kako jest - iskreno će Šaka sa Srednjaka.

Zagreb, 080918.
Arena Zagreb.
Team Sauerland, boks, Zagreb Fight Night, WBC, Filip Hrgovic - Amir Mansour.
Na fotografiji: Filip Hrgovic (Hrvatska) - Amir Mansour ( USA).
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Filip Hrgović

Linker
27. travanj 2024 05:17