K1 i Boks

Meč Tysona i Jonesa imat će do sada neviđeno sudačko bodovanje

Mike Tyson i Roy Jones Jr.
 screenshot/YouTube
Nakon što je kalifornijska komisija odbila uvesti suce za meč Tysona i Jonesa, posao će odraditi WBC

Sportska komisija Kalifornije se od samog ugovaranja meča Mikea Tysona i Roya Jonesa trudi isti učiniti što manje ozbiljnim. Odmah na početku su naglasili kako će sudac u ringu imati zadatak meč prekinuti već kod prve posjekotine, što je uzrokovalo nezadovoljstvo kod sudionika, a slično je bilo i s ostalim pravilima koje su uveli, poput onoga da će se boksati osam rundi u trajanju od dvije minute.

No, posljednja odluka još je više iznenadila. Naime, komisija je objavila kako će za meč imati angažiranog tek suca u ringu, odnosno da neće biti bodovnih sudaca te da meč na taj način, ako se održi svih osam rundi, neće imati pobjednika. Srećom, da ne bi došlo do takvog apsurda, pobrinuo se organizator meča, odnosno WBC.

Nakon što su odlučili uvesti Frontline Battle pojas, koji će pripasti pobjedniku meča, WBC je pronašao način kako da tog pobjednika, ako bude nužno, na bodove odabere.

Angažirano je troje bivših prvaka koji neće biti prisutni u dvorani, nego će meč gledati putem malih ekrana te će slati svoje bodovanje nakon svake runde. Prvi od njih je Chad Dawson, poluteškaš koji je WBC pojas držao od 2007. do 2009. godine. Drugi je Vinny Pazienta, boksač koji je držao titule lake i polusrednje kategorije, a Jones ga dobro poznaje. Roy ga je savladao 1995. godine nokautom u šestoj rundi. Svoj sud dat će i jedna dama. U pitanju je Christy Martin, članica Kuće slavnih savezne države Nevade, koja je tijekom karijere odradila 59 profesionalnih mečeva.

Na taj način će ovaj meč ipak dobiti pobjednika, neovisno o tome hoće li biti prekida. Jones i Tyson su najavili kako imaju namjeru završiti meč što prije, objasnivši kako je to jedini način na koji oni znaju boksati te da bi bilo kakvo prilagođavanje ekshibicijskim pravilima za njih bilo kontraproduktivno.

Linker
19. travanj 2024 19:20