K1 i Boks

‘Mike Tyson nije velik boksač! Nevjerojatno je vješt, sve to stoji, ali nije bio uspješan kad je trebao‘

 PATRICK T. FALLON Afp
Objasnio je što je potrebno da bi se nekoga smatralo ‘velikim‘ borcem

U nedavnom intervjuu, proslavljeni boksački trener Teddy Atlas doveo je u pitanje veličinu bivšeg neprikosnovenog prvaka u teškoj kategoriji Mikea Tysona. Tyson, najmlađi boksač koji je ikada osvojio naslov prvaka u teškoj kategoriji, bio je prvi teškaš koji je istovremeno držao naslove WBA, WBC i IBF.

U svojim mladim danima Atlas je pomagao legendarnom treneru Cusu D‘Amatu u razvijanju vještina tinejdžera Tysona. Zatim je izbačen iz logora 1982. nakon svađe s 15-godišnjim Tysonom, a tvrdi da je "Iron Mike" seksualno uznemiravao 11-godišnju Atlasovu rođakinju - što je dovelo do incidenta u kojem je trener stavio pištolj na njegovo uho i prijetio mu da će ga ubiti. Iako hvali skup vještina, nije uvjeren da je sveukupno bio "veliki" borac.

"Ne znam je li ikad bio sjajan. Znam da je bio senzacionalan, da je bio najveća kombinacija brzine i snage ikada i da je bio jedan od najvećih udarača. Bilo je sjajnih udarača s desnom rukom poput Earniea Shaversa, Deontaya Wildera i Maxa Baera. Ne znam je li ikada postojao itko tko je mogao udarati tako dobro kao on s obje ruke osim Joea Louisa i nekolicine drugih. Ne znam je li ikada postojala takva kombinacija brzine i snage na toj čistoj razini koju je on imao, a to je bila čista razina. Ne znam je li ikad postojao tako dobar borac kao što je bio Tyson, jer možda je jedne večeri bio sjajan."

Atlas je otišao dalje i objasnio što je potrebno da bi se nekoga smatralo "velikim" borcem.

"Ne oslanjati se na tuđe slabosti da budeš jak. Prečesto se oslanjao na slabosti drugih ljudi, bilo zbog toga što su ga zastrašivali ili zato što je njegov talent bio toliko izraženiji od njihovog da je to bilo kao da ubacite čudovišni kamion u ring, a nasuprot njega je Renault. Moći pronaći način kada tvoj talent nije bio dovoljan – on nije uspio.”

Također je kao primjer naveo Tysonov neugodan poraz od Bustera Douglasa 1990. i dva neugodna poraza od Evandera Holyfielda 1996. i 1997.

"Borba nije borba dok ne postoji nešto što treba prevladati. Do tada, to je samo atletsko ekshibicijsko natjecanje. Da, tko je bolji sportaš? Tko je razvijeniji u tim fizičkim područjima? Dakle, ako idete prema mojoj definiciji, a ne Websterovoj, pretvarajte se da to nešto znači, Tyson je bio u samo pet, šest borbi u svom životu. Borbe u kojima je bilo nešto za prevladati, on to nije uspio i zato mislim da nije velik boksač", zaključio je.

Linker
29. travanj 2024 22:23