K1 i Boks

Mirovinu je najavio čovjek koji je pobijedio rak kostiju da bi onda postao dvostruki svjetski prvak

Daniel Jacobs

 PBC
Jacobsova životna priča je, blago rečeno, zaslužila filmsku interpretaciju

Bivši nositelj naslova u srednjoj kategoriji, Daniel Jacobs, u subotu je objavio svoj odlazak u mirovinu iz boksa.

37-godišnji Jacobs vratio se u ring ranije ovog mjeseca nakon gotovo dvije i pol godine pauze, ali je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca protiv Shanea Mosleyja Jr.-a u povratničkom meču u kalifornijskom gradu Anaheimu.

Jacobs iz Brooklyna, odlazi u mirovinu s omjerom od (37-5, 30 KO), uključujući pobjedu nad Sergiyem Derevyanchenkom 2018. za osvajanje svjetskog IBF naslova u srednjoj kategoriji te pobjedu nad Jarrodom Fletcherom 2014. za osvajanje sekundarnog WBA (regular) naslova u srednjoj kategoriji, koji je uspješno branio četiri puta.

"Objavljujem svoju mirovinu" napisao je Jacobs u poruci na svom Instagram računu. "Želim izraziti svoju zahvalnost i poštovanje prema boksu jer mi je promijenio život na načine koje nisam mogao ni zamisliti. Usadio mi je mnoge moralne vrijednosti koje inače ne bih naučio. Boks me učinio čovjekom kakav sam danas."

Jednako važan kao i boks u oblikovanju Jacobsove priče bila je njegova zastrašujuća borba s rakom kostiju 2011. godine, koja je prekinula njegovu karijeru i ugrozila mu život – ali mu je konačno donijela nadimak "The Miracle Man" (Hodajuće čudo) jer ne samo da je preživio, već je postao i svjetski prvak.

"Oduvijek mi je bio san postati prvak u životu, a kada me boks pronašao, bio sam siromašni dječak koji je odrastao u Brownsvilleu u Brooklynu, bez mnogo nade" napisao je Jacobs u svojoj objavi na društvenim mrežama. "Kao mladi crni dječak bio sam prisiljen prihvatiti identitet da nisam važan i da neću postići ništa značajno u životu. Govorili su mi da je geto u kojem sam odrastao pun kriminalaca bez budućnosti i da ću biti statistika kao i moji vršnjaci i oni prije mene – mrtvi ili u zatvoru bez potencijala da uspijem ili napravim nešto od sebe."

U svojoj objavi na društvenim mrežama, Jacobs je zahvalio svojim obožavateljima, učiteljima, prijateljima, boks mentorima i zajednici, te svom sinu Nathanielu za njihovu podršku, vodstvo i motivaciju.

"Kroz uspone i padove unutar i izvan ringa, uspio sam postati dvostruki svjetski prvak i mogu reći da sam prvi ikada prebolio rak te onda postao svjetski prvak u boksu, što je najveće postignuće koje sam ikad mogao ostvariti" napisao je. "Mogućnost da nadahnem druge svojom pričom uvijek mi je davala osjećaj da moj život znači više od borbe u ringu."

Linker
30. kolovoz 2024 01:27