K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Düsseldorfska Espirit Arena bila je dom povijesnog kraja jedne boksačke epohe

 BPI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Bpi/Shutterstock Editorial/Profimedia
Snimku cijele borbe donosimo vam na dnu ovog članka

Rubrika Na današnji dan ovog se puta vraća osam godina unazad, sve do, kako sugerira njemački naziv, Kollisionskursa. Riječ je, naravno, o borbi koja je označila kraj jedne boksačke epohe i promijenila kut gledanja na tešku kategoriju plemenite vještine - srazu Vladimira Klička i Tysona Furyja.

Velik korak ka ugovaranju tog meča dogodio se u travnju 2015. godine kada je Kličko nakon pobjede nad Bryantom Jenningsom izjavio:

"Vjerujem da će borba s Furyjem izgledati drukčije jer je on viši od mene. Ambiciozan je borac i mislim da će ovo biti uzbudljiv meč kojemu se veselim."

Borba je konačno najavljena u srpnju, ali prvobitni datum bio je 24. listopad, koji je na kraju otpao zbog Kličkove ozljede potkoljenice te je meč prebačen na 28. studeni. Fury je prije meča izjavio da želi izbaciti njegov stil (direkti) iz divizije te ga je nazvao dosadnim i nezanimljivim. S druge strane, ukrajinski boksač poručio je "Kralju Cigana" da je klaun te nas je samo po tome čekala velika borba.

Treba naglasiti da je Kličko bio ogroman favorit u ovoj borbi te da je malo tko davao šanse tada 27-godišnjem Britancu. Ipak, sve nas je razuvjerio u ringu. Tijekom cijelog meča dominirao je nad svojim protivnikom te nije dopuštao da favorit nametne svoj ritam i svoju igru. Zbog stila borca ​​i obrambenih vještina, bilo je vrlo malo kombinacija udaraca tijekom borbe.

Neke od rundi bile su tijesne, ali su bile odlučujuće u Furyjevu korist zbog boljeg izdanja u ringu što mu je na kraju i donijelo pobjedu. Pobijedio je jednoglasnom odlukom sudaca (115-112 x2, 116-111) i šokirao boksački svijet. Bio je to kraj vladavine Klička nakon što je ubilježio 22 pobjede u nizu te je to označavalo početak jedne nove ere. Furyju upravo predstoji meč protiv još jednog Ukrajinca, Oleksandra Usyka koji sada ima priliku na neki način "osvetiti" svoju zemlju, a taj okršaj nas čeka 17. veljače. Do tada, na dnu članka ostavljamo vam snimku borbe da se prisjetite ovih epskih scena.

Linker
05. svibanj 2024 00:04