K1 i Boks

NA DANAŠNJI DAN: Mladi Tyson brutalnim se ‘bombama‘ predstavio svijetu i ekspresnom pobjedom najavio velike stvari

Mike Tyson i Hector Mercedes

 SCREENSHOT
Jedan od najvećih teškaša svih vremena prvu je profesionalnu borbu odradio prije točno 39 godina

Naš borilački vremeplov "Na današnji dan" danas vas vodi 39 godina unazad, sve do profesionalnog debija Mikea Tysona. Tyson je profesionalno debitirao 6. ožujka 1985. u Albanyju u saveznoj državi New York kada se prvi puta provukao kroz konope profesionalnog ringa u centru Empire State Plaza. Tada je imao samo 18 godina i 9 mjeseci, a dijelio je ring s portorikanskim boksačem, Hectorom Mercedesom. To je Mercedesu bila četvrta profesionalna borba - jako kratkog vijeka!

Nije se čulo zvono za kraj prve runde jer svega minuta je bila potrebna da Tyson dođe do pobjede. Od prvog trenutka je krenuo bacati bombe pogađajući tijelo i glavu. Mercedes je spustio ruke i dao jasno do znanja da mu udarci u tijelo nanose štetu, a to je potaknulo mladog debitanta na još više udaraca u pleksus i rebra. Portorikanac pada i ne dolazi do zraka te sudac nije imao izbora nego zaustaviti meč. Nadmoćno je izgledao Tyson u svojoj prvoj profesionalnoj borbi i već se tada naslućivalo da bi ovaj osamnaestogodišnjak mogao biti nešto veliko.

Prije početka svoje profesionalne karijere skupio je puno iskustva u amaterskim mečevima, od čega je možda najvažnije spomenuti da je osvajač zlatne medalje na juniorskim Olimpijskim igrama kada je imao tek 15 godina. Godine 1984. se nije uspio kvalificirati na Olimpijske igre u Los Angelesu što ga nije zaustavilo da prijeđe u profesionalne vode. Inače su Olimpijske igre mnogim mladim boksačima jedan prethodni korak, jedan dobar uvod prije nego se počnu profesionalno boriti. Takvi su Anthony Joshua, Oleksandr Usyk, Muhammad Ali, Lennox Lewis pa i naš Filip Hrgović i mnogi drugi. Nevjerojatan je podatak da se Tyson nakon svog debitiranja protiv Hectora Mercedesa, iste te godine borio još 14 puta. Imati 15 profesionalnih borbi u jednoj godini je strašno puno, pogotovo kada to usporedimo s današnjim borcima koji nastupaju tri-četiri puta godišnje, često čak i manje.

Ukupno 13 nastupa upisao je i u drugoj godini profesionalne karijere. Zadnja od tih 13 borbi se dogodila 22. studenog 1986. u Hilton Hotelu u Las Vegasu. Tada ulazi u povijest kao najmlađi boksač koji je osvojio titulu prvaka teške kategorije pobijedivši Trevora Brebicka. Samo 20 godina je imao Tyson kada je pobijedio iskusnog 32-godišnjeg Brebicka koji je tada imao odličan rezultat od 31 pobjede i četiri poraza. Od tada je slijedio niz godina bogate karijere i spektakularnih mečeva i zacementirao je svoje ime kao jedan od najvećih.

Svoju karijeru je završio 2005. godine s rezultatom od 50 pobjeda i šest poraza. Čak 44 pobjede je ostvario nokautom. Francis Ngannou i Anthony Joshua - pred nama je jedan od najiščekivanijih boksačkih mečeva ikada, a Mike Tyson i u toj priči ima ulogu. Kada je Ngannou odlučio MMA kavez zamijeniti boksačkim ringom, ostvario je suradnju s Tysonom. Kamerunac je angažirao "Iron Mikea" da mu pomogne trenirati za borbu s Furyjem i usluge boksačke legende su se isplatile jer je Ngannou primorao svog suparnika na vrlo malu bodovnu razliku u kontroverznoj odluci. Bivši prvak UFC-a u teškoj kategoriji trenutno se priprema za svoju drugu boksačku borbu i otkrio je kako se za svoj meč protiv Joshue ne priprema uz Tysonove savjete. Iako Tyson nije pozvan na kamp protiv "AJ-a", Ngannou trenira u boksačkoj dvorani u Rijadu čiji je vlasnik upravo "Željezni Mike", tako da još uvijek, nakon bogate karijere i turbulentnog osobnog života, izravno i aktivno doprinosi razvoju boksa i to na najvećoj svjetskoj sceni.

Ngannou i Tyson su se ipak ponovno sastali tijekom vikenda kad su sjedili jedan pored drugog pored kaveza za PFL vs Bellator Championships događaj u Rijadu. Zajedno su pratili prvi veliki MMA događaj u Saudijskoj Arabiji koji je definirao Ngannouovog protivnika za njegov povratak u MMA jer je brazilski gorostas Renan Ferreira nokautirao Ryana Badera za samo 21 sekundu. Time je Brazilac jasno dao do znanja da je sljedeći na redu za "Predatora" unutar MMA kaveza.

Podcijenio je Fury Ngannoua u pripremama za njihov sukob, ali bivši prvak u teškoj kategoriji Joshua zauzeo je drugačiji pristup odbijajući omalovažiti Kamerunca. Imati pored sebe boksačku legendu kao što je Mike Tyson očito znači jako puno. Što nas još čeka od nevjerojatnog "Iron Mikea", to ćemo još vidjeti. Već je ostavio jedno od najznačajnijih nasljeđa u borilačkom svijetu, ali izgleda da izgradnji tog nasljeđa još nije došao kraj.

Linker
27. travanj 2024 10:05