K1 i Boks

Najstarija boksačka federacija WBA dopušta svojim profesionalcima nastup na OI u Tokiju, podržao i WBO

 Damir Krajac / CROPIX
Čini se kako sve četiri najveće boksačke svjetske federacije nisu na istoj valnoj duljini kada govorimo o profesionalcima koji žele nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine. Nakon što je WBC praktički zabranio svojim boksačima da sudjeluju na najvećoj svjetskoj amaterskoj sportskoj smotri, federacije WBA i WBO su podržale one koji žele na kvalifikacije.

Presjednik WBA (The World Boxing Association) federacije Gilberto Jesus Mendosa je poželio sreću svim boksačkim profesionalcima koji traže svoj put prema Tokiju.

"U ime velike WBA obitelji, pionira boksačkog sporta kojom imam veliku čast predsjedati, želim izraziti našu punu potporu profesionalnim boksačima u Meksiku koji žele nastupiti na kvalifikacijskom turniru za iduće Olimpijske igre", izjavio je Mendoza, a prenosi BoxingScene.com.

To je u suprotnosti stavu čelništva trenutačno najuglednije i najmoćnije svjetske pofesionalne boksačke federacije (WBC) kojom predsjeda Mauricio Sulaiman. Vodeći čovjek te organizacije ni u kom slučaju ne podržava ideju nastupa profesionalaca na Olimpijskim igrama te je najavio i sankcije za prijestupnike. Isti čovjek je već početkom ljeta izjavio kako se od početka ne slaže s odlukom donesenom prije prošlih Igara.

"WBC se strogo protivi dozvoli profesionalnim boksačima da nastupaju na Olimpijskim igrama. To je nešto neprihvatljivo i tako bi se prema tome trebali postaviti svi boksački fanovi i stručnjaci u svijetu. Olimpijski amaterski boks je nešto potpuno drugačije. To su dva suprotna sporta i opasno je igrati se s time. Ne smijemo to dozvoliti", izjavio je Sulaiman dodavši da će svi oni koji nastupe na OI ili nastupe na samim kvalifikacijama biti kažnjeni suspenzijom u trajanju od najmanje dvije godine.

No, stav WBA federacije je podržao i WBO, koji također nema ništa protiv da profesionalci nastupe na Olimpijskim igrama, ako svoj nastup uspiju izboriti. Prvi koji će iskušati svoju sreću na kvalifikacijskom turniru koji se održava od 20. do 25. siječnja u meksičkoj Guadalajari, je WBA svjetski šampion Anabel Ortiz. Bit će svakako zanimljivo pratiti što će se točno događati s obzirom da bi ga WBC nakon toga trebao suspendirati prema ranijim najavama.

"U WBA federaciji ćemo nastaviti pružati otvoren put svim boksačima koji žele nastupiti na kvalifikacijama i koji žele izboriti nastup u Tokiju 2020. godine. Želimo im mnogo uspjeha u nastojanju", zaključio je predsjednik WBA federacije Mendoza tako potvrdivši da Ortiz neće osjetiti nikakve posljedice i ako se pojavi u Tokiju.

Inače WBA je najstarija svjetska profesionalna boksačka federacija osnovana još 1921. godine. WBC je danas najmoćniji, no osnovan je tek 1963., dok su IBO i WBO nastale u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. Naš najbolji profesionalni boksač Filip Hrgović je WBC-ov internacionalni prvak pa je u drugačijoj i znatno težoj situaciji od Mendoze. Svakako će biti vrlo zanimljivo pratiti što će se događati i kakav će stav u narednim danima zauzeti posljednja federacija u velikoj četvorci - IBO. Klupko se svakako počelo odmotavati, a sada je jasno da velika četvorka ne razmišlja identično.

Linker
21. travanj 2024 09:56