K1 i Boks

Neraskidivo prijateljstvo hrvatskog i srpskog boksača: Luka Pratljačić i Dušan Veletić ponovno zajedno treniraju

Dušan Veletić (lijevo) i Luka Pratljačić (desno)

 Instagram (dušan Veletić)
Dvojica sjajnih superteškaša zajedno se spremaju za nadolazeće Europsko prvenstvo u Beogradu

Nešto manje od mjesec dana prošlo je od kvalifikacijskog boksačkog turnira za Olimpijske igre u Parizu. Turnir se održao u Busto Arsiziju (Italija), a od ukupno 602 natjecatelja iz 113 zemalja, njih 49 izborilo je nastup na Olimpijskim igrama koje će se ovog ljeta održati u Parizu.

Među boksačima koji su tražili normu za OI bili su Luka Pratljačić i Dušan Veletić. Prvi dolazi iz Osijeka i predstavljao je Hrvatsku, dok Dušan Veletić iz Loznice ponosno nastupa za reprezentaciju Srbije.

Veletić i Pratljačić inače su dobri prijatelji i nerijetko zajedno treniraju. Dušan je nakon svog meča u drugom krugu turnira odmah otišao bodriti Luku koji je neposredno nakon Dušanovog meča boksao s Ukrajincem Dmytrom Lovchynskim. Veletić i Pratljačić slavili su u svojim mečevima i obojici je bilo jasno što slijedi.

Ždrijeb turnira spojio ih je u trećoj rundi turnira i jedan od njih morao je pokvariti planove o olimpijskom snu onome drugom. Veletić je na koncu došao do pobjede podijeljenom sudačkom odlukom i time je izborio borbu za plasman na OI.

‘‘To je naš posao, nema tu što. Takve stvari se događaju, u ringu smo bili neprijatelji devet minuta. Šalim se, sad smo sve po starom i želim stvarno, od srca, Duletu da uzme normu i da se kvalificira za Pariz.‘‘, izjavio je Pratljačić nakon meča, ali Veletić nažalost nije uzeo normu.

Njemački superteškaš Nelvie Tiafack porazio je Dušana u odlučujućem meču za plasman na Igre u Parizu, pa su tako Dušan i Luka napustili Italiju bez plasmana na Olimpijske igre.

Novu priliku dobit će krajem petog i početkom šestog mjeseca, ako ih izbornici uvrste u reprezentacije koje će putovati na kvalifikacijski turnir koji će se održati na Tajlandu. To će ujedno biti i posljednja prilika nekvalificiranim boksačima da izbore nastup na najprestižnijem amaterskom boksačkom turniru.

Prije spomenutog turnira na Tajlandu, Pratljačić i Veletić nastupit će na još jednom velikom turniru, a radi se o Europskom prvenstvu koje je na rasporedu od 18. do 28. travnja (4. mjesec). Beograd će biti grad domaćin tog turnira, a Hrvatska boksačka reprezentacija jučer je otputovala u Beograd na pripreme za Europsko prvenstvo.

Sve do subote naši reprezentativci pripremat će se u Sportskom centru Košutnjak, a Pratljačić i Veletić dobili su priliku za nove zajedničke treninge.

Meč na kvalifikacijskom turniru u Italiji nije narušio njihovo prijateljstvo. Luka i Dušan ponovno zajedno treniraju, a obojica su putem društvenih mreža podijelili zajedničku fotografiju s treninga.

‘‘Između nas je samo ljubav i prijateljstvo.‘‘, poručio je Veletić nakon meča u Italiji, a zbilja je sjajno vidjeti kako hrvatski i srpski boksač dokazuju da među rivalima ne mora biti netrpeljivosti i animoziteta.

image

Instagram story Dušana Veletića

Instagram (dušan Veletić)

Njihovo prijateljstvo bila je lijepa priča prvog kvalifikacijskog turnira za OI, a nadamo se da će njihovi plasmani na Igre u Parizu biti glavna priča drugog kvalifikacijskog turnira.

Linker
30. travanj 2024 23:23