K1 i Boks

Novi skandal olimpijskog boksa: Tonyju Yoki oduzimaju zlato i daju ga Joeu Joyceu!?

Joe Joyce i Tony Yoka
 Yuri CORTEZ/AFP
Daily Mail donosi uistinu nevjerojatnu priču vezanu uz boksački olimpijski turnir 2016. godine

Britanski Daily Mail došao je do podataka koji bi mogli ozbiljno uzdrmati svjetsku boksačku scenu. Naime, kako oni navode, postoji velika mogućnost da zlatna medalja s turnira super teške kategorije Olimpijskih igara u Rio de Janeiru promijeni svog vlasnika.

Podsjećamo, finalni meč završio je pobjedom Tonyja Yoke nad Joeom Joyceom, čime je francuski boksač svom svjetskom zlatu dodao i olimpijsko. Britanci su tim putem imali prigovore na konačni ishod, no on je ipak ostao u sjeni nekih drugih mečeva s istih Igara, koji su zapravo doveli do žestoke bune i toga da je AIBA ostala bez prava upravljanja olmpijskim boksom. No, sad je baš ovaj meč u prvom planu.

Spomenuti medij donosi priču o tome kako se Richard McLaren, čovjek zadužen za otkrivanje doping skandala ruskih sportaša, koji je bio podržan od strane njihove vlade, sada bavi istragom olimpijskog boksačkog turnira iz Rio de Janeira. On je došao do otkriča kako su tamo neki boksači bili favorizirani ispred drugih, u prvom planu boksači iz Francuske i Uzbekistana.

Tu se vraćamo na spomenuti finalni meč super teške kategorije, oko kojeg je "Mail" zapravo složio priču. Ipak, dodali su kako ne mogu biti sigurni da će Joyceova srebrna medalja biti zamijenjena zlatom. Zanimljivo, McLaren je na ovu istragu pozvan upravo od strane AIBA organizacije, zbog sumnji oko radnji njihovog nekadašnjeg direktora, Francuza Karima Bouzidija.

McLarenovo izvješće vezano je i uz meč koji je zapravo digao najviše prašine u Rio de Janeiru. Radi se o četvrfinalu bantam kategorije u kojem je tada aktualni svjetski prvak, Michael Conlan iz Irske, podijeljenom odlukom poražen od Vladimira Nikitina iz Rusije. Na igrama je bilo još nekoliko kontroverzi, između ostalog i poraz Hrvoja Sepa od brazilskog predstavnika, no malo je vjerojatno da su se i takvi mečevi istraživali.

Yoka je inače u polufinalu istog turnira savladao Filipa Hrgovića, no oko tog meča nije bilo repova.

Ispod teksta možete pogledati finalni meč Yoke i Joycea.

Linker
26. travanj 2024 21:46