K1 i Boks

Oleksandr Gvozdyk večeras nastupa u Meksiku: ‘Želim oduzeti titule Bivolu i Beterbievu zato što su Rusi‘

Oleksandr Gvozdyk

 Valery Sharifulin/TASS/Profimedia
Nekadašnji svjetski prvak u poluteškoj kategoriji vratio se boksu ranije ove godine

Ogroman boksački event sprema se večeras u Meksiku, točnije na Estadio Akronu u Guadalajari. Radi se o stadionu kapaciteta 48000 gledatelja, a glavna zvijezda priredbe bit će Canelo Alvarez.

Godinama je Canelo jedan od najboljih boksača na svijetu, a u Meksiku nije nastupio od 2011. godine. Večeras se vraća kući, a branit će svoje ujedinjene titule svjetskog prvaka u super srednjoj kategoriji. Protivnik će mu biti John Ryder kojeg mnogi smatraju nedoraslim protivnikom, ali iznenađenja su uvijek moguća.

U sklopu ovog članka nećemo se ipak fokusirati na Canela, nego na jedan vrlo zanimljiv meč koji će se također održati na tom eventu. Radi se o borbi između Ukrajinca Oleksandra Gvozdyka (18-1-0, 14 KO) i Latvijca Ričardsa Bolotniksa (19-6-1, 8 KO).

Podosta ispod radara prolazi činjenica da će nastupiti boksač poput Gvozdyka. Ovaj sjajni Ukrajinac bio je brončani na Olimpijskim igrama 2012. godine održanim u Londonu, a uspjehe je nastavio nizati i nakon što se otisnuo u profesionalce. Krajem 2018. godine porazio je Adonisa Stevensona u meču za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji, a pojas je uspio jednom i obraniti.

Nakon toga je uslijedio meč protiv Artura Beterbieva, strašnog Dagestanca s kanadskom adresom. Beterbiev je sve mečeve u karijeri dobio nokautom (19-0), a Gvozdyka je također porazio prekidom. Do prekida je došlo u desetoj rundi nakon trećeg nokdauna, a Gvozdyk je neposredno nakon meča završio u bolnici. Osjećao je Ukrajinac bolove u stražnjem dijelu glave, a sumnjalo se na unutarnje krvarenje. Srećom, radilo se samo o potresu mozga, ali Gvozdyk se povukao iz sporta nakon tog meča održanog u desetom mjesecu 2019. godine.

Mnogi su to smatrali velikim gubitkom za polutešku kategoriju (-79 kg), jer unatoč porazu od Beterbieva, tada 32-godišnji Gvozdyk imao je još puno toga za ponuditi

Ukrajinac je ipak osjećao da je vrijeme za okušati se u nečem drugom i pokušao je pokrenuti vlastiti biznis u Ukrajini. Manjak iskustva na tom polju, kao i ruska invazija na Ukrajinu omeli su njegove planove, a Gvozdyk je prošle godine dobio iznenadni poziv od Canela Alvareza. Meksikanac ga je pozvao da mu bude sparing partner uoči meča protiv Dmitryja Bivola, a Gvozdyk se odazvao tom pozivu.

‘‘Proveo sam cijeli trening kamp s njim i bio sam sretan svojim izdanjima. Automatski mi je došla ideja o povratku. Mogu još puno toga postići u boksu. Ciljam na to da ponovno postanem svjetski prvak, a volio bih izboriti priliku za mečeve protiv najboljih u kategoriji, a to su Artur Beterbiev i Dmitry Bivol.‘‘, pojasnio je Gvozdyk za ‘‘Bad Left Hook‘‘ portal.

Veliku motivaciju Gvozdyk crpi i u činjenici da pojaseve u poluteškoj kategoriji drže ruski boksači Artur Beterbiev i Dmitry Bivol. Ranije ove godine Gvozdyk je gostovao u ‘‘Against The Ropes Podcastu‘‘, a tamo je istaknuo rusku invaziju na Ukrajinu kao dobar izvor motivacije za povratak.

‘‘Možda dobijem priliku podići ukrajinsku zastavu u nekoj velikoj areni. To će dati dodatnu motivaciju mojim ljudima. Također mi veliku motivaciju predstavlja mogućnost da pojaseve oduzmem Bivolu i Beterbievu, jer oni su obojica Rusi.‘‘, poručio je boksač nadimka ‘‘The Nail‘‘.

Gvozdyku večerašnji meč zapravo neće biti povratnički. Sredinom drugog mjeseca Gvozdyk je porazio ne naročito poznatog Josuea Obanda, a do pobjede je došao jednoglasnom odlukom sudaca. Danas ga čeka osjetno teži izazov.

Ričards Bolotniks vrlo je nezgodan protivnik, a hrvatski boksački fanovi vjerojatno dobro pamte ovo ime. Bolotniks je u četvrtom mjesecu prošle godine boksao protiv našeg Hrvoja Sepa i porazio ga je jednoglasnom odlukom nakon osam sjajnih rundi. Bolotniks i Sep odradili su jako dobar meč, ali Latvijac je zasluženo slavio i tom pobjedom je nanio Sepu prvi poraz u karijeri.

Bolotniks u posljednjih devet nastupa ima čak osam pobjeda, a izgubio je samo od Britanca Joshue Buatsija. Buatsi je Bolotniksa nokautirao u 11. rundi međusobnog obračuna. 33-godišnji Latvijac nosi nadimak ‘‘Lav‘‘, a taj nadimak dobro ocrtava njegov karakter unutar boksačkog ringa.

Meč između njega i Gvozdyka ugovoren je na deset rundi, a event u Meksiku održava se u noći sa subote na nedjelju. ‘‘Main card‘‘ starta u nedjelju od 1:00h ujutro, a Gvozdyk i Bolotniks mogli bi ukrasti ‘‘show‘‘ na ovom eventu.

Linker
23. travanj 2024 23:11