K1 i Boks

Oscar De La Hoya o Dani Whiteu: ‘Nemam nikakav problem s njim, ali priča gluposti o zaradama u boksu‘

Oscar De La Hoya

 Rob Latour/Shutterstock Editorial/Profimedia
Poznati boksački promotor i umirovljeni boksač osvrnuo se na izjave koje ponekad dolaze od strane Dane Whitea

MMA borci, posebno velika UFC-ova imena, definitivno vole raditi tranziciju u boks. Conor McGregor boksao je protiv Floyda Mayweathera, a ne sumnjamo da bi objeručke prihvatio priliku za još jedan veliki boksački meč.

Tyron Woodley, Ben Askren, Nate Diaz, Anderson Silva, sva četvorica boksali su protiv Jakea Paula, a u boksačke vode otisnuo se i legendarni Jose Aldo. Naravno, tu je i Francis Ngannou koji se izborio za boksački meč protiv Tysona Furyja, pružio je odličan otpor, ali poražen je podijeljenom sudačkom odlukom.

Razlozi odlaska u boksačke vode više su nego jasni. Novac je na prvom mjestu, a zarada MMA boraca puno je veća u takvim boksačkim mečevima, nego u UFC-u. UFC-ov predsjednik Dana White nerijetko pokušava uvjeriti javnost kako nije istina da MMA borci bolje zarađuju baveći se boksom, a izlete u boksačke vode strogo zabranjuje borcima pod ugovorom s UFC-om. McGregor je bio iznimka.

Često White kritizira i boksačke promotore navodeći kako se radi o ‘‘lešinarima‘‘ koji ulaze u taj posao samo kako bi ekspresno zaradili novac, a zatim još ekspresnije nestanu iz sporta i dugoročno stvaraju probleme boksu. Jedan od boksačkih promotora s kojim Dana White dugi niz godina nije u dobrim odnosima, definitivno je Oscar De La Hoya.

Međutim, De La Hoya je bivši boksač, a zasad nije odao dojam nekog tko je ušao u promotorski posao radi ekspresne zarade i što bržeg izlaska iz tog svijeta. De La Hoya aktivno radi kao promotor, a proteklih godina nerijetko smo slušali/čitali prozivke na relaciji White - De La Hoya. Više puta je White nazivao Oscara ‘‘narkomanom‘‘ i ‘‘ovisnikom o kokainu‘‘, a zasmetale su ga izjave ‘‘Golden Boyja‘‘ nakon ugovaranja meča između Floyda Mayweathera i Conora McGregora. De La Hoya je tada javno izjavljivao da taj meč ‘‘iskazuje nepoštovanje ka boksu‘‘, a te izjave kumovale su dodatnom narušavanju odnosa između Whitea i De La Hoye. Povremeno je De La Hoya pozivao Whitea na boksački obračun, ali sve je ostalo na javnim prozivkama.

S ulaskom u 2024. godinu, De La Hoya je spreman ‘‘zakopati ratnu‘‘ sjekiru, ali jedna stvar i dalje ga smeta kod UFC-ovog predsjednika.

‘‘Nemam nikakav problem s njim. On je u MMA svijetu, a ja sam u boksu. Odluči li doći u boksačke vode, onda je to druga priča. Nadam se da ćemo onda sjesti zajedno i razgovarati, ali sve dok se to ne dogodi, nemam ništa za reći o njemu.‘‘, započeo je Oscar, a zatim se ipak dotaknuo jedne teme.

‘‘Jedina stvari koje se moram dotaknuti jesu Whiteoe izjave koje nerijetko čujem. On govori kako MMA borci ne zarađuju više novca odlaskom u boks. Mogu se samo nasmijati. Šališ li se? Zašto bi inače MMA borci odlazili u boks. Naravno, oni žele i testirati svoje vještine, a to također zaslužuje poštovanje. No, kad Dana White kaže da ne zarađuju više novca u boksu, to je glupost. Daleko više novca zarade boksajući i zato ćemo uostalom gledati meč između Ngannoua i Joshue.‘‘, zaključio je De La Hoya u razgovoru s ruskim novinarom Alexom Behuninom.

Činjenica je da MMA zvijezde definitivno bolje zarađuju boksajući, htio White to priznati ili ne. Naravno da bi neki manje poznati UFC-ovi borci vjerojatno zaradili manje u svijetu boksa, ali kad su u pitanju one najveće zvijezde, boks zasad ipak prednjači.

Linker
02. svibanj 2024 00:33